TIMISOARA. Cladiri prea inalte, trafic infernal si distrugerea istoriei. Sunt doar cateva dintre nemultumirile formulate de catre timisorenii care au participat la cea de-a treia dezbaterea privind ridicarea unui complex de cladiri futurist pe locul fostului Inspectorat Scolar si al fostului liceu de Arte, in vecinatatea Primariei.
Arhitectul care a realizat proiectul complexului ce se va inalta in centru a raspuns din nou intrebarilor celor care auavut obiectii.
Unii dintre cei care au participat la dezbatere au cerut lamuriri privind modul in care se va desfasura traficul in zona, dar si care va fi regimul de inaltime al constructiei si nivelul la care se vor face sapaturi in subteran, pentru realizarea unei parcari.
„Noi am avut o lista cu puncte de vedere. Nu va ascund ca am avut si intalniri amiabile si deschise cu investitorul acestui proiect in care am discutat ce ne-ar avantaja pe noi, si anume cele 3 parcaje subterane si mai ales nivelul de inaltime vizavi de resedinta noastra. Plansele pe care le-am vizualizat nu presupun o retragere reala, ci tot acelasi nivel de inaltime. Resedinta noastra mitropolitana este la nivel de 10.5 metri, dumneavoastra aveti 5 etaje plus etaj retras, adica 26 de metri. Inca avem ingrijorari vizavi de panza freatica din zona. Am dori sa vedem si toata lumea sa primeasca aceste expertize tehnice vizavi de efectul panzei freatice din zona. Am vazut ca sunt ingrijorari si vizavi de partea estetica. Ar fi oportun sa prezentati orasului si cum va arata efectiv, ca detaliu, aceste proiect. Vizavi de rampa de aprovizionare, accesul de pe strada Miron Cristea, ati promis ca veti modifica acest aspect si nu s-a intamplat”, a atras atentia preotul Timotei Anisorac, de la Mitropolia Banatului.
Arhitectul spune ca noul proiect a suferit o serie de modificari menite sa respecte toate doleantele reprezentantilor Mitropoliei. In plus, odata cu actualizarea proiectului, nici turnul de belvedere nu se va mai inalta in partea dinspre primarie, ci acolo va fi construit un element de signalistica urbana, pozitionat in piata publica, in memoria grupului SIGMA (Grup de intelectuali timisoreni care au colaborat in anii ’70, intr-o adevarata prietenie profesionala, pentru modernziarea invatamantului de arta, realizand mai multe proiecte experimentale, avand ca ‘laborator’ chiar fostul Liceu de Arte Plastice).
„Ne-am retras cu acei 5 metri fata de limita si am redus nivelul de inaltime, de la 26 de metri la 20 de metri, dupa care avem acea terasa, exact la cota Mitropoliei. Am realizat si noi, inclusiv la sugestia dumneavoastra, 4 foraje de mare adancime, pe care le-am expertizat, si am depus documentele la Primarie. Se poate fora in straturi. Discutam de adancimi cuprinse intre 7,7 si 10 m. Am readaptat solutia de forare si o avem la maximum 8 mentri adancime. Expertiza este realizata de prof dr Marin Marin. Solutia de parcaj subteran nu e clara inca, ea poate fi fie automatizata, fie normala. Acel turn de 47 de metri – s-a renuntat la acest obiectiv si pentru ca nu e momentul sa fie facut. S-a optat pentru refacerea acestui obiectiv la o inaltime maxima de 26 de metri. Din discutii, se pare ca azi si-ar dori sa faca o piramida. Aceasta propunere vine ca un omagiu adus grupului SIGMA. Propune o gramatica comuna a limbajului. Acest liceu n-a fost construit dintr-o data, ci a fost etapizat, in functie de nevoile comunitatii evreiesti. Daca exista o problema la nivel urbanistic, discutam..restul…inteleg ca facem campanie, dar nu e cazul”, a spus Claudiu Ionescu, arhitectul care a realizat proiectul complexului de cladiri.
Pe de alta parte, candidatul USR la Primaria Timisoara, Dominic Fritz, a cerut un raspuns… politic in privinta acestui proiect si s-a aratat nemultumit de construirea unui „mini-mall” in centrul orasului.
„Toti vrem sa se dezvolte acest teren si nu cred ca e cineva care are o problema cu arhitectura noua. As vrea sa fac o alta remarca – mi se pare interesant ca cei care critica acest proiect sunt facuti mincinosi, manipuplatori, habarnisti. As vrea sa stiu daca Primaria Timisoara este interesata de opinia noastra sau asta este doar un exercitiu pentru ca legea cere. Haideti sa luam participarea publica in serios. Revolta noastra este rezultatul faptului ca opinia noastra nu conteaza.
Stiu ca ne certam pe ce inseamna demolarea, ce nu inseamna demolarea, nu este corect sa spun ca se demoleaza liceul, pentru ca doar 40% se demoleaza. Cred ca totusi o sa vina un buldozer sa darame aceste cladiri. Intrebarea este daca Institutul National al Patrimoniului a cerut clasarea acestor cladiri ca monumente istorice. As vrea sa stiu ce opinie are Primaria Timisoara despre aceasta cerere a Institutului National al Patrimoniului si ce s-a intamplat cu acea initiativa. Ce studii s-au facut, ce efecte o sa fie pentru comerciantii din Piata Operei daca construim un mini-mall in centru si daca s-au luat in considerarea experientele din orasele europene. Ce propuneri are Primaria Timisoara pentru transportul in comun in zona. Daca vrem revitalizare a cladirilor istorice sau distrugerea lor si transformarea lor in centre comerciale. Daca aceasta decizie este luata, nu o mai putem intoarce si cream un precedent”, a spus Dominic Fritz.
„Nu suntem la o dezbatere politica. Consiliul Local, atunci cand ia decizia asta, ia decizie administrativa, nu politica”, i-a raspuns Catalin Iapa, consilierul primarului.
„Acest liceu n-a fost construit dintr-o data, ci a fost etapizat, in functie de nevoile comunitatii evreiesti. Daca exista o problema la nivel urbanistic, discutam.. restul…inteleg ca facem campanie, dar nu e cazul”, a spus Claudiu Ionescu, arhitectul care a realizat proiectul complexului de cladiri.
Conceptul care a stat la baza proiectului este acela de a imbina functionalitatea cu esteticul, iar spatiul aerisit si soarele care ‘atinge’ fiecare dintre constructii duc la armonizarea perfecta a noului spatiu cu zona inconjuratoare, explica nu demult pentru opiniatimisoarei.ro tanarul arhitect, de numai 33 de ani, Claudiu Ionescu, cel care iscaleste proiectul avangardist.
In contextul in care Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, cladirea vine ca un plus din punct de vedere artistic, pentru ca va gazdui, printre altele, o galerie de arta si si un muzeu al artei contemporane, deschis publicului timisorean. Acestea vor completa prezenta unui hotel de lux, dar si a unor spatii comerciale.
In plus, dezvoltatorul care va face investitia are in proiect realizarea a aproximativ 450 de locuri de parcare in subteran, iar in functie de necesitate, acestea vor fi distribuite inclusiv publicului. De asemenea, proiectul prevede si largirea strazii 20 Decembrie (fosta Savinesti), dar si reorganizarea traficului in acest areal.