Au fost perioade în care România a jucat un rol important pe scena internaţională datorită unor diplomaţi de excepţie cum a fost, de exemplu, Nicolae Titulescu. Neverosimil parcă, până şi în perioada dictaturii comuniste ţara noastră a avut profesionişti mai buni în cadrul MAE decât sunt astăzi.
„Problema resursei umane din Ministerul Afacerilor Externe este îngrijorătoare. Ambasadorul nostru în Kenya îşi compara colegii din statele africane cu maimuţele. O glumă evident neinsiprată şi profund rasistă. Avem şi un record: suntem ţara care nu a fost în stare să îşi elibereze timp de opt ani cetăţeanul ajuns în mâna unei grupări teroriste din Burkina Faso. Putem spune că e un record de incompetenţă pentru răpirile din Sahel” spune deputatul REPER Daniel Toda într-o recentă declaraţie politică susţinută de la tribuna Camerei Deputaţilor.
Daniel Toda identifică două probleme majore ale Ministerului Afacerilor Externe: numărul redus de diplomaţi competenţi şi lipsa unei viziuni în politica externă.
„Nu demult l-am văzut pe ministrul de externe, domnul Aurescu, pus la colţ de un jurnalist englez. Nu îmi imaginasem că un diplomat de acest nivel nu îşi găseşte cuvintele şi nu e în stare să iasă neşifonat dintr-un interviu. Ca membru al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, am avut ocazia să audiez diverşi ambasadori. Am văzut mulţi profesionişti adevăraţi. Dar am întâlnit şi mulţi diletanţi propuşi acolo pentru calităţi ştiute doar de prieteni politici cu influenţă în coaliţia de guvernare” a explicat deputatul de Timiş.
Cât priveşte lipsa unei viziuni, a scopului pe care trebuie să şi-l propună politica externă a unui stat, Daniel Toda este iarăşi tranşant: „În discuţiile internaţionale noi nu propunem subiecte, nu avem ce anume negocia fiindcă nu cerem aproape nimic partenerilor noştri. Nu contăm pe scena internaţională, nici ca jucători, nici ca mediatori.”
Când se va însănătoşi Ministerul Afacerilor Externe? Răspunsul deputatul de Timiş este tranşant: „Îmi permit să visez că politica externă – apanajul principal al Preşedintelui României – îşi va regăsi misiunea odată cu terminarea celui de-al doilea mandat al domnului Iohannis.”