TIMISOARA. Elevii care vor reveni in banci la inceputul saptamanii viitoare la Scoala Generala 30 din Timisoara vor putea vedea cum arata unul dintre corpurile de cladire in care ar putea face cursuri in viitor. Nu toti insa, deoarece, chiar si terminat, acesta nu va acoperi nevoile de spatiu pentru cursuri la aceasta scoala foarte cautata, in care invata peste 2000 de copii.
Ritmul de lucru la noile imobile ale unitatii de invatamant este unul bun.
La cladirea de pe strada strada Azurului, a fost deja ridicat si al doilea etaj, urmand ca peste iarna muncitorii sa treaca la tencuieli si finisaje.
La cel de-al doilea corp al Scolii 30, pozitionat in zona strazii Aleea Eugen Nagy, se lucreaza inca la fundatie si viitorii stalpi de sustinere.
„Avand in vedere ca de la an la an tot crestem, de la 1070 de copii, am ajuns la 2200, la 11 clase pregatitoare in 5 ani de zile… Procedura asta ne spune. Metodologia de inscriere permite parintelui sa-si inscrie copilul si cu resedinta, nu numai cu domiciliu stabil. O clasa si jumatate, maxim doua, sunt cu flotante. Noi punem asta pe seama dezvoltarii urbanistice a zonei. S-a dezvoltat foarte mult. Daca ne uitam in jur, vedem ca vreo 6 blocuri au aparut in 2 ani de zile, unde majoritatea familiilor sunt tinere, iar mare parte dintre tineri nu sunt din Timis, ci din Caras Severin, Mehedinti, Gorj, lucru pe care l-am observat si in Mosnita, comuna limitrofa. Sigur ca dumnealor, o parte, lucreaza la firmele multinationale si isi aduc copiii la o scoala apropiata de locul de munca. Eu zic ca suntem un caz fericit, la toate cele 11 clase avem invatatori, 8 sunt titulari, iar doi sunt suplinitori, absolventi de anul acesta„, spune Mihaela Sora, director al Scolii Generale 30 din Timisoara.
Cu toate ca in cele doua corpuri se vor amenaja, in final, 16 sali de clasa, nici acestea nu vor fi suficiente pentru numarul mare de elevi, iar unii dintre copii vor continua sa invete in containere sau dupa-amiaza.
„Vom ramane cu clasele a III-a si a IV-a de dupa-amiaza pentru ca scoala va avea peste 4 ani de zile 90 de clase, 50 pe primar si 40 pe gimnaziu„, spune profesorul Mihaela Sora.
Unul dintre corpurile de cladire ce se ridica va avea 6 sali de clasa si toate spatiile functionale necesare, iar cel de-al doilea va avea 10 clase.
Noile constructii vor gazdui aproximativ 100 de cadre didactice si personal nedidactic si pentru peste 2.000 de elevi, care vor fi repartizati astfel: in corpul A – 592 elevi, in corpul B – 881 elevi, in corpul D- 240 elevi, in corpul E- 300 elevi. Pentru corpul C numarul de locuri este: 50 la bazinul de inot, 70 la sala de sport, 200 la sala multifunctionala.
Lucrarile sunt facute de asocierea SC T.T.&Co Solaria Grup SRL si Euras, printr-un proiect al vechii administratii, contractul fiind semnat in toamna lui 2020. Ordinul de incepere a fost dat in ianuarie si ar trebui sa fie gata ambele cladiri la inceputul lui 2024. Valoarea totala a contractului este de 24.832.644,03 lei, cu TVA.