Opinia Timisoarei

De la Doina Gorjului, la fotbal si arbitraj. Vezi povestea jucatoarei de la CFR Timisoara, Daniela Trancau!

Sosita de curand la echipa de la Gara Mare, Daniela Trancau se poate lauda cu o Cupa a Romaniei castigata alaturi de Pandurii Targu Jiu. Insa, pe langa fotbal, jucatoarea mai are si alte pasiuni: arbitrajul si dansul popular.

Dansul popular si fotbalul. Aparant nu au nici o legatura. Jucatoarea de la CFR Timisoara, le-a imbinat  insa perfect cativa ani buni.

Daniela Trancau povesteste ca a inceput fotbalul si dansul in acelasi timp. ”Eram in clasa a 9-a. A fost o selectie prin scoli si am fost intre cei selectionati la Doina Gojului. Am ramas la ei vreme de patru ani. A fost o perioada foarte frumoasa, am participat la foarte multe spectacole, mergeam la foarte multe festivaluri, si de obicei luam trofeul”, povesteste fundasul echipei CFR Timisoara.
”Stiu dansuri din toate zonele: din Almaj, din Zalau, din Maramures, nu doar din Gorj. Toate sunt frumoase, orice zona are ceva frumos, fie pasii de dans, fie ceva la costumul popular, e mereu ceva care sa-ti placa. Am intrat in contact cu multi interpreti de muzica populara si chiar pot sa spun ca sunt oameni deosebiti, nu sunt genul ca, vai noi suntem niste vedete iar voi niste dansatori, nu eram priviti asa. Am fost  si afara, in Turcia cu ansamblul Doina Gorjului si a fost foarte placut, mergeam pe strazi si cand vedeau turcii steagul Romaniei, toata lumea spunea: Romania-Hagi, am fost foarte mandri. Am fost cu dansurile si in emisiune la ” O vedeta populara”, chiar a fost foarte frumos”, a mai povestit Daniela Trancau.

Cu fotbalul, Daniela a inceput la echipa Pandurii Targu Jiu. ”Eram acasa si am auzit la radio ca cei din Targu Jiu au echipa de fete. Eu intrasem la Liceul cu Program Sportiv, dar pe partea de biochimie. Am mers la director si i-am zis ca eu vreau sa fac fotbal si dansul m-a trimis la stadion. Asa am inceput la Pandurii. Imi placuse de mica fotbalul, mergeam tot timpul cu fratele meu, urmaream toate meciurile la televizor si din afara si de la noi. Mie imi placea cand juca Florentin Petre la Dinamo, iar fratele meu era stelist si ne ciondaneam mereu”, isi aminteste Daniela, care marturiseste ca mereu i-a fost greu sa aleaga intre fotbal si dans.”N-am putut niciodata sa aleg. Am avut norocul sa nu se suprapuna, cand aveam spectacole nu aveam meci si puteam sa le combin frumos”.

Daniela a activat vreme de patru ani la ansamblul Doina Gojului si la echipa de fotbal Pandurii Targu Jiu:”Mai greu era cu fotbalul, era mult mai mult efort fizic. Nu pot sa spun ca era usor nici cu dansul, trebuia sa invatam foarte multi pasi, dar era ok, eu ma relaxam cand mergeam la dansuri, cu toate ca pentru altii era un chin sa vina la repetitii”.

In clasa a XII-a Daniela a fost nevoita sa renunte, atat la fotbal cat si la dans: ”Trebuia sa invat pentru Bacalaureat si nu le-am mai putut face pe toate”. Totusi, Daniela a fost chemata sa joace alaturi de Padurii Targu Jiu in finala de Cupa pe care au sustinut-o chiar la Timisoara. ”Era finalul sezonului 2006-2007, m-am intors pentru acel meci si am si castigat Cupa. Am jucat contra celor de la Clujeana Cluj, chiar pe Dan Paltinisanu, cred ca a fost un semn. Nu stiam atunci ca am sa ajung sa joc peste cativa ani la CFR Timisoara”.

O alta pasiune, arbitrajul

sursa foto:www.facebook.com

Dupa castigarea Cupei si dupa ce a fost admisa la Facultatea de Mecanica de la Timisoara, Daniela Trancau s-a mutat in orasul de pe Bega. Dar nu a putut sta departe de sport. Indrumata de cativa colegi s-a apucat de arbitraj.”Era in 2009 cand eram in anul doi la facultate. M-au chemat niste prieteni la arbitraj si am zis sa incerc. Am facut cursuri, am dat teste, am devenit stagiar si dupa aceea am inceput meciurile. Arbitez si acum. Normal am dreptul sa arbitrez pana in Liga a IV-a, dar acolo nu am primit inca meciuri. Sper sa ajung sa arbitrez si acolo si sper sa nu imi iau botezul, cum e vorba in arbitraj”, spune Daniela, care primeste des complimente de la fotbalistii pe care ii arbitreaza: ”De obicei baietii se comporta foarte bine.Fac si complimente, iti cer si numarul de telefon sau cand te vad ca notezi ceva, de exemplu la un cartonas, se apuca sa zica numarul lor de telefon, iti dicteaza sa-l scrii. Incerc sa ii refuz frumos si cateodata ma fac ca nu-i aud. Imi place sa arbitrez si incerc sa o fac cat mai bine. Am avut meci saptamana trecuta si chiar au fost multumiti ambii antrenori. E vorba aceea, cand vin ambii antrenori si te felicita inseamna ca ai arbitrat foarte bine, cand vine doar unul, e bine, daca vin amandoi sa-ti reproseze, inseamna ca ai arbitrat prost”, spune Daniela.

Conducerea de la CFR Timisoara a convins-o sa se reapuce de fotbal

Desi nu a mai facut cativa ani fotbal profesionist, Daniela nu a stat departe de minge.”Tot timpul jucam fotbal cu baietii, mergeam aproape zilnic, ma duceam cu colegii de la facultate. E adevarat ca e mai dificil de jucat cu baietii, sunt mai artagosi si, daca ii mai si faci la cate o faza, incep sa traga la picioare. Tot timpul avem picioarele invinetite, mai o lovitura, mai o cazatura, mai un cot in stomac, dar asa ne obisnuim”, a spus Daniela, care in liceu a fost si campioana nationala pe licee la fotbal in sala, impreuna cu echipa sa de la LPS Targu Jiu.

De cateva saptamani, Daniela Trancau a revenit la prima ei pasiune. Conducerea echipei de fotbal feminin, CFR Timisoara i-a propus sa se alature echipei de fotbal feminin de la Gara Mare, care evolueaza in prima liga, iar Daniela a acceptat.”Am ramas la Timisoara  sa fac Master-ul si daca ar fi sa-mi gasesc un job cat de cat ok ca inginer, ce am terminat eu, m-as stabili aici”, spune fundasul de la CFR Timisoara. Daniela are un obiectiv clar pentru perioada urmatoare:”Sa ramanem pe priml loc, sa castigam campionatul, sa jucam cat mai bine, sa dam cat mai multe goluri, sa batem Clujul in retur si sa mergem in Champions League”, spune Daniela, care adauga:”Cred ca se poate, mereu am crezut in tot ceea ce am facut . Si pot sa spun ca sunt multumita de ceea ce am facut pana acum, insa trebuie sa le multumesc parintilor mei si fratelui meu ca m-au sustinut si au fost mereu alaturi de mine, altel nu puteam face nimic”.

Vezi foto pe www.fortaviola.ro.

Exit mobile version