Aprobarea, săptămâna aceasta, a legii care permite modificarea limitelor ariilor naturale pentru a putea fi terminate proiectele unor hidrocentrale începute în urmă cu aproape două decenii şi abandonate între timp, a stârnit vii dezbateri în opinia publică. Dacă proiectul iniţiat de PSD a avut sprijinul PNL şi chiar AUR, parlamentarii USR s-au opus proiectului de lege, combătut şi de organizaţiile de mediu.
„Iubesc natura, muntele, sălbăticia, dar, în ciuda acestei pasiuni şi credinţei că trebuie să luptăm pentru fiecare copac sau pârâu limpede, aş fi fost de acord ca aceste construcţii să se realizeze dacă ele ar însemna ceva pentru independenţa energetică a ţării noastre sau o reducere a facturilor de energie ale românilor!” explică votul său negativ pentru acest proiect legislativ deputatul USR de Timiş, Daniel Toda.
„Ştiţi cât înseamnă finalizarea „hidrocentralelor-minune” pe care le vor terminate parlamentarii coaliţiei de guvernare pentru potenţialul energetic al României? 0,4% !! Pentru 0,4% vom „planta” în locul pâraielor de munte conducte care vor duce apa în imense ligheane de beton: animalele nu vor mai avea unde să se adape, peştii vor dispărea, pământul se va usca. Vom nesocoti hotărâri judecătoreşti care au declarat construcţia acestor hidrocentrale ilegale, care au anulat exproprierile făcute pentru ele, vom nesocoti avizul negativ al Uniunii Europene.”, a transmis deputatul.
Deputatul Toda explică şi motivul pentru care a fost aprobat acest proiect legislativ: „Compania constructoare (a hidrocentralelor abandonate, n. red.), Romelectro, este condusă de persoane ce îl au în spate pe Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Industriilor în Guvernul Năstase. Familia partenerei liberalului Marcel Vela, care provine dintr-o familie cu interese directe în construcția de microhidrocentrale.”
Parlamentarul de Timiş sustine ca are si o solutie: „România poate dezvolta alte surse alternative de producție a energiei electrice, cum ar fi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, ori proiectul pentru amplasarea a 12 reactoare nucleare modulare în parteneriat cu SUA: acestea vor conta cu adevărat pentru independenţa noastră energetică.”