Noua indeletnicire este cunoscuta in randul autoritatilor care spun ca aceasta nu este una legala. Motivul, taximetristii au licenta pentru transport persoane, nu pentru curierat rapid. „Nu au voie, dar noi nu-i putem controla“, explica, cu nonsalanta purtatorul de cuvant al primariei Timisoara, Flavius Boncea.
in aceste conditii, nici nu e de mirare ca taximetristii nu se sfiesc sa se laude ca practica acest serviciu. Motivul pentru care s-au reorientat? Lipsa banilor si a clientilor care nu se mai plimba cu taxiurile pe strazile orasului de pe Bega. In aceste conditii, taximetristii nu mai cara clienti dintr-un capat in celalalt al orasului, ci prefera sa care pachete, plicuri cu bani, bagaje sau cumparaturi acasa la client. Toate acestea in beneficiul ambelor parti. Este mai simplu, atat pentru soferi pentru ca nu au un client in masina care sa-i urmareasca ce traseu fac, si sa-i streseze pe ce strada sa o ia, cat si pentru client, care este sigur ca pachetul lui ajunge la locatia precizata. Ofertele de curierat sunt dese.
Unul dintre taximetristii care practica acest sistem este Alin Popescu, care face taximetrie de 5 ani si spuna ca prinde cam doua trei comenzi de acest gen pe zi. „De cele mai multe ori clientii suna la dispecerat si fac comenzi pentru un hambuger de la McDonalds, pentru o pizza sau pentru pachete. Noi luam comanda, ducem pachetul sau mancarea respectiva la adresa specificata, clientul plateste cursa si toata lumea este multumita“, explica taximetristul din Timisoara. El spune ca daca un client vine cu un bagaj sau un plic cu bani la masina si-i spune sa-l duca la o adresa precizata, nu il poate refuza. „Daca cursa este profitabila nu pot sa il refuz, pentru ca si asa taximetria nu mai merge cum mergea odata“, explica Popescu.
Teapa, teama taximetristilor
Un alt taximetrist spune ca de multe ori a renuntat la a curierat pentru simplul motiv ca oamenii fac comenzi pe care apoi nu le mai recunosc si nu le mai onoreaza. Este si cazul lui Ioan Pecheru, un taximetrist de 62 de ani care face aceasta meserie de 10 ani. Pecheru recunoaste ca mai face din cand in cand astfel de comisioane, doar ca i s-a intamplat de multe ori sa fie inselat. „M-am lecuit in momentul in care am luat o comanda pentru cateva pizza. Au comandat niste tineri in complex si nu stiu ce a fost in capul meu sa iau comanda aia. Am luat pizza si cand am ajuns la locatia respectiva am sunat la telefon. Nu mi-a mai raspuns nimeni, asa ca am ramas si cu mancarea, dar si cu o cursa neplatita“, a explicat acesta. „Mai sunt si tepe, ca la orice cursa, pentru ca si daca va iau pe dumneavoastra nu pot fi sigur ca-mi veti plati cursa la final“, il completeaza Alin Popescu pe colegul sau.
Bani, bagaje si cumparaturi
Daca va ganditi ce ar putea transporta taximetristii, trebuie sa stiti ca inventivitatea clientului este infinita. Asa se face ca un client le cere acestora sa le faca cumparaturile, sa le duca pachete sau chiar bani la anumite destinatii, sau chiar sa transport copii la, de la gradinita sau scoala. „Am avut multe comenzi. Cele mai ciudate ca sa zic asa sunt cele in care ni se cer sa le facem clientilor cumparaturile. Vin pe statie comenzi de mers la Real, Kaufland si de cumparat diverse chestii: de la paine, tigari, lapte sau legume si fructe. Eu din start pe acestea le refuz, pentru ca de cele mai multe ori oamenii isi cam bat joc de noi“, explica Pecheru.