Pentru un stil de viata sanatos, detoxifierea organismului reprezinta o necesitate. O cura de detoxifiere este recomandat sa se faca periodic, odata cu schimbarea fiecarui sezon. Primavara este cel mai bun anotimp pentru o cura de vitamine si pentru imbunatatirea sistemului imunitar sau a metabolismului care lucreaza mai greoi pe perioada iernii.
Cand corpul este „imbacsit” cu produse alimentare care au un continut ridicat de colesterol, grasimi, sau zaharuri, este benefic pentru o stare generala de bine, sa se urmeze un regim de „curatare” a organismului. Nu vom vorbi despre cure de slabire sau despre regimuri alimentare stricte care daca nu sunt urmate cum trebuie pot face mai mult rau decat bine. Specialistii in nutritie spun ca, pentru detoxifiere exista si alte solutii.
Tot ce trebuie sa faceti e sa urmati cativa pasi in acest sezon, iar corpul si organismul se vor reimprospata.
Pentru o buna functionare a organismului trebuie sa tinem cont atat de alimentatia santoasa si regulata cat si de cele cateva minute de miscare obligatorii in fiecare zi. Nu in ultimul rand trebuie sa tineti cont ca si o stare sufleteasca buna ajuta in acest proces. Toate acestea duc catre o viata mai frumoasa si un corp mai sanatos si mai suplu. Daca traiti intr-un mediu poluant, daca mancati alimente nocive de la care nu va puteti abtine sau consumati o cantitatea mica de lichide, puteti incepe sa va faceti griji pentru buna functionare a organismului. in aceasta situatie nu e de mirare ca aveti o stare generala de oboseala, nemultumire, boli suparatoare sau energie doar in primele ore ale diminetii. Aceste simptome trebuie sa va ingrijoreze.
Odihna
Pentru a incepe o cura de detoxifiere specialistii recomanda cateva zile libere in care odihna sa isi faca loc in stilul de viata. Somnul este deosebit de important pentru buna functionare a organismului. Este cunoscut faptul ca un somn scurt sau de proasta calitate duce la o zi de proasta calitate. Randamentele de care trebuie sa dam dovada la serviciu scad considerabil, pofta de mancare este si ea diminuata, cearcanele sau durerile fizice se instaleaza si iata cum putem afirma ca „ne merge prost” din multe puncte de vedere. Dupa ce ati rezolvat problema odihnei astfel in cat somnul de buna calitate se va rezuma la aproximativ 8 ore, trecem la urmatorul pas, la fel de important.
Lichide
Consumul de lichide de care tot auzim, acei doi litri pe zi care sunt recomandati de orice medic, duc catre un corp sanatos. „Trebuie sa consumam in medie, 2 litri de lichide pe zi. Asta nu inseamna ca trebuie sa bem doar apa. Ceaiurile, apa, apa plata cu lamaie, cafeaua, sucurile din fructe sau lactatele intra in aceasta categorie de lichide care ajuta organismul la buna lui functionare”, ne-a declarat medicul rezident in nutritie si metabolism dr. Delia Mihalache.
Daca tinem cont si de efectele benefice ale plantelor din care ne facem ceai este cu atat mai bine. Ceaiul de sunatoare este antidepresiv, cel de menta ajuta la un tranzit intestinal bun, teiul calmeaza, musetelul este cicatrizant, etc. indulcit cu miere este si mai sanatos, asta daca aveti un metabolism care nu va permite sa consumati prea mult zahar, care oricum este nociv in cantitati mari. Retentia de apa din organism duce la balonare sau la alte stari care nu va vor face bine. Consumand lichide, eliminati lichide, iar corpul este curatat si improspatat cu fiecare pahar de lichid consumat.
Alimentatie
O cura de detoxifiere trebuie sa contina multe fructe si legume care in aceasta perioada incep sa apara pe tarabe, pline de prospetime si culoare. Daca tinem cont si de perioada postului de Paste cu atat mai bine. Spanacul si urzicile contin mult fier pe care in mod normal il luam din carne. Acesti inlocuitori sunt benefici pentru sanatatea organismului in aceasta perioada. Totusi, specialistii in nutritie, sunt de parere ca fiecare aliment trebuie consumat cu moderatie, iar eliminarea unora in totalitate reprezinta o greseala.
Carnea, ouale, painea sau zaharul, trebuie sa existe in alimentatia noastra, dar cu moderatie, fie ca tinem un regim pentru a slabi sau vrem doar sa ne mentinem corpul la o greutate cu care ne simtim bine. Un alt lucru important peste care tot mai multa lume trece, este prima masa din zi. Micul dejun trebuie luat in prima ora de la trezire. Energia pe parcursul zilei va depinde de aceasta prima masa. Fructe uscate sau proaspete, cereale integrale, legume crude, lactate sau oua sunt alimentele care trebuie sa existe pe masa de la micul dejun. Dupa ce va obisnuiti cu acest stil de viata nu veti mai putea renunta la prima masa, pentru ca energia din timpul zilei va va face sa vedeti efectele benefice pe care le are micul dejun.
In acelasi timp, trebuie sa mancati regulat, sa mestecati bine, incet si sa va alocati timp pentru a lua masa. Creierul nostru receptioneaza informatia ca mancam abia dupa 15-20 de minute de la inceperea mesei. In tot acest timp puteti manca extrem de mult fara sa realizati acest lucru. Nu va grabiti, masa luata in graba duce la alte afectiuni care pot aparea in timp. Alimentele care trebuie evitate in curele de detoxifiere sunt mancarurile prajite, alimentele conservate sau afumate, dulciurile rafinate, painea alba, alcoolul sau bauturile racoritoare sintetice. „Cu cat metoda de preparare a unui aliment este mai laborioasa, cu atat acel aliment este mai nociv”,spune nutritionistul Delia Mihalache. Este bine ca hrana sa fie cat mai bruta, cat mai simpla.
Urmarile unui stil de viata nesanatos
Afectiunile cu care va puteti confrunta atunci cand aveti un stil de viata nesanatos pot fi numeroase si grave. “Una din aceste afectiuni este obezitatea” spune nutritionistul. Obezitate care la randul ei este un factor de risc pentru un diabet zaharat, afectiuni cardiace, accidente vasculare cerebrale. Afectiuni ale tubului digestiv: ulcere sau cancer de colon. Daca renuntati la proastele obiceiuri, la alimentele care abunda in E-uri, colesterol, si alte toxine, daca faceti acele 30 de minute de miscare zilnic si beti multe lichide, puteti scapa de acest fenomen al bolilor din cauza alimentatiei gresite, care afecteaza un numar tot mai mare de oameni.
Alimente cu continut mare de glucide: zahar, miere, morcovi, cereale indulcite, dulceata, paine, caise, stafide, biscuiti.
Alimente cu indice glicemic scazut: salata verde, ciuperci, ardei gras, broccoli, vinete, grepfruit.
Alimente cu indice glicemic crescut: bere, cartofi, miere, morcovi, cereale indulcite, dulceata, zahar.
Alimente cu continut mare de lipide: jumari, carne si pate de ficat de porc, carnati, untura, organele de animale.
Proteine de origine animala: carne, peste, oua, lapte si alte lactate.
Proteine de origine vegetala: soia, alge, migdale, cereale, fasole, mazare, linte.
Caloriile necesare unui organism
Cantitatea de calorii necesara unui organism sanatos difera de la individ la individ, in functie de greutatea, inaltimea, tipul de activitate fizica si/sau intelectuala depusa. De exemplul, un adult cu o inaltime de 1,70, si o greutate de 70 de kg care depune un efort fizic mediu (munca de birou 8 ore/zi) necesarul caloric pentru o zi ar fi de aproximativ 2.000 de calorii. Aceste calorii pot fi luate din alimente sanatoase. De exemplu va puteti incepe ziua cu un mic dejun care sa contina iaurt, cereale integrale si un fruct. Pranzul poate contine o ciorba de legume cu carne de pui, orez cu legume si peste la gratar. intre mese puteti consuma ori fructe ori un iaurt cu cereale, urmand ca la cina sa mancati cartofi copti in coaja cu unt si o portie de gris cu lapte.