Dezastru in oferta firmei vizata de DNA, declarata castigatoare a contractului de dezinsectie pe urmatorii 4 ani la Timisoara. Evaluari facute pe genunchi in Primarie, procedura, contestata in instanta

TIMISOARA.  Se ascut sabiile in lupta pentru castigarea contractului de dezinsectie si deratizare, la Timisoara. Firma clasata pe locul secund, dupa licitatie, isi cauta dreptatea in instanta si reclama incalcarea legii in organizarea licitatiei de catre Primaria Timisoara.

DD Chim, societate de profil din Deva, care a iesit pe locul 2 la licitatia organizata de Primaria Timiosara, dupa ce compania Deraton a fost descalificata, iar Coral Impex a trecut pe prima pozitie, contesta in instanta decizia CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) de a da castig de cauza firmei Coral Impex din Ploiesti, firma aflata in vizorul DNA. Toate detaliile AICI.

Dupa ce Primaria Timisoara a declarat castigatoare a licitatiei firma Coral Impex, DD Chim a contestat la CNSC substantele de dezinsectie pe care Coral Impex le-a trecut in oferta pentru aviotratamente, explicand ca substanta propusa nu este pentru asa ceva. Iar acum, compania deveana acuza si comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Primariei Timisoara ca nu si-ar fi facut treaba, ba chiar ca a incalcat grosolan legea.

‘Coral Impex nu a respectat Caietul de Sarcini  si trebuia respinsa din start, nu declarata castigatoare a licitatiei de la Timisoara’

Mai exact, in documentele depuse la Curtea de Apel Timisoara, reprezentantii DD Chim arata ca au cerut Primariei Timisoara, inca din luna ianuarie, sa verifice conformitatea ofertei depuse de Coral Impex, deoarece la pretul ofertat de Coral Impex ar fi fost imposibila realizarea tuturor serviciilor mentionate in caietul de sarcini. Insa, municipalitatea nu a raspuns in niciun fel la cererea DD Chim.

Pe de alta parte, intrucat Coral Impex nu a justificat preturile ofertate, Primaria Timisoara a solicitat firmei sa prezinte fundamentarea economica a modului de formare a pretului, documentele justificative cu privire la preturile substantelor folosite, situatia stocurilor, dar si costurile cu utilajele si echipamentele si prestarea serviciilor. Iar toate aceste acte ar fi trebuit depuse din start, intrucat sunt cerinte clar prevazute in Caietul de Sarcini care a stat la baza licitatiei.

Astfel, oferta Coral Impex ar fi trebuit respinsa de Primaria Timisoara inca din faza analizarii propunerii tehnice, ca neconforma, sustine DD Chim.

‘Comisia de Evaluare din Primaria Timisoara a incalcat legea si a acceptat documente de la Coral Impex dupa ce a expirat termenul limita de depunere’

Conform Caietului de Sarcini, „in cadrul propunerii tehnice, ofertantul va prezenta substantele pe care le va utiliza in cadrul activitatilor de deratizare, dezinsectie si dezinfectie. Vor fi acceptate numai substantele biocide cuprinse in Registrul National al Produselor Biocide pentru igiena publica, care au aviz sanitar in termen de valabilitate” si ” Odata cu fisa de fundamentare pentru stabilirea tarifelor corespunzatoare activitatii de dezinsectie, dezinfectie si deratizare, operatorul va prezenta memoriul tehnico-economic justificativ„.

Or, potrivit plangerii formulate de firma din Deva, compania Coral Impex a depus dupa expirarea termenului limita de depunere a ofertelor atat fisele de fundamentare a tarifelor, cat si avizele de inscriere a produselor in Registrul National al Produselor Biocide, documente care au fost acceptate de catre comisie, incalcand astfel prevederi legale si principiul tratamentului egal. Mai exact, aceste documente au fost depuse la dosar odata cu raspunsul la solicitarea de clarificari a Primariei Timisoara, si nu odata cu oferta, asa cum cerea Caietul de Sarcini.

Iar conform legii, depunerea acestor documente odata cu raspunsul la solicitarea de clarificare duce la obligativitatea autoritatii contractante (Primaria Timisoara) de a respinge oferta ca neconforma.

In plus, in coditiile in care Coral Impex are aproximativ 200 de angajati, in plangerea formulata de DD Chim se arata si ca societatea Coral Impex „nu a inclus in oferta financiara cheltuielile substantiale pe care urmeaza a le suporta cu cazarile personalului, dar si cu combustibilul consumat pentru deplasarile aferente atat personalului, cat si utilajelor si echipamentelor folosite intre cele 7 orase” in care presteaza aceste servicii.

Cu alte cuvinte, in pretul ofertat de Coral Impex nu sunt mentionate cheltuielile cu combustibilul utilajelor si mijloacelor de transport, cu rovinieta sau asigurarile, care ar fi trebuit prezentate in fisele de fundamentare, la categoria „alte cheltuieli materiale”. Nu au fost specificate nici cheltuielile cu diurna si sporurile pentru ore suplimentare si nici cheltuielile cu cazarea personalului, date prevazute si ele in fisele de fundamentare.

Or, neprezentand toate aceste documente, respectiv cheltuieli, Coral Impex a putut participa la licitatie cu o oferta de pret extrem de scazuta.

Insa, conform Legii 98/2016, chiar si acest motiv ar fi fost suficient pentru respingerea ofertei: „oferta este considerata inacceptabila in urmatoarele situatii: (…) 0 oferta are un pret/cost neobisnuit de scazut pentru ceea ce urmeaza a fi furnizat/prestat/executat, astfel incat nu se poate asigura indeplinirea contractului la paramentrii cantitativi si calitativi solicitati prin caietul de sarcini„, se mai arata in plangerea formulata de DD Chim.

Detaliile legate de sanatatea publica si utilajele cu care Coral Impex vrea sa nimiceasca tantarii din Timisoara, completate dupa depunerea ofertei

In plus, DD Chim acuza Coral Impex si de faptul ca nu a respectat criteriile de alegere a insecticidelor si nici cerintele din caietul de sarcini in ceea ce priveste efectuarea tratamentelor de dezinsectie.

Primaria Timisoara a cerut clarificari de la Coral Impex si in ceea ce priveste datele inscrise in Documentul Unic de Achizitie European (DUAE), dupa ce firma nu a indicat modalitatile de neutralizare a deseurilor chimice si a cadavrelor de sobolani si nici daca aparatul de zbor, cu care ar urma sa se faca dezinsectia aeriana, este autorizat de Autoritatea Aeronautica si este dotat cu GPS. Iar aceste cerinte erau prevazute in mod expres in Fisa de Date si nu se regasesc in DUAE depus de Coral Impex pana in 23 iulie 2018, data limita pentru depunerea ofertei.

Astfel, potrivit plangerii formulate de DD Chim, „prin aceasta solicitare de clarificari, Primaria Timisoara, practic, a oferit SC Coral Impex SRL posibilitatea, neprevazuta de lege, de a aduce completari DUAE”.

Primaria Timisoara semneaza contractul, chiar si actionata in instanta

In conditiile in care firma DD Chim a deschis o actiune la Curtea de Apel Timisoara impotriva Coral Impex si a Primariei Timisoara, hotararea de a continua operatiunea de atribuire a serviciului de dezinsectie sau nu apartine strict autoritatii contractante, respectiv a Primariei Timisoara. Iar conducerea institutiei de pe C.D. Loga spune ca va merge mai departe si va semna contractul chiar saptamana aceasta, daca e posibil.

„Noi am decis ca mergem cu procedura in continuare si semnam contractul de acord cadru. Data nu este stabilita, pentru ca depinde de ei (reprezentantii Coral Impex, n.r.), cand pot sa vina in Timisoara. Speram ca saptamana aceasta. Astept sa primesc o confirmare, ca sa ii si cunoastem pe cei cu care vom lucra in continuare. Noi continuam semnarea. E interpretabil. Deratizarea si dezinsectia e de utilitate publica. Daca nu dam in aprilie contra tantarilor…. Au ajuns firme si societati comerciale sa blocheze al patrulea municipiu din tara.

Aici e vorba pur si simplu de contestatii peste contestatii si pur si simplu ne blocheaza pe noi, iar pe noi nu ne interesaza decat sa avem dezinsectie si deratizare, ca sunt mai mult de 4 ani de cand n-am avut, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro  Farkas Imre, viceprimarul Timisoarei.

Potrivit specialistilor din Primaria Timisoara, Legea Achizitiilor Publice permite continuarea procedurii de semnare a contractului si demararea serviciului de dezinsectie si deratizare.

„Am avut o intalnire in comisie, ne-am uitat pe legea achizitiei, doamna directoare de la Achizitii ne-a aratat si avem dreptul de a decide ce facem – continuam sau nu. Din punct de vedere juridic, cand formulezi o plangere, se trece si autoritatea contractanta. Nimeni nu ne ataca pe noi. Tot CNSC, tot Coral…

Instanta nu poate sa ma oblige cu cine sa semnez. Instanta poate sa zica doar ca o anumita firma trebuie sa fie scoasa din licitatie, iar apoi se merge cu urmatorul”, a adaugat viceprimarul.

Firma Coral Impex din Ploiesti, vizata de DNA ca ar fi dat spagi uriase in primarii ca sa prinda lucrari

Cu doar 200 de angajati, dupa cum se arata pe site-ul de prezentare al companiei, firma Coral Impex face ‘minuni’ si alunga tantarii, mustele si sobolanii in zeci de orase din tara de ani buni, pe zeci de milioane de euro.

Insa, intrebat cu cati oameni lucreaza efectiv in teren, managerul Coral Impex Alexandru Badea a declarat pentru opiniatimisoarei.ro ca acesta este un secret al companiei, pe care nu il poate dezvalui, pentru a nu fi… atacat de concurenta. Cu toate acestea, da asigurari ca numarul angajatilor tuturor companiilor de profil din intreaga tara se ridica la doar 30% din totalul de angajati pe care ii are Coral Impex si ca peste tot pe unde are contracte, suplimenteaza numarul muncitorilor peste cel prevazut in caietul de sarcini. Totul, fara sa ceara vreun leu in plus. Acesta a fost insa contrazis in trecut de Curtea de Conturi care a descoperit la mai multe primarii din tara ca lucrurile nu stateau deloc asa.

Firma Coral Impex a intrat in vizorul DNA inca din anul 2015, aveau loc descinderi ale procurorilor DNA la mai multe primarii din Cluj, Alba, Salaj, Sibiu, Mures si Prahova, pentru verificarea contractelor cu firma Coral Impex din Ploiesti, privind activitati de deratizare, dezinsectie si dezinfectie.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.