TIMISOARA. Oltenii ne-ar putea bate in cursa pentru titlul de Capitala culturala europeana. O spune chiar seful Filarmonicii Banatul, care e de parere ca ar trebui sa ne temem de Craiova, unde se investesc sume uriase de bani in cultura. Mai mult decat atat, craiovenii vor sa-l scoata la inaintare pe Brancusi, unul dintre cei mai renumiti artisti ai Romaniei peste hotare.
Ioan Garboni conduce Filarmonica Banatul inca din anul 2006. A vizitat toate orasele mari ale Romaniei si spune ca are spioni peste tot, asa ca stie foarte bine cum se pregateste concurenta. Timisoara ar putea pierde insa la un capitol, daca nu-si joaca cartea bine. Se vorbeste ca s-ar tine seama si de componenta economica, iar capitala Banatului ar pierde, pentru ca din punct de vedere economic, stam cat de cat bine.
„Eu cred in sansa noastra, am fost intr-un juriu la Iasi. Am vazut Iasiul. Ei n-au sediu la Filarmonica, lumea de pe strada nu stie unde e Filarmonica, unde e Conservatorul. Oamenii nu sunt preocupati, fiecare primar din Romania isi va folosi electoral candidatura la Capitala Culturala Europeana, chiar daca n-are nicio sansa. Am fost si in Craiova, se baga bani foarte multi in cultura la Craiova, eu m-am speriat. E vorba de sute de mii de euro. Doar pentru Festivalul Shakespeare au dat 200.000 de euro. Daca stim sa ne jucam cartea bine… in primul rand trebuie terminata strategia orasului. Avem multi experti straini care lucreaza la strategie. Juriul nu este unul romanesc. Noul regulament spune ca vor fi 11 experti, numai straini, exclusiv experti europeni. Asta inseamna ca nu va exista implicarea politicului in decizia cine va fi capitala culturala europeana. Ceea ce este foarte bine. Din pacate, s-a luat o decizie ca orasele capitale europene ale culturii sa fie alese si pe criterii economice, in sensul ca daca au infrastructura hoteliera cat de cat, dar au o situatie economica mai proasta, de somaj samd, sa fie alese acele orase ca sa se dezvolte ulterior economic. Asta nu e avantajos pentru noi. Este o noutate, noi in Timisoara nu avem somaj. Aici se pare ca ar fi un punct de castig pentru Iasi sau chiar pentru Craiova. Acea strategie va fi jurizata, se tine cont de istorie, de infrastructura, noi stam bine cu institutiile culturale aici”, a explicat Ioan Garboni pentru opiniatimisoarei.ro.
Garboni considera ca Timisoara trebuie sa pedaleze cu nivelul cultural, dar nu cu cel elitist. Cei care lucreaza la strategie, din Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, marjeaza pe Filarmonica, pe Opera, pe Teatrul National, nu pe adevaratele atuuri.
„Nu e in regula, pentru ca noi avem un Tarzan si nu e promovat, avem un oras cu 1.000 de premiere, il avem pe Bela Lugosi langa noi. Eu vreau sa fac aceasta Tarzaniada, se poate face chiar de Halloween un festival, sa fie proiectie de filme horror, proiectii de Bela Lugosi. Herta Muller trebuie adusa. Sunt extraordinar de multe premiere care trebuie scoase in evidenta, alte orase nu au asta”, a mai spus Garboni.
Timisoara trebuie sa se umple de statui!
Seful Filarmonicii spune ca si Craiova are un atu deosebit de importanta, daca merge pe o colaborare cu Targu-Jiu si il scoate la inaintare pe Brancusi.
„Craiova mizeaza pe faptul ca s-ar alia intr-un fel cu Targu-Jiu pentru Brancusi. Sansele noastre sunt foarte mari daca ne jucam cartile. Trebuie sa ne gandim ca oamenii care vin intr-o capitala culturala europeana nu vin pentru Filarmonica sau Opera, ei vin pentru manifestari inedite in aer liber. Turistii vin pentru muzee, vin pentru distractie, vin la manifestari inedite. De aceea am si scos Filarmonica in strada, daca vom fi capitala culturala europeana vom iesi lunar. Muzeele trebuie sa iasa in strada, Timisoara trebuie sa se umple de statui. Am vazut in Iasi, de exemplu, foarte multe statui din bronz. Pai noi trebuie sa avem statuia lui Tarzan, a lui Bela Lugosi, a lui Vuia, oamenii sa vina, sa se pozeze cu ele. Sunt foarte multe lucruri care nu sunt promovate suficient, trebuie prinse macar in strategie ca pana in 2021 sa le facem”, completeaza seful Filarmonicii.
Clujenii, inaintea Timisoarei sau la acelasi nivel cu noi?
Clujul are o multime de televiziuni si se promoveaza excelent. Timisoara nu promoveaza asa cum trebuie evenimentele culturale. Care a fost avantajul Clujului?
„Cluj are o multime de televiziuni care transmit pe cablu in toata tara, noi nu avem. Tot ce se intampla la ei este mediatizat, la noi nu. Clujenii au avut avantaj ca au avut un prim-ministru, care acum le este primar, care a pompat bani foarte multi in Cluj. In orasele in care s-au bagat bani, inclusiv in Iasi am vazut, s-au bagat bani in Universitatea de Arta, au nu stiu cate zeci de piane Steinway, noi avem unul singur la Filarmonica. Pai cate sunt in Cluj, Iasi, Bucuresti… acolo s-au pompat bani guvernamentali. Timisoara a fost vaduvita. Conservatorul din Bucuresti are aproape in fiecare sala cate un Steinway. Au fost cumparate cu bani de la Guvern. Noi avem unul singur, cumparat cu bani de la primarie. De aceea intre Cluj si noi exista la ora actuala, dupa mine, o egalitate. Numai ca ei se duc in jos si noi in sus. Pentru ca banii guvernamentali s-au terminat si la ei, incep sa fie probleme mari. Exista o lipsa de comunicare intre institutiile de cultura din Cluj, le cunosc foarte bine. De bine de rau, noi nu avem probleme financiare. Primarul Timisoarei canta la chitara si iubeste muzica. Pentru mine e un mare castig, vine la concertele Filarmonicii. E vorba de comunicarea cu autoritatile locale si judetene. La Timisoara exista o dorinta foarte mare, la Cluj a fost o siguranta foarte mare ca vor castiga. Eu cred ca lucrurile se indreapta pozitiv spre noi, cred mult in niste oameni implicati: Ioan Holender, Simona Neumann, Emil Cristescu si alti cativa experti de afara”, spune Garboni.
Ce trebuie sa faca Timisoara? Trebuie sa evite relatia de sprijin de la Guvern. In plus, sa se teama de Craiova.
„Trebuie evitata relatia de sprijin a guvernantilor, pentru ca daca Guvernul spune ca sprijina un oras anume, din contra, expertii fac invers. Noi urcam, zic eu vertiginos, ceilalti se cam duc in jos. Noi avem aeroport fata de Craiova, care abia il dezvolta. Noi nu avem o vizibilitate la nivel national. Mi-e teama putin de Craiova care pompeaza bani multi si merge cu Brancusi in fata, dar am inteles ca nu s-ar accepta aceste asocieri intre orase regionale. Se pun bani foarte multi acolo… ei spun ca nu stiu ce sa mai faca cu banii”, a conchis Garboni, pentru opiniatimisoarei.ro.