‘Dieta’ mediteraneana nu este neaparat o dieta, nu este o cura de slabire folosita pentru a ne imbunatati sanatatea, ci e un adevarat mod de viata care poate fi adoptat de catre oricine.
Toata lumea a auzit de beneficiile uleiului de masline, de legumele facute la gratar, de faptul ca este sanatos sa mananci carne de peste si sa consumi fructe crude si salate, un pahar de vin, iar zaharul sa fie inlocuit cu mierea.
Studiile facute de specialisti au ajuns la concluzia ca popoarele mediteraneene prezinta incidente scazute ale unor boli, in special al bolilor de inima. S-a observat ca principalul motiv este modul de viata al celor care locuiesc in zona Mediteranei. Drept dovada o stau milioanele de oameni din Grecia, Creta, Italia, Spania, care mananca sanatos, “ca la mama acasa”.
Ce se mananca in dieta mediteraneana?
Desi bucataria variaza in functie de regiune, ea se bazeaza pe consumul de legume, fructe, plante aromatice, ulei de masline, lactate, peste, seminte. Carnea rosie se consuma moderat.
Legumele consumate sunt variate si se consuma in cantitati mari, crude sau gatite simplu, la gratar sau inabusite. La o singura masa, nu exista un singur fel de garnitura, ci mai multe, alaturi de multe salate sau legume crude. Fasolea, lintea, mazarea, soia au un rol important si se consuma des. Fructele crude se aleg in special in functie de sezon. Cei care vor sa guste ceva intre mese, renunta complet la chipsuri sau biscuiti, si mananca nuci, alune sau fistic, chiar si seminte de dovleac.
Carnea consumata cu precadere in dieta mediteraneana este cea de peste sau fructe de mare, gatite cat mai simplu, cu multe condimente, lamaie si ierburi aromatice . Carnea de pasare se mananca mai rar, iar carnea rosie aproape deloc. Mezelurile sunt aproape excluse. Cerealele folosite sunt cele integrale, iar painea se mananca cu moderatie. Zaharul este inlocuit cu miere si se consuma destul de putine preparate dulci.
Doua secrete: uleiul de masline si vinul rosu
Uleiul de masline extravirgin se foloseste in special in forma sa cruda, pe salate, dar si completeaza mancarea, la final, astfel incat proprietatile sale sa nu fie alterate. Acesta este un bun antioxidant, are grasimi nesaturate si previne colesterolul si bolile cardiace. Untul este folosit mai putin, iar margarina si sosurile cumparate nu sunt pe placul locuitorilor din tarile mediteraneene.
Vinul rosu, in special cel sec sau demi-sec nu lipseste de la nicio masa. Proprietatile lui antioxidante sunt recunoscute, dar trebuie baut cu moderatie, ca aliment si nu pentru continutul alcoolic. Setea se stinge cu apa, iar sucurile carbogazoase nu sunt recomandate.
Excelent pentru sanatate
Acest mod de a gati si de manca sanatos ofera organismului o varietate de fibre, minerale si vitamine, alaturi de grasimi sanatoase si uleiuri de care organismul are nevoie. Toate studiile facute pana in prezent despre acest stil de viata, au ajuns la concluzia ca este unul complex si benefic pentru corpul uman. Alimentatia bazata pe alimente proaspete, nu semi-preparate pare a fi cheia longevitatii.