Orasul a devenit cunoscut datorita unui anumit locuitor, si anume uriasul Goliat, cel invins de tanarul David cu ajutorul unei prastii. In metropola descoperita de arheologi, numita Gath, s-au gasit ramasitele unei structuri mari, posibil un templu, cu doua coloane.
Descoperirea reflecta faptul ca povestea lui Goliat, prezentata in Biblie, reprezenta realitatea geopolitica a acelor timpuri. Confruntarile dintre filisteni si evrei fiind foarte violente. De 15 ani peste 100 de arheologi din intreaga lume lucreaza la dezgroparea relicvelor din Israel.
„Cand am deschis cel de-al 15-lea sit, am gasit multe dovezi despre o cultura prospera si interesanta. Daca citesti Biblia, ai senzatia ca filistenii erau niste barbari. De fapt ei reprezinta o cultura sofisticata, uneori mai sofisticata decat a evreilor”, a declarat Aren Maeir, arheologul care s-a ocupat de sapaturi.
„Biblia este un text religios, ideologic, scris de evrei. E normal ca filistenii sa fie prezentati intr-o maniera subiectiva. Noi am vrut sa aflam cum traiau filistenii si sa intelegem adevarul din spatele descrierii lor din Biblie”, a incercat sa explice Maeir de ce filistenii sunt prezentati negativ in Biblie. Arheologul a mai declarat ca s-au gasit dovezi clare ca filistenii provin din jurul Greciei Antice, altfel decat se mentioneaza in Biblie.
„Numele filistenilor, cum ar fi Goliat, sunt diferite de cele ale evreilor. Exista diferente mari intre filisteni si evrei. Filistenii mancau carne de porc si de caine. La evrei era interzis”, a mai precizat Aren Maeir.