Anveloparea blocurilor de locuințe a intrat pe un făgaș normal. Dacă în 2020 erau trei blocuri finalizate, la sfârșitul lui 2023, proprietarii din 15 imobile s-au bucurat de avantajele incontestabile ale reabilitării termice.
Asta după câțiva ani buni, în care au existat mai multe știri despre anvelopare decât apartamente anvelopate. Programul de reabilitare a blocurilor de locuințe a fost anunțat, în stilul caracteristic, cu surle și trâmbițe de fostul primar Nicolae Robu.
Practic nu există program al administrației Robu care să nu fie înconjurat de câte un văl penal. Fostul edil trebuia să scoată la licitație proiectarea pentru reabilitarea termică, dar, așa cum îi stă bine unui PNL-ist, a preferat să atribuie din pix contractul firmei Proiect C&A, deținută de Cristian Palade, membru PNL Timiș. Au urmat procese peste procese, inevitabil circ, și, în 2017, povestea a culminat cu începerea unei anchete a Direcției Naționale Anticorupție.
La licitațiile organizate de Primăria lui Nicolae Robu nu nu s-a mai prezentat niciun ofertant, după licitația penală. În total au fost anulate 28 de licitații.
Problema întregului proiect a fost soluția tehnică aleasă pentru anvelopare. Echipa lui Nicolae Robu a preferat să scoată la licitație un lot chiar și de patru ori în loc să depună eforturile necesare pentru schimbarea indicatorilor tehnico-economici.
La momentul la care timișorenii l-au trimis acasă pe Nicolae Robu, Primăria reușea „marea performanță” de a termina reabilitarea a doar trei blocuri. Cu toate acestea, Nicolae Robu și-a trecut acest program la rubrica realizări.
Cu o mulțime de alți cartofi fierbinți în mână, precum Colterm, Administrația Fritz l-a preluat și pe cel al anvelopărilor. Pentru a nu pierde finanțarea obținută, trebuia ca lucrările la toate cele 65 de imobile să fie încheiate la 31 decembrie 2023. Misiunea era imposibilă încă de la început. Soluția a fost aceea a pașilor mărunți, în dorința de a debloca situația.
Primul și cel mai important pas a fost acela al schimbării soluției tehnico-economice. S-a abandonat soluția falimentară a panourilor de tip sandwich și s-a optat pentru izolarea cu vată minerală bazaltică.
„Am deblocat încă un proiect important prin care susținem timișorenii să își reducă din costurile pentru încălzire. În același timp, să reducem consumul de energie înseamnă și să reducem poluarea din Timișoara. Încălzirea caselor și blocurilor generează mai mult CO2 decât traficul urban. Am prioritizat investițiile unde aveam contractate fonduri europene. De aceea am mers să mă întâlnesc și să discut cu mai multe asociații ca să putem duce înainte aceste proiecte. Vedem acum rezultatul acestor eforturi. Le mulțumesc locatarilor cu care m-am întâlnit pentru sprijinul, răbdarea și înțelegerea lor ca să putem realiza aceste lucrări”, spunea viceprimarul Ruben Lațcău.
Discuțiile cu finanțatorul proiectului, ADR Vest, au dus în cele din urmă la soluția firească, ceea ce a făcut ca programul să fie deblocat. Au început să fie organizate licitații și să se semneze contractele.
Printre beneficiari se numără și cei de pe Nicolae Titulescu 10 A. La fel ca și în cazul lucrărilor de pe Bulevardul Cetății și aici s-a așteptat tot 15 ani ca anveloparea să fie considerată un succes. Nu a fost ușor, dar, totul e bine când se termină cu bine.
La această oră, deja cetățenii din peste 1000 de apartamente simt beneficiile anvelopării blocurilor de locuințe. Ultimele șantiere inaugurate sunt la blocurile de pe bulevardul Dragalina și cele de pe străzile Basarabia și Timiș.
Blocurile rămase neanvelopate, dar și altele noi, în special din zonele Cetății, Gheorghe Lazăr, Circumvalațiunii și Torontalului, au fost incluse de Administrația Fritz în Programul Regional Vest 2021-2027. Totodată, se va depune documentația pentru a obține finanțare europeană.
Grație competenței, noua administrație a orașului a găsit calea spre a scoate din râpă încă un proiect benefic pentru comunitate.