TIMISOARA. Data de 1 mai este o noua borna in problemele companiei de termoficare Colterm. Este momentul in care orice abonat doreste se poate debransa legal, intrucat se incheie perioada in care acest lucru este interzis.
In plus, 30 aprilie este data pana la care Colterm trebuie sa cumpere certificatele de emisii de dioxid de carbon, iar societatea de termoficare a anuntat ca nu are bani. Si, daca in trecut Primaria Timisoara aloca fondurile necesare Colterm, actualul edil, Dominic Fritz, a spus in repetate randuri ca nu va da bani pentru achizitionarea certificatelor, ca e treaba companiei de termoficare.
„Dincolo de pretul gazului, sunt date importante legate de 30 aprilie. Se pare ca deznodamantul e evident, pare ca nu mai e treaba nimanui. Nu am avut onoarea sa ne intalnim cu domnul presedinte de la USR Giroc ( Cristian Amza – administrator special al Colterm – n.r.).
Sunt mai multe elemente care vor duce foarte probabil la un faliment. Spuneam ca 30 aprilie e termenul limita pentru certificatele pentru dioxid de carbon si probabil ne vom intalni cu o noua amenda dar, dincolo de asta, 1 mai e momentul in care abonatii Colterm vor avea posibilitatea sa se debranseze.
Un abonat Colterm astazi, pentru a nu recurge la acest gest, ar trebui sa aiba o speranta, cred eu. Sa vada luminita de la capatul tunelului din pespectiva administratiei. Faptul ca facturile nu au explodat cum puteau sa explodeze se datoreaza agentului termic sub paramentri transmis catre apartamente, si nu gigacaloriei. Atunci, se pune intrebarea spre ce ne indreptam si cine ne garanteaza caldura in cursul iernii viitoare ci si extistanta in sine a sistemmului. Nu exista in mometul de fata niciun fel de strategie si, pe de alta parte, niciun fel de proiect„, a spus consilierul local Dan Diaconu.
Mai mult, consilierul liberal spune ca, desi incepand cu 1 aprilie pretul gazului s-a plafonat si pentru SACET-uri (Sistem de Alimentare Centralizata cu Energie Termica) de catre Guvern, administratia Fritz nu are de gand sa scada pretul gigacaloriei, pentru a micsora facturile abonatilor Colterm.
„O sa iau in calcul luna ianuarie.
Luna inregistreaza o valoare a subventiei solicitate de 9.785.000 de lei. Practic, Guvernul a dublat subventia solicitata de Primaria Timisoara, pana la peste 19 milioane de lei, astfel ca, real, in ianuarie pretul pe megawat/ora la gaz dupa compensare a fost 250 lei pe megawat. In continuare pretul calculat pe gigacalorie tine cont de un cost mult mai mare al megawatului de gaz, 517 lei pe megawat. Cu alte cuvinte timisorenii abonati la Colterm si institutiile din subordinea Primariei platesc sensibil mai mult decat ar trebui sa o faca pentru gigacalorie. Nu am spus ca gigacaloria sa fie la jumatate, insa realitatea e ca pe metodologia lor, pretul ar trebui sa fie mai mic„, a adaugat Diaconu.
Viceprimarul Cosmin Tabara a anuntat ca va solicita colegilor din administratie sa gaseasca o solutie pentru ca abonatii Colterm sa nu ramana si iarna viitoare fara caldura.
„Daca de acum nu ne punem serios sa venim cu o modalitate de rezolvare a problemei, ne vom trezi cu aceeasi problema din toamna anului trecut. Si atunci am tras semnale. Primaria impreuna cu administratorul judiciar, cu consilierii. Venirea banilor de la Guvern e o solutie de moment, nu una pe termen lung. Din punctul meu de vedere, e aruncarea banilor intr-un sac fara fund. E nevoie de un plan cu ce vom face in viitor. Ca vom folosi apa geotermala, gaz, carbune, oamenii trebuie sa stie daca vor ramane racordati la Colterm„, a spus Cosmin Tabara.
Va reamitim, sprijinul financiar pe care Guvernul l-a alocat Colterm in aceasta iarna se apropie de 100 de milioane de lei. Din acesti bani, s-au platit facturile de gaz catre furnizor, dar si carbunele necesar pentru mentinerea in functiune a sistemului de termoficare centralizat.
Pe de alta parte, Colterm a fost amendata, in vara anului trecut, de catre Autoritatea Fondului de Mediu, cu 107 milioane de lei (adica peste 21 de milioane de euro), pentru ca nu a cumparat la timp toate certificatele de poluare aferente anului 2020. Pentru anul 2021, Colterm ar trebui, de asemenea, sa cumpere 188.600 de certificate de emisii CO2, pana in 30 aprilie, in caz contrar, riscand o noua amenda.