Opinia Timisoarei

Deblocata dupa contestatie, licitatia pentru Centura Vest Timisoara are 5 oferte de constructori in evaluare

TIMISOARA. Pornita la inceputul lunii februarie, licitatia lansata pentru gasirea unui antreprenor care sa construiasca Centura Vest Timisoara s-a lovit la scurt timp de prima piedica. Procedura a fost contestata inca inainte de termenul limita fixat pentru depunerea ofertelor, in 29 martie.

Contestatia la CNSC a fost depusa in 21 martie de firma ARL Cluj (Strabag), aceeasi care a mai inaintat una si la licitatia pentru finalizarea celei de-a treia descarcari de pe Autostrada Vestului catre Timisoara, la Sanandrei.

CITESTE SI: Doua firme vor contractul de 4 milioane de euro pentru schimbarea in galben cu negru a doua fatade la noul campus Lenau din Timisoara, unde primaria a oprit lucrarile pentru ca nu i-a mai placut proiectul

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a respins, pe fond, contestatia ARL Cluj (Strabag). Astfel ca procedura a mers mai departe, iar la noul termen limita au ramas 5 oferte, care au intrat in evaluare tehnica la CNAIR.

S-au inscris in cursa pentru castigarea contractului de aproape 2 miliarde de lei:

1. Antrepriza de Reparații și Lucrări ARL Cluj SA (România)
2. Asocierea CONCELEX SRL (Lider) – X-WAY INFRASTRUCTURE SRL (Asociat 1) – RETTER PROJECTMANAGEMENT SRL (Asociat 2), AUTOMAGISTRAL – PIVDEN SRL (Asociat 3) (România – Ucraina)
3. Asocierea SC Drumuri și Poduri Banat SRL (Lider) – SC Maxagro Center SRL (Asociat 1) – SC OPR Asfalt SRL (Asociat 2) – Obras Publicas y Regadios SA (Asociat 3) – SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL (Asociat 4) – SC Autotehnorom SRL (Asociat 5) – SC CML.RO SRL (Asociat 6) (România – Spania)
4. NUROL İNŞAAT VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ (Turcia)
5. Asocierea Precon Transilvania SRL (Lider) – Selina SRL (Asociat 1) – Ilgaz Construction SRL (Asociat 2) – IBB-HIB România SRL (Asociat 3) – BOG’ART SRL (Asociat 4) (România)

Varianta de Ocolire Timisoara Vest, al carei traseu va traversa in parte teritoriile administrative ale localitatilor Timisoara, Sacalaz si Sanmihaiu Roman, va insuma aproape 14 km.

Va porni din viitoarea descarcare a Autostrazii de la Sanandrei, se va ‘intersecta’ cu soselele care leaga in prezent Timisoara de Sacalaz si Becicherecu Mic (DN6) si se va lega cu Centura Sud in zona cartierului Freidorf, dupa intersectia cu drumul spre Utvin.

Specialistii care au intocmit documentatia pentru licitatie au realizat si o modelare 3D a traseului pe care il va urma aceasta lucrare de infrastructura care va intregi inelul de centura din jurul Timisoarei, cand va fi gata. Drumul va avea 4 noduri rutiere, dar si 10 poduri si pasaje: doua pasaje peste liniile de tren CFR cu lungime de 779, respectiv 752 metri si alte două pasaje de 455 si 451 metri, cele mai grele structuri ale ocolitoarei.

Cel mai lung pasaj este proiectat la kilometrul 3, are 779 de metri lungime si va fi ridicat peste linia de tren CFR 218 (19 deschideri a cate 40 de metri). La km 10 va fi construit un pasaj de 752 m peste DN 59A Timisoara – Jimbolia si Magistrala CFR 100 București – Timisoara – Arad. Al treilea pasaj ca lungime (455 m) este cel de la km 4 peste DN 6 Timisoara – Cenad si linia CFR 133, iar pasajul de 451 de metri va fi la km 13 peste Bega.

Drumul este incadrat in clasa tehnica II. Elementele geometrice ale traseului sunt adoptate pentru o viteza de proiectare de120 km/h. Din cauza constrangerilor legate de legatura cu Centura Sud Timisoara si traversarea canalului Bega, la sfarsitul traseului se reduce viteza de proiectare la 80 km/h.

Valoarea contractului este intre 1.695.891.211,40 si 1.999.824.574,50 lei, fara TVA.

Durata de executie pentru Centura de Vest Timisoara, conform documentatiei, este de  2 ani si jumatate din momentul ordinului de incepere a lucrarilor (proiectare + executie).

 

Exit mobile version