TIMIS. Administratia Bazinala de Apa Banat (ABA Banat) a desfasurat un exercitiu de simulare de inundatii pentru instruirea si pregatirea pe teren a personalului. A fost astfel verificata si starea echipamentelor de interventie in caz de revarsari de ape.
Exercitiul a vizat raul Bega, la Topolovatu Mic, si a presupus antrenarea oamenilor din cadrul Centrului de Interventie Rapida (CIR) si a Formatiei de lucru Topolovatu Mare si a mijloacelor de interventie aflate in dotarea ABA Banat.
Exercitiul de simulare a avut un scenariu, conform caruia in urma precipitatiilor puternice inregistrate in bazinul superior si mijlociu, pe raul Bega s-a format o viitura importanta. Prognoza hidrologica indica debite foarte mari si niveluri peste faza a III-a de aparare (cod ROSU) care pot duce la deversarea digurilor in sectorul Topolovatu Mic, cu riscul inundarii localitatii Topolovatu Mic. In acest scenariu de simulare, angajatii responsabili cu monitorizarea digurilor pe acest sector au depistat doua puncte vulnerabile pe digul de pe malul stang al Begai unde s-ar putea produce deversarea.
Pentru a evita revarsarea, angajatii Centrului de Interventie Rapida si a Formatiei de lucru Topolovatu Mare au desfasurat in punctele critice 2 baraje mobile: un baraj Aqua Stop, adica panouri mobile din placi de aluminiu asigurate cu folie din material plastic, si un hidrobaraj, care are proprietatea de a se mula pe suprafata solului, confectionat din materiale rezistente. Motopompele au fost conectate la gurile de alimentare ale barajului si au pompat apa din rau direct in corpul hidorbarajului.
Motopompele au fost insotite de alte echipamente suport (tambur, sistem de rotatie, angrenaj cu electromotor). A fost verificat si turnul de lumini, folosit pe timp de noapte.