Datele Bancii Nationale a Romaniei indica faptul ca valoarea totala a creditelor restante in lei ale populatiei si societatilor comerciale era, in aprilie 2012, de 10,025 miliarde de lei, cu 2,7% mai mult decat in luna martie, iar cele in valuta de 13,841 miliarde de lei (echivalent), in crestere cu 3,6% fata de luna precedenta.
Cresterea datoriilor catre banci este conturata si de faptul ca, in luna martie, valoarea restantelor a crescut cu 2,5% fata de luna februarie. in topul national al rau-platnicilor, Timisul se afla pe locul III, cu 927 milioane de lei, dupa Bucuresti, care a ajuns la 9,36 miliarde de lei, si Cluj, cu 1,15 miliarde de lei.
Suntem urmati de Brasov, cu 819 milioane de lei, si Constanta, cu 811,3 milioane de lei. Vestea buna care vine, totusi, de la BNR se refera la depozitele populatiei in banci, care au crescut de la 95,2 miliarde de lei, in februarie 2012, la 96,4 miliarde de lei, in martie 2012. In fata pericolului de a scapa de sub control arieratele si datoriile populatie, bancile au trecut la implementarea unor metode de sprijinire a clientilor cu probleme, precum rescandentarea creditelor, amanarea platii ratelor sau chiar reesalonarea acestora. Din pacate, majoritatea restantierilor ajung in fata ofiterilor de credit prea tarziu, cand datoriile sunt la un pas de executarea silita.
“In loc sa mearga la banca in timp util, adica inainte de a inregistra datorii catre banca mai mari de 30 de zile, majoritatea prefera sa ajunga in fata ofiterului de credite de abia cand sunt la un pas de executare silita”, spune presedintele Uniunii Mediatorilor Bancari, Tudor Tatu.
Daca inaintea declansarii crizei economice, in 2008, bancile nici nu luau in discutie o eventuala facilitate la plata ratelor restante, in prezent aproape toate institutiile de credit cauta metode eficiente pentru recuperarea creditelor de la populatie.
“Cautam metode simple pentru reesalonarea creditelor, astfel incat si operatorul de la ghiseu sau consilierul de credit sa poata sa ofere solutii. Eu, ca banca, pot spune ca daca ti-au mai ramas 1-2 ani pana la achitare sa-mi platesti doar dobanda, dar pentru asta clientul trebuie sa demonstreze ca are serviciu, iar banca sa traga concluzia ca nu e in pericolul de a fi disponibilizat”, a explicat presedintele CEC Bank, Radu Ghetea.
Pe plan local, BCR Timis are o politica flexibila de recuperare a creditelor cu probleme. “Facem si reesalonari la plata, si rescadentari, si amanari la plata. Asemenea probleme au existat si inainte de criza economica, dar in ultimii ani s-au accentuat. Anul trecut au fost mai multe persoane in aceasta situatie, insa acum balanta de plati pare ca s-a mai echilibrat. Avem chiar si clienti care au ajuns in somaj, la care le incasam doar dobanda la credit, acceptand o amanare la plata ratelor de pana la un an”, ne-a declarat Anca Flueras, directorul de retail al Sucursalei BCR Timis, estimand ca procentul clientilor care au cerut facilitati la rambursarea creditelor este de sub 5% din totalul contractelor de credit.
Potrivit unui calcul al Kiwi Finance, pentru un credit de 20.000 de lei contractat pe o perioada de cinci ani, la dobanda medie de pe piata, un client plateste la sfarsitul perioadei de creditare aproximativ 28.000 de lei. Daca dupa trei ani de derulare a contractului decide sa-si prelungeasca perioada de rambursare de la cinci la sapte ani, costul total al imprumutului urca la 32.000 de lei.