Dacă privim evoluţiile geopolitice actuale, vom observa că democraţiilor de tip occidental li se opune o axă a “dictaturilor orientale” formată din Rusia, Iran, China şi Coreea de Nord. Ce le uneşte pe acestea din urmă împotriva Vestului? Teama că, în curând, proprii cetăţeni se vor ridica împotriva autoritarismului şi abuzurilor de acasă.
În ultima perioadă, aceste state surprind analiştii prin performanţe economice şi militare de care aceştia nu le considerau capabile. Rusia câştigă teren pe frontul din Ucraina, deşi toată lumea considera că armata şi economia sa vor colapsa. Iranul creează prin interpuşii houthi probleme grave comerţului internaţional prin atacurile pe care aceştia le săvârşesc împotriva navelor care tranzitează Marea Roşie.
Totuşi, în ciuda aparenţelor, deputatul Daniel Toda, membru al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, demonstrează slăbiciunile celor două state.
“Gardienii Revoluţiei sunt o armată de terorişti. Dronele Shaheed sunt doar nişte vehicule primitive care se deplasează dintr-un punct în altul, unde se prăbuşesc cu încărcătura lor explozivă. Datorită sancţiunilor occidentale, “marea” Republică Islamică Iran nu poate produce aproape nimic de înaltă tehnologie. Majoritatea companiilor aeriene iraniene sunt interzise în Uniunea Europeană fiindcă nu respectă standardele de siguranţă aviatică. De altfel, incidentele aviatice sunt la ordinea zilei în republica ayatollahilor. Nu ar fi de mirare ca prăbuşirea elicopterului de producţie occidentală al preşedintelui Iranian să se fi datorat tot lipsei pieselor de schimb şi înlocuirea lor cu unele “create” local” explică deputatul REPER de Timiş.
“Să ne amintim de calitatea maşinilor ori camioanelor produse în România anilor ’80. Din păcate, pe atunci, noi refuzam să colaborăm cu ţările occidentale fiindcă nu voiam să cheltuim valută. Rusia ori Iranul sunt puse la colt de lumea civilizată fiindcă exportă conflicte. Însă, efectul a fost acelaşi: produse de calitate execrabilă, piese defecte, accidente.”
În ceea ce priveşte situaţia Rusiei, deputatul Toda este la fel de categoric:
“Ceea ce aruncă ruşii în luptă e departe de tehnica actuală. De fapt, continuă ceea ce au făcut dintotdeauna generalii ruşi: trimit la moarte soldaţi în lipsa dotărilor. Frontul ucrainean este un mare abator. Dacă în SUA moartea unui militar este un subiect de ştiri şi stârneşte emoţie, la Moscova este o banalitate cotidiană.
De fapt, diferenţa dintre ţările occidentale şi dictaturile Orientului este, pe lângă decalajul tehnologic, importanţa pe care o acordă vieţii cetăţenilor. Pentru visele de mărire ale conducătorilor săi, Rusia, Iranul sau orice altă satrapie orientală, compensează lipsa progresului economic şi tehnic cu vieţile supuşilor.”Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem noi, românii, în acest an electoral, este dacă dorim să trăim liberi sub umbrela protectoare a Uniunii Europene şi NATO sau ne lăsăm amăgiţi de propaganda mincinoasă a Orientului.