TIMISOARA. Politistii de frontiera din Timis au stabilit soarta celor 24 de migranti, printre care si mai multi copii, care au patruns in Romania, ilegal, pe la fasia verde, in zona localitatii Lunga, in weekendul trecut.
CITESTE SI: Zeci de migranti au navalit in Timis! Unde au fost capturati de politistii de frontiera?
Astfel, s-a luat decizia returnarii in Serbia, in baza acordului de readmisie, a 18 dintre acestia, care aveau asupra lor acte de identitate.
Cei 18 turci au fost dusi la primele ore ale diminetii de luni la punctul de trecere a frontierei de la Jimbolia unde au fost preluati de autoritatile din tara vecina.
Totodata, o femeie cu cinci copii din grupul celor 24 de migranti, care nu avea documente de identitate se afla inca la Centrul de Refugiati din Timisoara unde asteapta sa li se intocmeasca acte, apoi urmeaza sa fie si ei dusi in Serbia, in baza Acordului de Readmisie cu aceasta tara.
Va reamintim, patrulele mixte care au intarit paza la granita de sud-vest, formate din politisti si jandarmi, au capturat 24 de cetateni turci intr-un lan de porumb.
A fost vorba de 13 adulti, 7 barbati si 6 femei, cu varste intre 18 si 34 de ani, precum si 11 copii, intre 3 luni si 7 ani. Acestia au povestit ca au stat ascunsi cateva ore, pana cand scancetul unuia dintre bebelusi a fost auzit de agentii care au intervenit rapid.
Cu totii sunt cetateni turci si au povestit ca au fugit din calea razboiului care le-a distrus casele. Refugiatii sunt chiar de la granita cu Siria si au plecat de frica in urma cu cateva luni cand bombele ISIS le-au pus la pamant locuintele.
Acestia au spus politistilor de frontiera timiseni ca au pornit-o, pe rand, pe jos si au format un grup la Belgrad de unde au decis sa se indrepte spre Germania, unde majoritatea au rude.
Refugiatii mai spun ca au incercat sa treaca spre Occident folosind alte rute, prin Bosnia sau Croatia, dar tentativele lor au esuat.
De teama unui val de migranti, de mai multe zile s-au luat masuri suplimentare pentru siguranta la frontiera de sud-vest a Romaniei. Zona e survolata de un elicopter, iar politistii de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Timisoara actioneaza in comun cu lucratori din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Timis, Gruparii Mobile de Jandarmi Timis, Inspectoratelor de Politie Judetene Timis, Caras-Severin si Mehedinti, precum si Inspectoratului General de Aviatie, in baza unui plan comun de supraveghere a grantiei.
Un elicopter survoleaza zi si noapte zona de frontiera cu Serbia, din Timis pana in Mehedinti sprijinind echipele de interventie de la sol care sunt dotate cu echipamente de ultima generatie, autospeciale cu sistem de termoviziune si caini de serviciu.