Fiecare dintre noi am fost, la un moment dat, în situaţia de a intra într-o farmacie pentru un anumit produs şi de a ieşi cu o plasă plină sau cu totul altceva decât ceea ce aveam nevoie. Modul în care farmaciştii acordă consiliere pacienţilor, convingăndu-i să achiziţioneze cât mai multe şi cât mai scumpe produse, a devenit subiect de glume pe internet. De ce se întâmplă aceasta? Fiindcă farmaciile sunt, până la urmă, companii care urmăresc să îşi maximizeze profitul şi solicită angajaţilor să recomande produse la care au adaosurile cele mai mari şi să le scoată din buzunar cât mai mulţi bani.
“Serviciile farmaceutice sunt parte a sistemului de sănătate. Rolul farmacistului nu se rezumă la citirea unei reţete şi eliberarea produselor scrise acolo. Farmacistul trebuie să consilieze pacientul, atunci când nu se impune un consult medical, şi îi poate recomanda administrarea anumitor medicamente (OTC, în limbaj profesional)” îşi argumentează deputatul REPER de Timiş, Daniel Toda, proiectul legislativ pentru modificarea Legii farmaciei nr. 266/2008.
Ce anume doreşte deputatul prin promovarea acestei iniţiative legislative? Sancţionarea cu amendă contravenţională a “solicitării făcute de către societatea titulară a autorizaţiei de funcţionare a farmaciei comunitare farmaciştilor şi asistenţilor de farmacie de a comercializa cu precădere anumite medicamente sau alte produse, ori acordarea de bonusuri în cazul atingerii unui anumit volum de vânzări pentru anumite produse, categorii de produse sau firme producătoare.”
“Asemenea fapte sunt sancţionate în toate ţările civilizate. În Sănătate nu trebuie să primeze profitul, ci interesul public. De asemenea, consilierea pe care o face un farmacist sau un asistent de farmacie nu trebuie influenţată în vreun fel de interesul mercantil al angajatorului său” mai scrie Daniel Toda în justificarea demersului său.