Opinia Timisoarei

Deputatul Daniel Toda denunta comportamentul incorect al furnizorilor de energie si propune masuri pentru sustinerea prosumatorilor (P)

Conform Legii nr. 123/2012 a energiei şi gazelor naturale, prosumatorul este clientul final care își desfășoară activitățile în spațiul propriu și care produce energie electrică din surse regenerabile atât pentru propriul consum, dar care utilizează, care poate stoca și vinde energie electrică produsă sau stocată furnizorului de energie electrică cu care acesta are încheiat contract și/sau altor consumatori.

ANRE a comunicat că, în luna aprilie a acestui an, în România erau peste 63.000 de producători de energie electrică din surse regenerabile. Fiindcă Administraţia Fondului pentru Mediu a lansat un program de subvenţii, va creşte exponenţial numărul gospodăriilor care vor injecta energie electrică în sistemul energetic naţional.

„Este revoltător faptul că mari furnizori de energie electrică (cum ar fi ENEL sau E.ON) se prefac că nu pricep Ordonanţa de Urgenţă nr. 143/2021 care modifică şi completează Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale. Aceasta prevede că furnizorii de energie electrică trebuie să realizeze o compensare cantitativă între energia pe care gospodăriile o livrează în reţea cu aceea consumată pentru prosumatorii care produc până la 400 kw. De ce fac aceasta? Fiindcă, odată cu emiterea facturii, prosumatorul (adică gospodăriile, micile companii, asociaţiile de proprietari care deţin instalaţii de producţie a energiei regenerabile) va trebui indemnizat după trecerea a maxim doi ani pentru energia livrată în reţea şi care nu a fost compensată cu cea utilizată pentru consumul propriu. Cu alte cuvinte, companiile furnizoare au cumpărat şi vândut energia produsă de prosumatori, numai că au „uitat’ să mai contabilizeze această datorie faţă de cetăţenii care au avut curajul să investească în sisteme de producţie a energiei regenerabile.” scrie deputatul REPER de Timiş, Daniel Toda.

„Consider că actuala reglementare trebuie modificată alături de, evident, asigurarea aplicării ei, nu cum se întâmplă acum. Astfel, este necesar ca tuturor prosumatorilor, indiferent de capacitatea instalaţiei, fie sub 200 kw, fie mai mare, trebuie să li se acorde posibilitatea de a putea opta între compensarea cantitativă şi cea financiară, la libera lor alegere, fără a mai aştepta trecerea celor 24 de luni de la data emiterii facturii pentru fiecare lună.” solicită deputatul Toda.

 

 

Exit mobile version