TIMISOARA. O tanara de doar 26 de ani si-a lansat prima carte, la Timisoara, un roman numit „La limita”, care a primit deja o sumedenie de aprecieri. Diana Farca a dat lovitura, spun scriitorii timisoreni, care o compara cu celebra autoare Herta Muller, afirmand ca are tot ce-i trebuie sa ii calce pe urme.
Diana Farca a reusit sa umple o cafenea din Bastionul Theresia. Alaturi i-a fost deja faimosul pianist Teo Milea, care a interpretat cateva melodii de pe cunoscutul album „Pe clape albe si negre”. Ireversibil, evenimentul a fost de un real succes, aplauzele si aprecierile de care s-a bucurat tanara scriitoare stand marturie afirmatiei.
„Este o carte care se citeste usor, care luneca, in sensul bun. Totul se intampla intr-un fel de timp real. Autoarea e atenta de la debut la explicatiile pe care le da, putini scriitori tineri fac asta. Spune la un moment dat si cat este salariul minim in Romania. Romanul are o lejeritate buna, este o carte deschisa”, a tinut sa precizeze scriitorul Tudor Cretu, directorul Bibliotecii Judetene Timis.
Autorul si profesorul Viorel Marineasa a avut numai cuvinte de lauda despre Diana Farca.
„Batranii cred ca lumea se opreste cu ei, iar tinerii ca incepe cu ei. Nu este insa si cazul Dianei si mi se pare un castig fundamental al romanului ei. Ea are 26 de ani si a reusit sa scrie o proza veritabila despre un trecut mai vechi de 26 de ani, trecut pe care il construieste cu minutiozitate si cu placere. Veti gasi si accente dure, dar Diana are intotdeauna delicatete si dragostea de viata si experientele duse la limita… cateva dintre personaje chiar sunt la limita. Ea a reusit sa-si creeze o biografie de prozator american, si-a asigurat o oarecare experienta care ii va permite sa scrie in continuare. La 100 de prozatori, doar 2-3 scriu mai departe… la noi este Mircea Cartarescu”, le-a spus Marineasa celor prezenti.
Nu a trecut mult pana cand scriitorul timisorean sa aminteasca de celebra Herta Muller, autoarea nascuta in judetul Timis, care a castigat premiul Nobel pentru Literatura, in anul 2009.
„Eu ii doresc Dianei sa ajunga la inaltimea Hertei Muller. Si are tot ce ii trebuie sa ajunga acolo”, a conchis Viorel Marineasa.
Coplesita de emotii, Diana Farca a reusit sa le citeasca celor prezenti la lansare cateva citate din carte. Si i-a convins numaidecat. Imediat dupa recitalul lui Teo Milea, care a povestit ca si el s-a regasit imediat in romanul Dianei, s-a facut coada la autografe, tanara reusind sa ofere deja zeci de carti.
Tanara autoare a reusit sa scrie romanul in numai doua luni, cand se afla in Suedia.
„Povestea cartii despica in patru firul prieteniei dintre un batranel uracios si un pusti parasit de tata, aflat in cautarea unui model patern. Pustiul il salveaza pe batran de la moarte si ii daruieste un motiv de a trai. In romanul de fictiune e folosita des povestirea in rama, actiunea avand loc in doua planuri narative, in prezent, dar si in Romania comunista a nilor ’60 – ’70. Asa cum remarca si prefatatorul, criticul literar Alex Stefanescu, am recurs la numeroase tertipuri pentru a capta atentia cititorului si pentru a-i stimula empatia, alternand tablouri literare socante, contrastante, cu ample descrieri si analize psihologice. Mi le asum pe deplin si sper ca romanul sa ajunga in bibliotecile si inimile cititorilor”, ne-a spus Diana, care s-a bucurat de un debut literar ca la carte.