TIMISOARA. Dupa prima actiune de combatere a capuselor, abia inceputa, acum primaria anunta si prima operatiune de starpire a tantarilor si larvelor acestora. Aceasta in conditiile in care anul trecut dezinsectia in oras a fost facuta ineficient, iar roiurile de tantari i-au terorizat pe locuitori toata vara.
In perioada 15-25 aprilie, daca vremea permite, sunt anuntate stropiri la sol, intre orele 21.00 seara si 6.00 dimineata.
Produsele folosite sunt avizate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sanatatii si se regasesc in Registrul National al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umana de catre Ministerul Sanatatii (Cymina Plus, Vectobac WG). Substantele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide si produse pentru combaterea artropodelor).
Apicultorii sunt rugati ca in perioada mentionata sa ia toate masurile care se impun in vederea protejarii albinelor, respectiv scoaterea stupilor de albine in afara ariei de stropire.
Timisorenii sunt indemnati sa faca, la randu-le, curatenie in gospodarii si sa ia masuri pentru combaterea tantarilor si mustelor, altfel risca amenzi de pana la 1000 de lei.
„In conformitate cu dispozitiile legale, asociatiile de proprietari/locatari, proprietarii de gospodarii individuale si cetatenii care locuiesc in imobile cu doua sau mai multe apartamente, au obligatia, la randul lor, sa efectueze prin operatorii specializati, lucrarile de deratizare si dezinsectie, in termen de 5 zile de la constatarea aparitiei rozatoarelor sau insectelor. De asemenea, acestia sunt obligati:
• Sa salubrizeze si sa igienizeze spatiile proprii de depozitare a deseurilor menajere, a spatiilor interioare si exterioare din jurul cladirilor, inainte de inceperea lucrarilor de deratizare, dezinsectie, dezinfectie;
• Sa efectueze lucrari de deratizare, dezinfectie sau dezinsectie, odata cu actiunile organizate si coordonate de Primaria Municipiului Timisoara, prin operatori in domeniu;
• Sa ia masuri de combatere a daunatorilor de pe spatiile verzi din proprietate;
• Sa nu execute lucrari de dezinsectie sau sa aplice pesticide fara autorizare sau substante care afecteaza insectele polenizatoare
Nerespectarea obligatiilor de mai sus se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv intre 1.000 si 2.500 de lei pentru persoanele juridice„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
***
Va reamintim, in primavara anului trecut a expirat contractul de prestari servicii pe care primaria il avea incheiat cu Coral Impex, firma ce s-a ocupat de dezinsectia si deratizarea in Timisoara, in ultimii 4 ani. Primaria nu a reusit sa organizeze la timp licitatia si sa incheie un nou contract in timp util. Astfel, a fost semnat un act aditional de prelungire a contractului cu Coral Impex si abia in toamna anului 2023 a pornit licitatia pentru gasirea unei noi firme care sa se ocupe de dezinsectie si deratizare la Timisoara, serviciu pentru care administratia este dispusa sa plateasca pana la 17 milioane de lei.
Procedura de licitatie se apropie de finalizare.