Deconspirarea agentilor sub acoperire infiltrati la Vama Moravita, care au aparut cu poze si inregistrari video in ziare si pe internet, a starnit o adevarata furtuna la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor.
In timp ce pe unele forumuri de discutii se fac comentarii belicoase la adresa agentilor de politie care au colaborat cu Directia Generala Anticoruptie in operatiunea de „detonare” a contrabandei cu tigari de la Vama Moravita, propunandu-se chiar o cheta baneasca din partea rudelor celor arestati pentru pedepsirea „sifonarilor”, secretarul de stat in MAI, chestorul Ioan Dascalu, a venit la Timisoara pentru a aborda subiectul scurgerilor de informatii de la DGA.
„Monitorizam aspectul scurgerilor de informatii de la Directia Generala Anticoruptie. Vamesii disparuti au aflat, probabil, in zilele anterioare descinderii din dimineata zilei de 8 februarie, detalii despre operatiunile de la Moravita si au preferat sa se faca nevazuti decat sa raspunda pentru faptele lor. Cu siguranta, vor fi prinsi si vor suporta consecintele. Acuma, deocamdata, ne ocupam de aspectul scurgerii de informatii de la DGA, insa trebuie sa ne gandim ca asemenea desfasurari de forte atrag atentia”, a declarat Ioan Dascalu, la Timisoara.
Vamesi si politisti salvati la timp de catusele DNA
Unul dintre personajele cheie ale anchetei privind contrabanda cu tigari din vestul tarii este Milan Stefan Gubic, fost sef de tura la Vama Moravita, care a disparut de la domiciliu cu doua zile inainte de descinderea fortelor de ordine in zona frontierei cu Serbia. Imediat a fost dat in urmarire generala sub acuzatia de coruptie, motiv pentru care – vamesul care se pregatea sa inchirieze un elicopter din Ungaria pentru a veni la serviciu – s-a predat.
Aradeanul Milan Gubic a ajuns la Moravita dupa numirea lui Sorin Blejnar, la conducerea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Tot in aceeasi perioada, la conducerea Directiei Regionale Vamale Timisoara a fost numit un alt aradean, Aurel Matiut, care nu a fost afectat de „tsunami”-ul de la Moravita intrucat s-a internat in spital pentru a se „opera la inima”. Alti vamesi sau politisti de frontiera salvati in ultimul moment din bratele DNA, gratie informatiilor scurse de la DGA, sunt comisarul Vasile Turda, nepotul solistului de muzica
„Deconspirarea noastra s-a produs si ca urmare a retragerii premature din vama. Probabil ca ar fi trebuit sa fim luati odata cu ceilati si pusi in libertate ulterior! Asta este! Deocamdata sunt in concediu si inca nu stiu unde voi fi repartizat sa-mi desfasor activitatea. Nu cred ca integritatea fizica a agentilor sub acoperire este in pericol, ca urmare a dorintei unora de a se razbuna, pentru ca informatiile culese de noi se cunosteau de ani de zile”, spune Oliver Nixici, politist de frontiera, unul dintre investigatorii sub acoperire infiltrati la Vama Moravita. Opinia sa este impartasita si de liderul Sindicatului Politistilor din Timis, comisarul sef Doinel Malcoci, care acuza faptul ca agentii au fost expusi public ca urmare a modului amatoristic in care au fost retrasi din obiectiv. „Cred ca retragerea agentilor a fost pripita si le-a creat un real deficit de imagine printre colegi. Ar fi trebuit ca si aceasta ultima parte a operatiunii sa fie pusa foarte bine la punct. Sa va dau un exemplu! Cand eram la Politia Deta, am arestat un lot de traficanti de tigari in mijlocul caruia aveam un informator infiltrat. Pentru a nu se prinde ceilalti ca era omul nostru, cu el ne-am comportat cel mai dur!”, ne-a declarat Doinel Malcoci.
Identitatea reala a agentului infiltrat o cunoaste doar procurorul
Oricat de eficienta s-ar dovedi folosirea investigatorilor sub acoperire infiltrati in retelele de crima organizata, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, Ioan Brasoveanu, este destul de reticent la autorizarea unor astfel de operatiuni. „Pana acum nu am folosit niciodata agenti sub acoperire, insa nici nu am avut vreo propunere in acest sens. Nu stiu ce a fost la Moravita, nu am participat la acest caz, insa nu cred ca exista proceduri standard de scoatere a agentilor infiltrati. Acest lucru difera de la caz la caz”, ne-a declarat Ioan Brasoveanu. Reticenta sa in abordarea unor asemenea metode de investigatie o pune pe seama faptului ca Romania a avut condamnari la CEDO in cazuri in care s-a dovedit ca agentii nu au participat pasiv la culegerea de informatii, ci au trecut la provocari. Ceea ce se reclama si in cazul Moravita.
„Agentii infiltrati la Vama Moravita s-au transformat din investigatori in instigatori. Au incalcat legea, intrucat nu ar fi trebuit sa imparta mita. Modul in care au procedat acolo, dar si minusurile flagrantelor vor inclina balanta in favoarea noastra”, este convins avocatul Cosmin Bolosin, aparatorul a trei politisti de frontiera arestati de la Vama Naidas, printre care si seful punctului de trecere a frontierei, Valentin Baragan. Conform art. 224,2, din Codul de Procedura Penala, in ordonanta procurorului prin care se autorizeaza folosirea investigatorilor sub acoperire trebuie sa se prevada, obligatoriu, identitatea sub care agentii urmeaza sa-si desfasoare activitatea. Mai mult, in art. 224,4, se stipuleaza ca „identitatea reala a investigatorilor sub acoperire nu poate fi dezvaluita in timpul ori dupa terminarea actiunii acestora. Procurorul are dreptul sa-i cunoasca adevarata identitate, cu respectarea secretului profesional”. In aceste conditii, putem presupune ca scurgerile de informatii care au dus la identificarea agentilor sub acoperire de la Moravita au avut loc in zona DNA, nu a politistilor de la DGA…