TIMISOARA. Raspunsul la o intrebare este amplu dezbatut in spatiul virtual, de catre cei care stau acum acasa si urmaresc cu mare interes informatiile legate de coronavirus.
De ce la Timisoara se vindeca atat de multi pacienti infectati cu coronavirus, iar din celelalte spitale nu vin prea multe vesti despre oameni insanatositi?
Din 217 de cazuri confirmate, doar 19 oameni care au fost infectati cu coronavirus, au fost tratati in spitale, au scapat si au plecat acasa unde trebuie sa stea inca 14 zile izolati pentru a fi socotiti complet vindecati. 15 dintre ei doar la Timisoara.
Explicatia este relativ simpla. A spus-o in mai multe randuri si unul dintre medicii care ii trateaza pe cei internati in Spitalul Victor Babes din Timisoara, specialistul Virgil Musta.
Pacientii vindecati la Timisoara au fost printre cei mai tineri, aveau varstele intre 16 si 47 de ani. Multi dintre cei internati in celelalte spitale sunt mai in varsta ori au si boli asociate care ingreuneaza vindecarea.
Medicii de la Timisoara au mers pe o schema terapeutica simpla si eficienta.
„Am dat o tableta care e o combinatie de doua antivirale, care pe cazurile de pana acum au fost eficiente. In lume se studiaza mai multe scheme terapeutice. Nu se poate trage o concluzie dupa primele cazuri, pentru ca au fost tineri, dar in urma terapiei, in 2-3 zile, toti pacientii au inregistrat teste negative. Sunt niste studii facute recent in SUA si Franta, care arata ca virusul este foarte parsiv. Prin medicatia pe care o dam, noi sterilizam gatul si scaunul. Se ia un exudat, daca ai 2 teste negative, te duci acasa. Au fost situatii in care din gat, virusul a ajuns in plamani si apoi a creat acea pneumonie. Noi trebuie sa fim atenti si la acest aspect. Suntem obligati sa mergem pe protocoale foarte stricte. Actualele permit sa recoltam din gat si din scaun. Teoretic s-ar putea recolta si din secretia pulmonara, sa se faca si aceasta analiza. Protocolul este impus de Ministerul Sanatatii„, spunea recent medicul Virgil Musta in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Medicul a explicat cum se administreaza medicatia impotriva coronavirusului.
„Tratamentul este oral, e o tableta pe zi care se ia. Orice terapie are si efecte adverse, dar este un tratamemnt cu efecte adverse minime. Sunt studii in lume cu aceste tratamente, noi analizam datele acestor studii si hotaram care ar putea fi eficient, le incercam si noi, si atunci vedem daca se confirma sau nu. Depinde si de structura populatiei, dar Streinu Cercel a ales o anumita schema, daca e nevoie se poate imbunatati. Nu exista experienta. Sunt eforturi extraordinar de mari in Franta si Statele Unite ca sa se inteleaga ce face acest virus de este atat de contagios si creeaza atat de multe decese. Severitatea bolii depinde de 2 aspecte: cantitatea de virus care ajunge in organism si de reactia organismului, de mecanismele de aparare. In orice boala infectioasa exista o lupta intre mecanismele de aparare ale organismului si factorii agresivi, care in cazul acesta e virusul cu factorii de patogenitate. Daca sunt foarte multi virusi, e ca o armata, sunt foarte multi inarmati cu arme puternice. Pe de alta parte, si o reactie a organismului prea puternica, si aceasta se intampla in pneumoniile date de virus care merg cu insuficienta respiratorie, acolo virusul ataca, dupa care organismul dezlantuie un atac prea puternic impotriva virusului, pentru ca asa e setat de multe ori genetic, si de fapt isi face singur rau, pentru ca virusul declanseaza niste mecanisme pe care propria imunitate le intretine si incepe sa lupte impotriva propriului organism, si iti distruge propriul organism. Dar astea sunt lucruri de amanunt. Important e ca indiferent pe ce cale te contaminezi, daca este un factor de risc e foarte probabil sa evoluezi sever„, a precizat doctorul Virgil Musta.
Iar dincolo de schema de tratament aplicata, medicii de la Spitalul de Boli Infectioase din Timisoara erau proaspat antrenati pentru situatia cu care ne confruntam in acest moment.
Cu doar o luna inainte sa apara primele cazuri de coronavirus in China, doctorii de la Victor Babes au urmat cursuri de pregatire pentru situatia in care s-ar confrunta cu o epidemie de Ebola, una dintre cele mai contagioase boli. Coronavirusul i-a gasit deja instruiti pentru ce era mai rau, iar asta a contribuit insemnat la vindecarea primelor cazuri, respectiv la protectia riguroasa a personalului medical.
Asadar, medicii timisoreni au aplicat cu succes tot ce au invatat la cursurile legate de teribila maladie Ebola.
Stiau exact cum sa actioneze, cum sa se protejeze, cum sa foloseasca echipamentele si in ce fel sa interactioneze in conditii de siguranta cu bolnavul infectat. Mai mult aveau puse la punct protocoale pe care le respecta
„Noi am avut un oarecare noroc. Cu o luna inainte de primele cazuri, am trimis la Bucuresti, la Matei Bals, doi medici care au facut pregatire exact pe aceasta tema – Cum sa ne protejam in caz de Ebola. Ei au venit si ne-au invatat pe toti cum au invatat din Bucuresti ca trebuie sa fie, in cazul epidemiei de Ebola, unde nivelul de biosecuritate trebuie sa fie maxim. Si am intrebat, cum face Bucurestiul? Asa? Atunci asa facem si noi. In infectia cu coronavirus ai nivel de biosecuritate de 2, la Ebola de 4. Ce inseamna circuit de 4? Circuite total separate, cu dus de decontaminare, camera cu presiune negativa, etc. Am incercat si noi acest lucru. Nu avem saloane cu presiune negativa, dar am cautat sa avem substante cu care sa facem dezinfectia. Toate astea ne-au ajutat sa ne pregatim. De aceea am creat o echipa dedicata”, a explicat medicul Virgil Musta.
Vezi mai jos harta in timp real a raspandirii coronavirusului in toata Romania, realizata de opiniatimisoarei.ro! DA CLICK si poti consulta numarul de infectati, de oameni aflati in izolare sau in carantina din fiecare judet!
Datele se actualizeaza odata cu raportarile Grupului de Comunicare Strategica.