Opinia Timisoarei

Descopera Timisoara altfel! Arhitectii se transforma in ghizi turistici si te invita la excursii gratuite, pline de farmec, prin cartierele vechi ale orasului

TIMISOARA. Frumusetile, secretele, dar si povestile nestiute ale Timisoarei asteapta sa fie descoperite de catre curiosi prin intermediul unui proiect devenit deja traditie la Timisoara.

CITESTE SI: Zeci de oameni s-au adunat intr-o piata din Timisoara pentru un eveniment literar realizat in premiera in viitoarea capitala culturala 

Filiala Teritoriala Timis a Ordinului Arhitectilor da startul editiei a treia a proiectului cultural „Tur de arhitectura”. Arhitectii ii vor plimba pe timisoreni prin cartierele istorice ale orasului, prin piete sau pe malurile canalului Bega, si le vor prezenta celor interesati povestile cladirilor importante si ale locurilor cu insemnatate aparte din capitala Banatului.

Tururile vor fi gratuite si vor fi organizate in lunile mai, iunie si iulie, iar ultimele tururi se vor face in
luna octombrie.

Pentru 2018, Ordinul arhitectilor a stabilit 9 teme, dintre care 7 sunt rezervate adultilor si tinerilor de
peste 14 ani, iar fiecare traseu din program va fi parcurs de doua ori. Iata si programul complet al ‘turului’ din acest an, cu datele in care vor avea loc prezentarile si numele celor care se vor ocupa de acestea.

2.05 si 13.05 Pietele si harta orasului – Patrimoniu in asteptare (ghid arh. Sergiu Sabau)

19.05 si 20.05 Orasul si apa – Malurile canalului Bega (ghizi arh. Gabriela Pascu; Laura Herman)

9.06 si 10.06 Art Nouveau in Timisoara – Sfarsitul unei epoci (ghid arh. Victor Popovici)

16.06 si 17.06 Edificare si restaurare – Iosefin si pietele sale (ghid arh. Maja Baldea)

7.07 si 8.07 Proprietati si locatari – Arbore genealogic (ghid arh. Victor Popovici)

6.10 si 7.10 Locuirea de altadata – Elisabetin si parcurile sale (ghid arh. Victor Popovici)

3.10 si 14.10 Spatiul si perceptia – Arhitectura cladirilor de invatamant (ghid arh. Blidariu Cristian)

CITESTE SI: Sedinta de urgenta la Primaria Timisoara pentru certificatele verzi de 3,5 milioane de euro ale Colterm. Pericolul falimentului nu a trecut 

Ultimele doua trasee vor fi rezervate copiilor cu varste cuprinse intre 7 si 11 ani. Roxana Patrulescu, arhitect voluntar in programele educationale ale Asociatiei De-a Arhitectura va fi ghidul celor mici:

12.05 si 13.05 Detectivii urbani – Tur pentru copii (copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani)

16.06 si 17.06 Calatorie in timp – Joc urban in Elisabetin (copii cu varste cuprinse intre 7 si 8 ani)

 

Cei care vor sa afle lucruri noi despre Timisoara cu ajutorul arhitectilor se pot inscrie pe site-ul proiectului, www.turdearhitectura.ro, in limita locurilor disponibile/ tur. Niciun grup nu va fi mai mare de 30 de oameni.

Inscrierile pentru fiecare traseu in parte vor avea loc incepand cu ziua de luni a saptamanii in care acesta urmeaza sa fie parcurs.

Proiectul poate fi urmărit pe pagina de facebook www.facebook.com/turdearhitectura, pe blog www.turdearhitectura.ro/blog și pe instagram www.instagram.com/turdearhitectura.

Exit mobile version