TIMISOARA. La inceputul lunii iulie, opiniatimisoarei.ro va prezenta in premiera proiectul complexului imobiliar futurist ce va ‘rasari’ langa Primaria Timisoara, un ansamblu spectaculos care va cuprinde 4 cladiri impresionante, cu un aspect modern, ce vine sa completeze zona centrala a orasului, intr-un spatiu plin de istorie.
Conceptul care a stat la baza proiectului este acela de a imbina functionalitatea cu esteticul, iar spatiul aerisit si soarele care ‘atinge’ fiecare dintre constructii duc la armonizarea perfecta a noului spatiu cu zona inconjuratoare, explica pentru opiniatimisoarei.ro tanarul arhitect, de numai 32 de ani, Claudiu Ionescu, cel care iscaleste proiectul avangardist.
In contextul in care Timisoara va deveni Capitala Culturala Europeana, cladirea vine ca un plus din punct de vedere artistic, pentru ca va gazdui, printre altele, o galerie de arta si si un muzeu al artei contemporane, deschis publicului timisorean. Acestea vor completa prezenta unui hotel de lux.
„Proiectul este castigator al unei competitii organizate de catre client (beneficiarul cladirilor ce vor fi ridicate), la cererea Primariei Timisoara. Acest lucru a fost stipulat intr-un aviz de oportunitate cu conditii, conform HCL 183/2017. Comisia a fost una internationala. Concursul a fost cu invitatii trimise direct de catre client. Dupa prima etapa s-au calificat doua echipe, a noastra si una din Londra, iar in final s-a ales solutia noastra. Acest proiect il va inlocui pe cel de dinainte„, a precizat pentru opiniatimisoarei.ro Claudiu Ionescu.
Dintre cladirile din aceasta zona, raman in picioare o parte din fostul Liceu de Arte precum si imobilul care adaposteste acum ISJ Timis.
„E greu sa nu pastrezi parte din cladirile existente. Sunt incarcate de amintiri si emotie, astfel incat astazi in propunerea noastra se pastreaza parte din Liceul de Arta si tot Inspectoratul Scolar. Spun parte din Liceul de Arta pentru ca avem un SF aprobat prin HCL al Inelului 1 de circulatie, inel care obliga clientul sa doneze o parte din teren, 315 mp, inspre primarie) pentru realizarea acestui obiectiv de interes public (inelul 1). Pe acest teren se afla o parte din cladirea liceului„, mai explica pentru opiniatimisoarei.ro Claudiu Ionescu .
Arhitectul a dezvaluit si faptul ca ISJ-ul si parte din vechiul liceu de Arte vor primi functiuni culturale.
„Cele 2 cladiri care sunt sus pe terasa inverzita sunt rezidentiale. Si, practic aceasta terasa continua vizual parcul, pe cladire. Partea dinspre Primarie e hotel. Partea de parter si etaj 1, intre liceu si inspectorat, va fi zona de shopping. Liceul si Inspectoratul vor deveni spatii culturale: Muzeu de arta contemporana, eventual muzeu al comunitatii evreiesti, si coltul din intersectia de langa primarie va deveni o galerie de arta. Tot cu referire la arta, turnul sa devina un turn informational public, care sa poata fi un punct de belvedere pentru zona centrala„, mai spune Claudiu Ionescu.
Odata cu ridicarea unui nou complex de imobile pe locul fostului liceu de Arte din Timisoara si al Inspectoratului Scolar, timisorenii vor beneficia de o serie de facilitati.
Strada 20 Decembrie, care margineste Primaria Timisoara catre Modex, va fi largita la 4 benzi, cate doua pe sens.
Pe Mihai Eminescu, pe segmentul din fata scolii, se va circula in ambele sensuri, pe cate o banda. De asemenea, aici vor fi create locuri de parcare de-o parte si de cealalta a strazii.
„Exista o intelegere intre Primarie si proprietarul terenului de vizavi prin care s-a stabilit ca proprietarul va ceda Primariei terenul necesar pentru largirea strazii 20 Decembrie la 4 benzi, la fel si in cazul strazii Eminescu, pe perimetrul din fata fostului liceu de Arte, desi aici, practic trebuie doar facute si trasate locuri de parcare. Imediat ce se va demola partea din liceul de arte plastice dinspre strada 20 Decembrie, vom incepe lucrarea. Nu este mult de lucru aici, practic se mai face o banda. Cel mai probabil se va circula alternativ”, declara recent pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.
In plus, dezvoltatorul care va face investitia are in proiect realizarea a peste 400 de locuri de parcare, pe trei niveluri subterane, iar dintre acestea, aproximativ 300 vor putea fi publice.
Potrivit arhitectului Claudiu Ionescu, cel care a intocmit proiectul, intr-o prima etapa, se va lucra la parcarea subterana pe trei niveluri si la ridicarea hotelului ce face parte din ansamblul imobiliar, pentru ca acestea sa fie finalizate pana in 2021. Complexul va cuprinde, pe langa hotel, mai multe spatii culturate, zone rezidentiale, o terasa verde, un turn de belvedere si o zona de shopping.
Va reamintim, acest proiect il inlocuieste pe cel vechi, prezentant in urma cu un an, care a nascut mai multe controverse si la care dezvoltatorul a renuntat.
„Eu apreciez proiectul ca fiind unul indraznet. Are meritul ca, pe de o parte, pastreaza ce trebuie pastrat dintre cladirile existente, cladirea Inspectoratului Scolar Judetean si partea centrala din fostul liceu de Arte Plastice. Pe de alta parte, vine cu o arhitectura moderna care completeaza inspirat ce avem in zona”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu.
Timisorenii sunt invitati la o dezbatere publica privind Planul Urbanistic Zonal pentru acest proiect.
Discutiile vor avea loc in 26 septembrie, de la orele 13.00, in Sala de Consiliu a Primariei.
Mai multe detalii despre proiect AICI.