In plina pandemie de coronavirus, arheologii egipteni au facut o descoperire uimitoare, la sud de capitala Cairo.
59 de sarcofage au fost gasite in necropola de la Saqqara, unde au fost ingropate cu mai bine de 2500 de ani in urma. Initial arheologii au scos la lumina in ultimele saptamani 27 de sarcoface, insa descoperirea facuta acum este cea mai importanta de pana acum. Anuntul a fost facut de Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Tursimului si al Antichitatilor.
„Anunţăm astazi ca 59 de sarcofage au fost retrase din puturi„, a declarat el la locul descoperirii realizate in apropiere de celebra piramida a lui Djoser construita acum 4.700 de ani, si prima din era faraonica.
Sapaturile in situl de la Saqqara vor continua, iar oficialul egiptean crede ca acesta ascunde si alte secrete.
„Acesta nu este sfarsitul, consider ca este inceputul unei mari descoperiri„, a lansat el, precizand ca sarcofagele din lemn dateaza probabil din a 26-a dinastie a Egiptului Antic, in jurul secolelor VII si VI inainte de Hristos.
Sarcofagele, acoperite de desene complexe in culori vii precum si de hieroglife, trebuie sa fie transportate la Grand Egyptian Museum (GEM) a carui inaugurare este prevazuta la sfarsitul anului a fost amanata pentru 2021, scrie stiripesurse.ro.
Sapaturile de la Saqqara au scos la lumina in ultimii ani comori arheologice precum si numeroase animale mumificate (serpi, pasari, scarabei).
Situl Saqqara, care se află la 25 de kilometri sud de piramidele de pe Platoul Giza, adăposteşte necopola capitalei Egipt, fosta Memphis. Este clasat în patrimoniul mondial al Unesco.
Foto: mymodernmet.com