TIMISOARA. De multi ani la Timisoara se separa deseurile in gospodarie, menajerul in pubela neagra, hartia si cartonul in cea galbena, sticla in clopotele verzi, insa o selectie mai atenta trebuie facuta la primul tip.
Vorbim despre deseurile periculoase din menajer, cele care nu trebuie sa ajunga in pubela neagra. Amplasarea acestora in acest recipient ar duce la contaminarea intregului continut si ar putea deveni factori de poluare odata ajunse la groapa de gunoi.
Astfel, daca aveti in gospodarie ambalaje care contin reziduuri periculoase, matrica poroasa solida formata din materiale periculoase, vopseluri, cerneluri, adezivi, uleiuri si grasimi (altele decat cele comestibile), detergenti care contin substante periculoase, pesticide, materiale de lustruire, imbracaminte contaminata cu substante periculoase, toate acestea trebuie puse separat de deseul menajer.
In aceasta categorie mai intra si bateriile si acumulatorii din plumb, mercur, nichel-cadmiu, cele alcaline sau cele care contin acizi, solventi sau alcali.
RETIM ii sfatuieste pe timiseni sa stocheze acest tip de deseu in gospodarie pana la startul campaniilor organizate de companie pentru preluarea acestor deseuri. Pentru adunarea resturilor de acest tip vor fi puse la dispozitie containere amplasare in localitatile din judet.
Campaniile de colectare sunt trimestriale. Vorbim despre 4 asemenea operatiuni. Cele din zona 1 a judetului Timis sunt urmatoarele:
• 01 februarie – 02 martie 2023
• 02 mai – 31 mai 2023
• 03 iulie – 1 august 2023
• 31 octombrie – 29 noiembrie 2023
De asemenea, deseurile periculoase din menajer nu se amesteca nici cu cele reciclabile, nici cu cele provenite din constructii si nici cu cele solide.
Cei care doresc mai multe informatii le pot obtine de pe www.retim.ro sau www.adidtimis.ro. De asemenea pot contacta compania prin serviciul Call Center la numarul de telefon +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.