TIMISOARA. Strazi invadate de gunoaie ori nematurate cu lunile, ambrozia crescuta-n voie pe spatiile verzi din oras, locuitori furiosi ca Timisoara e tot mai murdara. Pe scurt, situatia curateniei pentru care Primaria are contracte de aproape 20 de milioane de euro pe 4 ani.
In tot acest timp, in loc sa renunte la serviciile de salubrizare si sa le inlocuiasca sau ”sa puna biciul” pe cei care trebuie sa curete orasul, primarul Dominic Fritz spune ca a marit numarul angajatilor din primarie care sa inspecteze cat de bine se face curatenia. Edilul precizeaza ca a creat un Serviciu de Salubrizare la nivelul municipalitatii si ca a suplimentat numarul inspectorilor care monitorizeaza activitatea celor care se ocupa de curatenia pe domeniul public.
Intrebat de opiniatimisoarei.ro daca este multumit de curatenia din Timisoara, primarul Dominic Fritz a raspuns ca… duce o ‘lupta zilnica’.
”Bineinteles ca nu sunt multumit cu curatenia in oras si asta este o lupta zilnica cu firmele de curatenie. Din pacate, suntem lasati cu aceste contracte sparte in mai multe firme, cu care va trebui sa traim inca o vreme. Noi trebuie sa incercam tot felul de optimizari in cadrul acestor contracte si in acelasi timp, bineinteles, am inceput acum o crestere a echipei in primarie, adica am facut din Biroul de Salubrizare… un Serviciu de Salubrizare. Am adus mai multi oameni acolo ca sa crestem si capacitatea primariei de a monitoriza firmele de curatenie”, a declarat Dominic Fritz.
Intrebat, de asemenea, daca nu s-a gandit la solutii radicale, cum ar fi rezilierea contractelor, daca dupa atat de mult timp lucrurile nu s-au imbunatatit, Fritz a dat exemplul situatiei de la Sectorul 1 din Bucuresti si a precizat ca acest lucru nu este unul atat de simplu.
”Dupa cum vedeti, la Bucuresti, unde la Sectorul 1 doamna primar (Clotilde Armand, n.r.) incearca de multe luni sa rezilieze contractul si nu este chiar asa de simplu. Daca ar fi simplu, l-as face azi. Nu exclud posibilitatea unei rezilieri, dar, inca o data, bariera juridica este destul de mare si trebuie sa pasim cu mare precautie, dar nu exclud aceasta varianta. Important este ca Primaria Timisoara sa monitorizeze temeinic prestatia acestor firme si sa crestem aceasta monitorizare”, a declarat Dominic Fritz, al carui mandat in fruntea Primariei Timisoara se apropie de 1 an.
In luna februarie, Dominic Fritz se declara tot nemultumit de cum se face curatenie in Timisoara. In contractul cu Brantner e prevazut ca primaria poate rezilia contractul, daca firma nu-si face treaba 3 luni la rand
La inceputul anului, primarul era la fel de nemultumit de curatenia de pe strazile din Timisoara
„Nu sunt multumit, cred ca problema aceasta de a avea un program coordonat trebuia facuta si o sa avem rezultate acolo. Daca ar fi atat de simplu, doar sa vina cineva si sa zica ca vrea mai multa curatenie, s-ar fi rezolvat mult mai repede. Vorbim si de bani, curatenia costa, si am avut o discutie si cu directorul pe tara al firmei Brantner in care am facut un schimb de nemultumiri si asteptari reciproce si va dura inca un pic pana cand ideile noastre si felul in care a facut firma acum, sa fie sincronizate. E efectiv si in functie de bani. Caietul de sarcini care s-a facut si sumele care s-au stabilit nu ar fi fost cele pe care eu le as fi pus acolo, dar lucram cu contractul existent si vedem cum putem sa eficientizam cutatenia, mai ales in cartiere„,, spunea in februarie pentru opiniatimisoarei.ro primarul Dominic Fritz.
La jumatate de an de la acea declaratie primarul recunoaste si ca n-au fost platite facturi la timp catre firma Brantner, care se ocupa de curatenia de pe domeniul public.
”Cred ca este o tema falsa sa ne uitam strict la suma platita, pentru ca noi ceea ce vrem sa obtinem de la firmele cu care avem contracte este ca prestatia facturata sa corespunda cu realitatea, nu sa platim mai multi bani fara sa se imbunatateasca si calitatea. Daca exista cazuri in care circula o masina de curatente fara sa aplice o presiune corecta cu peria pe strada si, prin urmare, nu se curata strada asa cum trebuie, degeaba dublezi plata pentru acest serviciu, daca nu este prestat asa cum trebuie. Tocmai de aceea, chit ca noi am marit anul acesta suma prevazuta in bugetul anual pentru curatenie, nu vrem, pur si simplu, sa dam mai multi bani fara sa monitorizam in acelasi timp si sa fortam firmele cu care colaboram sa dovedeasca ca presteaza servicii mai bune. In momentul de fata incercam sa fortam, unu la mana, in momentul in care am venit au fost mai multe milioane de euro neplatiti din trecut. In al doilea rand, incercam, in momentul de fata, ca pentru sumele pe care le platim, sa primim serviciile contractate, ceea ce nu este mereu cazul si acolo nu putem sa lasam firma sa profite din bugetul local”, a sustinut Dominic Fritz.
Va reamintim, firma austriaca Brantner Servicii Ecologice din Cluj Napoca a castigat in 2019 licitatia pentru curatenia stradala la Timisoara pentru 4 ani. Valoarea contractului este de 18 milioane de euro.
Conform contractului, angajatii Brantner Servicii Ecologice trebuie sa actioneze pe toate cele 1227 de strazi ale orasului, pe trotuare, alei, parcari, statii STPT, pasaje, poduri, pasarele si zone pietonale. Au de curatat carosabilul, malurile canalului Bega, pistele de biciclete si pietele volante, dar si rigolele.
De asemenea, angajatii companiei trebuie sa foloseasca maturi de nuiele sau de plastic, perii, aspiratoare stradale purtate etc., iar in urma acestor activitati carosabilul, rigola carosabilului si suprafata trotuarelor ar trebui sa ramana curate, fara praf, nisip sau alte deseuri. Acestia trebuie sa spale carosabilul si trotuarele, sa curate vegetatia crescuta spontan in trotuare si la limita bordurilor, si sa adune deseurile stradale: hartii, pungi, cutii, sticle din plastic, obiecte de dimensiuni mici si medii aruncate/abandonate pe strada/trotuar, resturi vegetale, deseurile rezultate din maturatul propriu-zis, in saci de plastic sau in europubele, eurocontainere. Tot angajatii societatii de salubrizare trebuie sa stranga in gramezi noroiul, nisipul, pamantul sau praful rezultat din razuire, iar toate deseurile vor fi si transportate in aceeasi zi. Au si misiunea de a goli cosurile stradale in saci de plastic sau europubele, sa le spele macar o data pe luna si sa inlocuiasca toate cosurile degradate.
Gunoaiele sunt transportate fie la Statia de sortare deseuri din Timisoara, fie, dupa caz, la deponeul de la Ghizela, cu achitarea tarifelor stabilite de ADID.
Conform contractului, daca nu-si face treaba, firma de curatenie poate fi sanctionata. Mai intai nu i se va plati suprafata stradala care nu a fost maturata, apoi se va trece la sanctiuni suplimentare, respectiv penalitati lunare.
Daca 3 luni la rand situatia se repeta, Primaria poate rupe contractul fara alte formalitati si organizeaza o noua licitatie, firma clujeana avand obligatia sa mai asigure curatenia stradala pana la desemnarea unui nou operator. Mai mult, nu va avea voie nici sa participe la noua licitatie pentru incredintarea serviciului de salubritate, se mai arata in contract.
Se reia licitatia pentru cumpararea de cosuri de gunoi
Primarul Timisoarei a precizat ca va fi reluata licitatia pentru achizitia de 1000 de cosuri de gunoi pentru Timisoara, intrucat prima a esuat, dupa ce nimeni nu s-a prezentat cu vreo oferta.
”Reluam (licitatia pentru cosurile de gunoi, n.r.), acum lucram la un caiet de sarcini modificat si bineinteles ca analizam si posibilitatea, maririi pretului. Adevarul este ca un cos bun de gunoi costa destul de multi bani. In continuare vrem sa achizitionam 1.000 de cosuri de gunoi in plus pentru Timisoara”, a declarat Dominic Fritz.