Dansul – un sport scump si elitist. Patru perechi de la Clubul “Dance Spirit” Timisoara participa la German Open Championship

TIMISOARA. Au dat batutul mingii pe maidan sau jocurile pe calculator pentru samba, tango sau cha-cha-cha. Pentru dansul sportiv mai exact. Cativa zeci de tineri din Timisoara se antreneaza asiduu cateva ore pe zi pentru a deveni campioni. Unora chiar le-a iesit, iar pana acum au obtinut deja zeci de premii la concursurile nationale si internationale.

Nu le e deloc usor pentru ca practicarea acestui sport gratios presupune multa munca, daruire si constiinciozitate. Pe langa toate acestea, parintii trebuie sa faca eforturi considerabile pentru a-si incuraja micutul sa isi urmeze visul.

Horia si Clara Preda sunt doi vicecampioni nationali care antreneaza zilnic zeci de perechi de dansatori. Din copilarie s-au daruit dansului, iar acum fac performanta ca antrenori.
Dansul sportiv e un sport mai elitist care, din pacate pentru noi, nu da rezultate intr-un timp scurt. Este nevoie de multa, foarte multa munca”, ne-a declarat Horia Preda.

Cei doi antrenori, alaturi de patru perechi de dansatori, au plecat deja in Germania, la Stuttgart, unde are loc traditionala competitie German Open Championship si care a ajuns anul acesta la cea de-a 25-a editie. Acolo participa aproximativ 3.000 de perechi din intreaga lume, iar timisorenii tintesc cat se poate de sus. Anul trecut au ajuns pana in optimile de finala si s-au clasat intre primii 50 de participanti. Anul acesta isi propun sa urce si mai sus in clasament.

Cine sunt campionii?

Anul acesta, patru perechi de la Clubul Dance Spirit s-au inscris in concurs, la diferite grupe de varste. Tinerii sunt optimisti si spun ca emotiile le-au lasat deja acasa. Cea mai tanara pereche care participa la aceasta competitie s-a inscris la grupa de varsta 12-13 ani si este formata din Alexandra Nuszbaum si George Seceleanu. Alexandra face dans sportiv de 6 ani: „am participat la emisiunea Ploaia stelutelor si partenerul meu de dans m-a scapat in cap, cand ne-am antrenat”. George, in schimb, este mai serios, se considera un baiat sofisticat si spune ca face dans de 5 ani.

A doua pereche se incadreaza la categoria 14-15 ani si este formata din Andra Pacurar si Alexandru Miculescu. Andra face dans sportiv de 4 ani si spune ca cel mai dificil moment pentru ea a fost cand s-a mutat la actualul club pentru ca a obtinut cu greu transferul de la clubul de la care plecase. Alexandru isi aminteste cu drag de cel mai mare premiu castigat pana acum: trofeul de vicecampion al Romaniei la categoria 14-15 ani.

Anca tunea si Norbert Szeles formeaza cea de-a treia echipa participanta la competitia din Germania si s-a inscris la categoria 16-18 ani. Anca are 13 ani, iar partenerul sau de dans, Norbert are 16 ani. „Sunt putin dezavantajata de aceasta situatie, dar cred ca voi face fata cu brio”, ne-a spus Anca. Cei doi danseaza impreuna de 2 ani si deja s-au obisnuit unul cu celalalt.

La aceeasi categorie de varsta s-a inscris si cea de-a patra echipa in concursul din Germania. Este vorba despre Larisa Nuszbaum si Petre Strambu. Ei fac dans sportiv de 8 ani, dar danseaza impreuna de doar doi ani. Cei doi au spus la unison ca pentru ei, dansul inseamna educatie, dezvoltare si mai ales disciplina.

Dansul sportiv in cifre

Nu este deloc usor sa practici acest sport, iar varsta niciodata nu este prea inaintata atunci cand doresti sa incepi sa dansezi tango, samba, cha-cha-cha, jive sau passo doble. Este, insa, costisitor. „Este un dans cotat in primele 5 sporturi ca si cost”, ne spune Clara Preda. In primul rand, costumatia poate ajunge la 2.000- 3.000 de euro sau chiar mai mult. De exemplu, o pereche de pantofi pentru o fata ajung sa coste 140 de euro, iar pentru o rochie se plateste si 2.000 de euro.

Nici costumul baiatului nu este mai prejos. Daca pantofii ajung, in acest caz, la 150 de euro, doar pentru un frac, baiatul dansator scoate din buzunar, mai exact din buzunarul parintilor, intre 500 si 3.000 de euro. La toate acestea se mai adauga cosmeticele si bijuteriile pe care perechea le foloseste in timpul spectacolului. Nu trebuie uitati nici antrenorii care se ocupa de perechea de dansatori. in functie de nivelul antrenorului, o ora de pregatire ajunge de la 30 pana la 120 de euro. „E ca un business: investesti si castigi”, ne explica Horia Preda.

Pregatirea pentru competitie

Campionii nostri ne-au povestit ce inseamna sa te pregatesti pentru un eveniment precum cel din Germania. Iar daca ar fi sa scotocim prin bagajul fetelor, cu siguranta nu ar lipsi fixativul, gelul de par, agrafele, genele false, pantofii si rochia, autobronzantul, lipiciul, paietele si bineinteles bijuteriile.

„Ne pregatim singure machiajul si freza la fel. Uneori ne ajuta si mamele, dar cu timpul invatam sa ne descurcam si singure sau ne ajutam una pe cealalta. Din cand in cand, baietii ne mai dau o mana de ajutor cu fondul de ten sau autobronzantul”, a povestit Alexandra. Oricum, inainte de a pleca de acasa, felete trec mai intai pe la cosmetica, dar si la manichiura si pedichiura, chiar daca varstele lor sunt destul de fragede. Concursul o impune! Nici bagajul baietilor nu e mai prejos. Pe langa costum si pantofi, ei mai adauga fixativul absolut necesar, fondul de ten, gelul si ceva sclipici.

Dansatori de ocazie

Nu doar cei care doresc sa faca performanta din dans trec pragul clubului de dans sportiv. in special vara se intampla ca mai multe cupluri de tineri, care urmeaza sa se casatoreasca, sa ceara ajutorul antrenorilor profesionisti.

Cuplurile vin si ne cer sa ii ajutam pentru dansul mirilor si de obicei vin la noi cu o anumita imagine, dar pleaca, in final, cu o cu totul alta imagine pentru ca de cele mai multe ori isi dau seama ca este aproape imposibil sa obtina ce si-ar fi dorit. Noi, de regula le recomandam dansurile lente”, a declarat Clara Preda. De regula, cuplurile care urmeaza sa se casatoreasca vin la cluburile de dans pentru 5 sau chiar 15-20 de sedinte, in functie de talent. „A venit la noi tot felul de lume, de la fotbalisti si pana la politicieni. De exemplu a venit un fotbalist care juca la Poli, dar noi nu l-am recunoscut”, isi mai amintesc amuzati cei doi antrenori, Horia si Clara Preda.

Timisoara, un centru important al dansului

Timisoara nu duce deloc lipsa de dansatori sportivi, iar tocmai din aceasta cauza aici se desfasoara deja de 4 ani consecutiv Cupa Romaniei la dans sportiv, cea mai importanta competitie de gen din tara. Evenimentul este programat sa se desfasoare in toamna acestui an, in luna octombrie. Pana atunci, insa, Aradul organizeaza de asemenea o competitie de dans sportiv, in data de 10 septembrie, insa nu de o asa mare anvergura.

Selectia nu se face dupa ureche

Patru criterii trebuie sa indeplineasca un dansator care doreste sa faca performanta. in primul rand trebuie sa aiba talent pentru dansul sportiv, apoi trebuie sa aiba aptitudini motrice, adica sa aiba inclinatii pentru sportul de performanta. Apoi ar mai trebui sa aiba disponibilitatea necesara, iar urechea muzicala ar trebui sa nu ii lipseasca deloc.

Foto: Dariana Dragos

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.