TIMISOARA. Unda verde pentru regenerarea urbana a zonei Piata Traian din Timisoara. Peste 14 milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi investiti in proiect.
Cartierul istoric Fabric din Timisoara se va transforma radical in urmatorii ani, in urma unei investitii ample, realizate cu ajutorul Programului Regional Vest. Patru piete si 14 strazi isi vor schimba infatisarea si functionalitatea.
Reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest si cei ai Primariei Municipiului Timisoara au semnat luni contractul de finantare.
Cum doar 14 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile, ca sa duca la bun sfarsit proiectul, Primaria Timisoara trebuie sa puna restul de 20 de milioane de euro.
„Diferenta, cel mai probabil, va fi contractata printr-un imprumut de la BERD sau de la BEI. Avem discutii cu amandoi partenerii, un imprumut care probabil va avea o dobanda de 1% sau sub. Raportat la costul inflatiei, vom da mai putini bani decat luam, in realitate. Deci, si partea de cofinantare este asigurata si discutata”, spunea la inceputul lunii decembrie viceprimarul Ruben Latcau.
Lucrarile din Piata Traian ar trebui sa dureze 2 ani si jumatate si vor transforma zona istorica intr-una moderna si vibranta, cu spatii dedicate comunitatii si acces usor la Canalul Bega, centrul orasului, scoli, gradinite, zone comerciale si alte puncte de interes din cartierul Fabric.
Peste 57.000 mp de spatii publice vor fi reabilitati, incluzand pietele: Traian, Romanilor, Petru Rares si Acad. Corneliu Miclosi, precum si strazile: Bd. 3 August 1919 (partial), str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Lonovici, Str. Rabin Dr. Ernest Neumann (fosta Str. Episcop Joseph Nischbach), str. Dacilor, str. stefan cel Mare (partial), str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (partial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (partial), str. Zavoi, str. Ion Mihalache.
Zonele prin care acum se circula cu masina vor fi reduse la un sfert dedicat traficului auto
Reconfigurarea zonei prevede eliminarea traficului de tranzit din Piata Traian, introducerea unui sistem de sensuri unice si transformarea unor strazi in zone pietonale sau semipietonale. Oamenii vor avea mai mult spatiu pentru plimbarile pe jos, pentru recreere, dar si spatii verzi si locuri de joaca.
Localnicii si turistii se vor bucura de o zona pietonala mai mare cu peste 6.000 de metri patrati fata de cea din prezent. Aceasta va avea mobilier urban si trei fantani arteziene. Spatiile verzi vor fi extinse pana la o suprafata de peste 9.000 de metri patrati, iar peste 350 de arbori noi vor fi plantati in cartier.
Totodata, vor fi construite piste de biciclete pe 5 strazi, iar cea de pe B-dul 3 august va fi cu dublu-sens si cu o latime de pana la 2,5 metri. Suprafata permanent carosabila va fi redusa la un sfert din cea existenta in prezent (de la 30.000 mp, la 7.900 mp).
De asemenea, transportul public cu tramvaiul va fi prioritizat, iar liniile de tramvai din zona vor fi reabilitate.
„Regenerarea urbana a cartierului Fabric va fi un exemplu elocvent de cum fondurile europene pot transforma nu doar infrastructura, ci si calitatea vietii comunitatilor locale. Am vazut cu totii ce beneficii a adus Timisoarei transformarea centrul istoric al orasului, realizata tot cu bani europeni, iar investitia din jurul Pietei Traian este cel putin la fel de ambitioasa. Cu ajutorul ei, nu doar ca vom proteja si revitaliza un patrimoniu istoric deosebit, dar vom crea un spatiu urban adaptat nevoilor contemporane – mai verde, mai accesibil si mai atractiv„, a declarat Sorin Maxim, directorul general al ADR Vest.
Acum, Primaria Timisoara va trebui sa lanseze licitatia pentru gasirea unei firme care sa realizeze lucrarile care vor schimba in parte aspectul cartierului Fabric.
…