Opinia Timisoarei

‘De 20 de ani probam performanta. Drumul catre performanta trece prin normalitate’. Concluziile Consortiului Universitaria

TIMISOARA. Consortiul Universitaria, intrunit in perioada 8-10 iulie 2016, cu ocazia implinirii a 20 de ani de functionare in beneficiul universitatilor partenere si al invatamantului superior din Romania, a analizat situatia actuala din mediul academic romanesc si a adoptat in final urmatoarele recomandari:

1. Este imperios necesara o largire a autonomiei universitare, sub toate aspectele concludente: financiar, administrativ, in activitatea didactica si de cercetare, in asumarea responsabilitatilor fata de piata muncii si de spatiul public din Romania. Exercitarea limitata a autonomiei decizionale afecteza in primul rand universitatile performante din Romania in indeplinirea misiunii lor de cercetare avansata si de educatie.

2. Se impune gasirea unor solutii grabnice pentru rezolvarea dezechilibrelor financiare cu care se confrunta universitatile din Romania in prezent. Cheltuielile universitatilor au crescut alarmant in raport cu sursele de finantare, ca urmare a OUG 20/2016 privind majorarile salariale, a adoptarii legii 85/2016, precum si a deciziilor instantelor judecatoresti de acordare retroactiva a unor drepturi salariale. Consortiul Universitaria solicita factorilor de decizie adoptarea unor masuri urgente (rectificare bugetara, prorogarea termenelor de aplicare a legislatiei mentionate sau alte masuri) spre a evita o criza financiara iminenta cu grave consecinte in desfasurarea activitatilor didactice si de cercetare.

3. Sustinem cu fermitate diferentierea universitatilor pe baza unui exercitiu de clasificare si ierarhizare fundamentat pe o metodologie care sa aiba ca reper prezenta in evaluarile internationale (topuri sau rankinguri recunoscute), precum si finantarea diferentiata a institutiilor de invatamant, din fonduri centrale si/sau locale, in raport cu nivelul de performanta al acestora.

4. Consortiul si-a exprimat ingrijorarea fata de lipsa de consultare a universitatilor cu privire la posibilitatea recunoasterii calificarilor EQF de nivel 6 si 7 acordate de catre institutii din afara celor de invatamant superior. in acelasi context, universitatile din Consortiu apreciaza necesitatea revizuirii cadrului national al calificarilor in vederea unei mai stranse corelari cu finalitatile educationale ale ciclului masteral.

5. Pledam pentru definitivarea unui cadru de referinta pentru formarea profesorilor axat pe masterul didactic/educational pentru formarea initiala a acestora in consonanta cu Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011 si a strategiilor europene. in acelasi context a fost exprimata sustinerea Consortiului pentru aplicarea dublei specializari printr-o metodologie specifica, avand in vedere necesitatile de formare intiala a cadrelor didactice din invatamantul rural.

6. Consortiul subliniaza necesitatea consolidarii autonomiei universitatilor in procesul de recrutare si inmatriculare a studentilor internationali prin revizuirea procedurilor actuale de validare si echivalare a diplomelor si a actelor de studii.

7. Se recomanda flexibilizarea cadrului juridic care reglementeaza politicile de personal ale universitatilor in sensul de a diferentia procesele de recrutare a cadrelor didactice universitare de cele de promovare in cariera. De asemenea, se impune simplificarea procedurilor de angajare in cadrul granturilor de cercetare.

8. Participantii la dezbatere au remarcat discrepantele in modul de finantare a institutiilor care reprezinta principalii actori in cercetarea stiintifica romaneasca. Avand in vedere ca 65% din totalul cercetatorilor din Romania lucreaza in universitati (conform datelor oferite de Institutul National de Statistica), solicitam si linii de finantare bugetara directa a cercetarii stiintifice universitare.

9. Universitatile din Consortiu sustin intarirea in continuare a eticii academice in procesul didactic si in cercetare, element crucial pentru dezvoltarea invatamantului romanesc.

10. Consideram ca se impune o restructurare a mecanismelor decizionale in interiorul Consiliul National al Rectorilor, in baza normelor cantitative si calitative de reprezentare a universitatilor.

Consortiul Universitaria a apreciat in egala masura interventia studentilor pe urmatoarele aspecte: crearea unei baze de date comune la nivelul Consortiului Universitaria in care sa fie
introduse toate lucrarile stiintifice (licenta, masterat si doctorat), pentru o mai buna verificare a respectarii standardelor de etica academica; realizarea la nivelul fiecarei universitati a unui ghid pentru redactarea lucrarilor de licenta, masterat si doctorat; asigurarea unui numar nelimitat de calatorii cu trenul subventionate in proportie de 50%; diferentierea subventiei pe cazare, respectiv cantina, pentru o mai buna gestiune a banului public; imbunatatirea managementului departamentului pentru pregatirea personalului didactic din cadrul fiecarei universitati in vederea formarii unor cadre didactice cu o pregatire centrata pe nevoile elevilor si ale studentilor; actualizarea actului normativ referitor la burse (obiectiv restant din 1998); subventia pentru camine sa fie acordata in functie de capacitatea de cazare si nu numai in functie de numarul de studenti bugetati; premierea performantelor academice ale studentilor prin sporirea numarului de burse si alte forme de recompensa.

 

Exit mobile version