Alexandru Nichici a fost rector al Universitatii Politehnica din Timisoara in perioada 1992-1996. Volumul sau „Sansa si determinare” vine sa completeze fericit o mai veche initiativa a Fundatiei Politehnica, aceea de a creea o „Arhiva sentimentala” care sa pastreze momente de exceptie din istoria scolii superioare tehnice banatene.
„Cu siguranta, acest volum exprimand experienta unui om care si-a legat mai bine de 60 de ani de viata de existenta Politehnicii, pornind de la perioada studentiei si pana la functia de rector, aceasta carte va fi de interes pentru toti cei care urmaresc si pot sa influenteze evolutia acestei scoli. Volumul este, cu siguranta, important si pentru autorul insusi. Nu numai pentru ca, asa cum stim cu totii a scrie o carte inseamna a te elibera de niste ganduri, inseamna o despovarare, ci si pentru faptul ca imaginea scriitorului, a autorului, nu mai este aceeasi dupa aparitia cartii cu cea care era inainte de aparitia ei.” a spus, cu ocazia lansarii volumului „Sansa si determinare” , Ionel Sabin, directorul Editurii Politehnica.
” Unul dintre colegii care au citit cartea, in prima ei versiune, inainte de a fi gata, imi atragea atentia ca in forma in care a fost scrisa este o carte care se adreseaza rudelor si prietenilor apropiati care m-ar putea intelege in modul in care eu insumi am fost prin aceasta carte. Asa ca va rog sa acceptati simtamantul meu ca-mi sunteti rude si prieteni apropiati. Va multumesc pentru ca in acest moment ma simt cumva impacat fata de mine insumi si fata de toti cei care mi-au fost apropiati. Ma simt indatorat si ar trebui sa multumesc multora …” a adaugat autorul, Alexandru Nichici.
Volumul d-lui prof. univ. dr. ing. Alexandru Nichici este al treilea din seria cartilor fostilor rectori ai Universitatii Politehnica Timisoara, dupa cele semnate de d-na prof. univ. dr. ing. Coleta De Sabata (1981 – 1989) si dl. prof. univ. dr. ing. Ioan Cartis (1996 – 2004), si reprezinta inceputurile unei istorii institutionale vazute prin ochii liderilor Politehnicii.