TIMISOARA. Arheologii romani si maghiari au continuat pentru al cincilea an consecutiv sapaturile intr-unul dintre cele mai importante situri arheologice din tara si au scos la lumina noi obiecte si ramasite umane din Evul Mediu.
CITESTE SI: Totul despre vaccinarea elevilor in scoli. Anuntul de ultima ora al lui Valeriu Gheorghita
Echipele de arheologi au facut noi sapaturi la Igris, unde la inceputul mileniului al doilea, calugarii cistercieni au construit o biserica.
Operatiunea din acest an a inceput in 2 august si s-a incheiat in 3 septembrie, iar arheologii romani si maghiari au scos la lumina intrarea in biserica manastirii, dar si un alt zid.
„S-a investigat transeptul bisericii manastirii si s-au evidențiat absidele mici, de forma semicirculara, care aveau pardosea din caramida, pastrata parțial. De asemenea, au fost gasite si trepte care duceau spre altarul adapostit de absida centrala, descoperita in cursul anului trecut. Cu prilejul curațarii unei porțiuni din gradina in care se efectueaza sapaturile au aparut fragmente de zid care s-au dovedit a fi intrarea in biserica manastirii, precum si zidul vestic al acesteia„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
Arheologii au continuat cercetarile si la biserica ce dateaza din secolele XI-XII, care este suprapusa partial pe biserica manastirii. A fost scoasa la iveala partea de vest a acesteia, dar nu si intrarea.
Au fost de asemenea descoperite noi mormite, la fel ca si in anii trecuti, dar si fragmente sculptate din marmura rosie, care ar fi decorat sarcofagele regale, avand in vedere ca aici se crede ca ar fi fost inmormantati regele Andrei al II-lea al Ungariei si sotia lui.
„De aceasta data, pe langa fundațiile si zidurile de nord si de sud ale navei, s-a gasit si partea dinspre vest a bisericii, dar nu si intrarea, fapt pentru care cercetarea va continua. Asa cum se intampla in fiecare campanie arheologica, au fost gasite morminte, atat in interiorul, cat si in curtea bisericii manastirii. Unele dintre morminte pot fi puse in legatura cu biserica mai timpurie. Cele mai multe dintre artefactele descoperite sunt fragmente arhitecturale din gresie si marmura rosie, unele decorate cu motive vegetale. Se detaseaza cateva fragmente frumos sculptate din marmura rosie, care au decorat cel mai probabil sarcofagele regale„, transmit reprezentantii Muzeului National al Banatului.
Proiectul de cercetare a manastirii cisterciene de la Igris, fondata in 1179, si ctitorita de Bela al III-lea al Ungariei va continua si in 2022.