TIMISOARA. Declaratii ale primarului Dominic Fritz dupa prelungirea cu 3 zile, prin ordin, de catre seful DSU Raed Arafat la Timisoara.
Dupa ce a salutat decizia luata la Bucuresti, peste cea a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, edilul a subliniat din nou necesitatea restrictiilor si a sustinut ca cele 14 zile de carantina au incetinit ritmul cresterii numarului de infectari.
„Este evident ca dupa 2 saptamani de carantina, ritmul cresterii a incetinit si ne asteptam, daca masurile vor fi respectate in continuare, ritmul va scadea in continuare si rata infectarilor va scadea. Suntem la absoluta limita cu capacitatile noastre sanitare si aceasta carantina este necesara pentru preveni un colaps al sistemului sanitar. Eu sunt de acord cu mininistrul Voiculescu ca avem nevoie de o schimbare a calcului ratei de incidenta. Eu cred ca procesul de decizie prin care sunt luate aceste masuri trebuie sa fie clar, logic si deductibil„, a spus Dominic Fritz luni.
Primarul a facut o noua trecere in revista a masurilor luate de municipalitate pana acum pentru combaterea pandemiei.
„Inainte de pandemie, Timisoara a avut 14 paturi ATI, acum sunt 61 de paturi ATI doar pentru cazurile grave de COVID, si aici nu numaram cele de la spitalul de copii, maternitate si cardiologie.
Din pacate, sunt oameni care asteapta sa primeasca un pat ATI si, desi saptamana trecuta au fost amenajate 16 paturi ATI, deja toate aceste paturi sunt pline.
Dupa cum stiti, ca sa nu ajungi in ATI, este important sa fie o interventie si inainte. De aia am si extins paturile non-ATI cu oxigen, dar si din partea Primariei am demarat proiectul Oxigen, am achizitionat peste 250 de concentratoare de oxigen si pana acum peste 300 de oameni din tot judetul Timis au beneficiat de concentratoare.
Avem si un proiect cu medicii de familie impreuna cu Spitalul de Boli Infectioase, in care, printr-o aplicatie electronica, medicii de familie pot sa monitorizeze starea de sanatate a pacientilor tratati la domiciliu.
Am creat si la Directia de Asistenta Sociala un call center prin care oamenii se pot programa pe platforma nationala de vaccinare. Pana acum au fost programate peste 1700 de persoane„, a spus Dominic Fritz.
Edilul a anuntat si deschiderea, de marti, a ultimelor 3 centre de vaccinare infiintate de Primaria Timisoara. Aceasta, desi, la inceputul lunii ianuarie, Fritz a promis nu mai putin de 17 astfel de centre de imunizare.
„E foarte clar ca procesul de vaccinare este iesirea noastra din pandemie si, de aceea, punem un mare accent pe accelerarea acestui proces. Depinde si de dozele trimise la Timisoara, dar noi facem tot ce putem sa extindem procesul de vaccinare la Timisoara.
De maine (marti, n.r.), deschidem ultimele 3 centre, asta inseamna, in total, 8 centre infiintate de Primaria Timisoara. Azi avem 28 de fluxuri, de maine vom avea 48 de fluxuri de vaccinare„, a anuntat Dominic Fritz. Cele trei centre sunt: Incuboxx, Muzeul de Tramvaie de pe Take Ionescu si Continental.
Primarul a facut trimitere si la declaratiile facute de Alin Nica, presedintele CJT, care s-a opus carantinei formale si a criticat vehement deciziile luate la Bucuresti.
„Nu vreau sa comentez razboiul intre PNL local si Guvernul Romaniei, dar sper ca nu va afecta buna colaborare cu Guvernul Citu. Din punctul meu de vedere nu am avut niciodata mai mult sprijin pentru proiectele de dezvoltare cum avem acum de la Guvernul Citu. Eu apreciez acest lucru si nu este cazul sa avem razboi intre Timisoara, Timis si Guvernul Citu„, a spus Dominic Fritz.
UPDATE: Dominic Fritz da vina pe Bucuresti pentru ca Primaria Timisoara a infiintat doar 8 din cele 17 centre de vaccinare promise
Primarul Dominic Fritz a venit cu precizari legate de numarul de centre de vaccinare pe care Primaria le-a infiintat la Timisoara. Edilul explica de ce pana la urma raman doar 8 din cele 17 promise.
„Atunci cand s-a publicat strategia de vaccinare nationala, fiecare oras a primit o cifra de centre ce trebuie sa le realizeze, atunci era pentru Timisoara 17 centre. Intre timp, autoritatile nationale s-au razgandit, sa facem mai putine centre in care sa functioneze mai multe fluxuri. Suntem exact acolo unde trebuia sa fim„, a precizat Dominic Fritz marti.