„Forma si spiritul modificarilor legislative cu privire la asociatii si fundatii, initiate de PSD, reprezinta un grav atac asupra societatii civile, introducand mecanisme de supracontrol asupra organizatiilor neguvernamentale, fundatii si asociatii de utilitate publica”, este de parere deputatul PNL de Timis Marilen Pirtea. Initiativa aflata la Parlament este „cadoul” pesedistilor pentru miscarile sociale din ultimul an, din categoria „pumnului in gura”, considera acesta.
„Proiectul pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, initiat de catre domnii senatori Nicolae Serban si Liviu Ioan Adrian Plesoianu, a fost adoptat tacit la Senat, urmand sa intre in dezbatere la Camera Deputatilor. Acesta prevede ca fundatiile si asociatiile vor fi obligate sa publice, la fiecare sase luni, o declaratie detaliata de venituri si cheltuieli, in care sa fie mentionata fiecare persoana care a donat bani respectivei fundatii sau asociatii, cat si valoarea acestei donatii. Daca acest lucru nu se intampla la timp, ONG-ul respectiv ar urma sa-si inceteze ‹‹de indata›› activitatea”, explica liberalul.
Pirtea isi continua ideea si spune ca aceste prevederi sunt de natura sa provoace discriminari semnificative intre organizatiile neguvernamentale, cele de utilitate publica urmand sa fie obligate sa publice mult mai multe date despre veniturile si cheltuielile pe care le au, date pe care celelalte organizatii neguvernamentale le raporteaza legal o data pe an: „Mai mult decat atat, proiectul initiat la Senat introduce conditii si obligatii noi fata de legislatia actuala, discutabile si nerelevante: introduce un algoritm al finantarii cu fonduri publice in functie de obiectul de activitate al organizatiilor nonguvernamentale. Cine isi poate asuma prin initiativa legislativa directionarea vietii civice printr-un astfel de algoritm artificial?”
Prevederile proiectului de modificare a acestei legi sunt de natura sa aduca grave prejudicii ONG-urilor de utilitate publica, produse prin efectul de discriminare cu care ar urma sa fie tratate organizatiile neguvernamentale de utilitate publica, sustine Pirtea: „Probabil ca pentru oamenii fideli actualei guvernari sunt normale aceste acte de supracontrol in activitatea societatii civile, dar noua, tuturor celor care credem in rolul democratic al institutiilor societatii civile, ne este imposibil sa giram o initiativa ce nu are alt rol decat acela de a cenzura manifestarile si expresiile democratice ale societatii civile. Oare aceasta initiativa nu este cumva menita sa aduca pe masa guvernantilor lista de contributori din societatea civila care au sustinut financiar organizatiile neguvernamentale ce au dezvaluit afacerile cu iz de ilegalitate ale liderilor PSD?”