Foto: prinbanat.ro
TIMISOARA. Calea ferata Lugoj-Ilia, finalizata in 1910, atrage atentia multor investitori, iar procesul de transformare a micii comune Margina a luat startul odata cu ridicarea fabricii pentru distilarea lemnului de fag, la comanda societatii Rozskatol din Ungaria, pe baza unui proiect realizat in Germania.
In anul 1912 intra in functiune si ramane activa pana la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
La noua ani de la inceperii activitatii, fabrica din Margina este cu capital majoritar romanesc, iar in 1930 incepe producerea acetonei, pe care o exporta in toata Europa.
Fabrica de otet primeste o lovitura de la printul Sturdza, care intervine pe langa Parlamentul Romaniei pentru a stopa productia pe motiv ca este nociva.
La scurt timp este achizitionata o instalatie de fabricare a otetului din vin si intra in productie o sectie de conserve de castraveti, cu o capacitate de 20 de vagoane pe sezon.
In perioada 1945-1947, fabrica isi intrerupe productia, doar ca in 1948 sa fie nationalizata si redenumita Distileria de Lemn Severin, sub a carei nume activat 20 de ani, moment in care devine sectie a Combinatului Solventul din Timisoara si unde au lucrat sute de oameni.
Revolutia din ’89 prinde fabrica din Margina in plin proces de extindere si modernizare.
Din 1990, odata cu privatizarea industriilor, faimoasa fabrica cunoaste un declin treptat ce a dus, in cele din urma, la colapsul acesteia.
In momentul de fata doar locul si cateva ziduri mai amintesc de mareata fabrica de otet din Margina.
Timisoreanul Dan Negru a facut un scurt popas la constructia darapanata ramasa inca in picioare si a filmat cateva imagini revoltatoare, pe care le-a supus atentiei publice pe pagina sa de Facebook.