Sfanta sarbatoare este una foarte importanta pentru toata biserica crestina deoarece, in aceasta zi, in urma cuvantarii Sfantului Apostol Petru, s-au convertit la crestinism 3000 de oamei, formand prima comunitate crestina din Ierusalim.
Sarbatoarea cade intotdeauna duminica, la 10 zile dupa Inaltare si la 50 de zile dupa Paste. Potrivit marturiilor apostolilor, Duhul Sfant, sub chipul unor limbi de foc, i-ar fi umplut de darurile sale pe acestia. Pentru inceput, apostolii au capatat puterea de a vorbi in limbi straine. Apoi, apostolii au iesit in toata lumea, savarsind minuni, intorcand pe pagani de la inchinarea idolilor si aducand la credinta de la oameni simpli la imparati. inceputul a avut loc chiar in acea zi a Pogorarii Duhului Sfant, cand, in urma predicii apostolului Petru, 3.000 de „suflete” au crezut in Hristos, alcatuind prima comunitate crestina.
Citeste si: Traditii si superstitii de Rusalii: ce trebuie sa faci ca sa-ti mearga bine si ce este interzis
In amintirea acelei miuni, astazi, in toate bisericile se aduc ramuri verzi de tei sau de nuc, care se binecuvinteaza si se impart credinciosilor. Acestea simbolizeaza limbile de foc ale puterii Sfantului Duh pogorat peste apostoli.
Potrivit traditiei Bisericii Ortodoxe, lunea de dupa duminica Rusaliilor este consacrata proslavirii Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh). Astfel, sarbatoarea RUSALIILOR are consacrate doua zile.