Ati inaugurat un muzeu dedicat lui Traian Vuia. Ce ne puteti spune despre el?
Am inaugurat acest muzeu ca un respect in memoria unuia dintre cei mai reprezentativi romani, Traian Vuia, nascut in satul Surduc. Am decis sa construim acest muzeu pentru a marca faptul ca Traian Vuia s-a nascut si a trait aici, in Banat. in 25 aprilie, la ora 11, incercam o inaugurare mai interesanta, cu participarea unor specialisti din aviatie. Va fi si o mica demonstratie. Sunt cateva surprize in acest muzeu, de la documente la cateva aparate in marime reala proiectate de Traian Vuia, care vor fi expuse in muzeu. Suntem mandri ca putem cinsti memoria lui Traian Vuia si ceea ce a insemnat el pentru aviatia mondiala si a romanilor.
In ce stadiu e lucrarea de la Muzeul Banatului, la Castelul Huniade?
Suntem in perioada de stabilire a licitatiei pentru partea a doua. Prima parte urmeaza a se incheia in 5 sau 6 luni. Credem ca in aceasta perioada, cand se vor incheia lucrarile la structura de rezistenta a Castelului Huniade, licitatia cu toate consecintele ei speram sa fie finalizata si sa putem trece la partea a doua, transformarea Muzeului Banatului intr-un castel. Un castel in centrul orasului.
La Muzeul Satului a fost schimbat managerul recent, iar acum e altul. S-au schimbat lucrurile aici de cand exista o noua conducere?
La Muzeul Satului a repornit investitia, intre timp a aparut conceptul de „muzeu viu”. Proiectul a fost depus pe fonduri europene ca sa putem avea finantare. E un proiect interesant, care implica una sau doua familii din Banat, care practic vor fi gazde pentru gostii care vin in Muzeul Satului Banatean. E un proiect de avangarda, zic eu. S-au schimbat in bine lucrurile de cand e noul director.
Unde vor merge cei 2 milioane de lei pe care i-ati primit din Fondul de rezerva bugetara aflat la dispozitia Guvernului?
Joi vom stabili in plenul Consiliului Judetean. Sunt cheltuieli care sunt legate atat de functionalitate, cat si pentru finantarea unor evenimente deosebite care se vor intampla in judetul Timis, in acest an. Suma este impartita in trei parti: la functionalitate, la investitii si la evenimente.
In ce stadiu se afla deponeul de la Ghizela?
Deponeul ecologic de la Ghizela este in licitatie. incercam acum sa facem un lucru pentru ca stiti ca licitatia a fost contestata, am mers in instanta. Acum cerem aprobarea Bruxellesului si Bucurestiului pentru a ne permite sa oferim pentru gestiune, pentru o perioada limitata, poate maximum un an, pana se incheie licitatia, deponeul unui operator din zona. Ne-am gandit la Salprest din Lugoj pentru ca are 100% ca actionar Primaria Municipiului Lugoj si nu va participa la licitatie. Investitia e gata, e la cheie si e pacat sa nu fie folosita. Licitatiile ne-au incurcat foarte mult, am avut deja doua procese. Am castigat tot, n-a fost niciun fel de problema, sigur am avut dreptate. Dar nu putem sa ne opunem unei parcurgeri procedurale in aceasta perioada. Nu putem cere daune pentru ca legislatia e permisiva.