TIMISOARA. Se inchid 4 scoli din Timisoara pentru ca elevii sa nu dardaie de frig la ore. Dupa Colegiul Grigore Moisil care a luat decizia inca de ieri, in cadrul Consiliului de Administratie, miercuri alte trei unitati de invatamant isi trimit copiii in online, intrucat Colterm nu a incalzit caloriferele din clase.
Este vorba de Scoala Gimnaziala 16, Scoala Gimnaziala 19 si Colegiul Ana Aslan, pe langa Moisil care si-a trimis deja toti elevii in online.
Anuntul a fost facut, miercuri dimineata, de catre inspectorul sef al ISJ Timis, Marin Popescu.
„Avem 4 unitati de invatamant, una din ele a luat decizia ieri (Colegiul Moisil, n.r.), celelalte trei vor lua decizia in aceasta dimineata. Vorbim de Grigore Moisil, Generala 19, Generala 16 si Colegiul Ana Aslan din Timisoara. Avem 4.947 de elevi din 189 de clase care vor trece in aceste unitati in online. Am transmis aceasta situatie si ministerului… Din informatiile pe care le avem noi, in judet nu sunt probleme legate de incalzirea in clase, ci numai in zona in care incalzirea este centraluzata la nivelul comunitatii, gen Colterm, nu stiu cum se numese la alte orase. In zona rurala exista scoli cu centrala proprie sau au incalzire pe baza de lemne, cu celebrele sobe. Acolo stocurile de materiale, de lemn, au fost asigurate din timp. Nu sunt probleme decat in zona municipiului Timisoara si a zonelor urbane mai mari. Sunt gradinite care au centrala proprie, care sunt cuplate la sistemul de termoficare centralizat. Unde avem centrale proprii, lucrurile stau altfel, exista un mediu adecvat vizavi de temperatura din salile de clasa.
Si in acest an scolar s-au mai reconfigurat reparatii sau reabilitari la zona de incalziri. La sfarsitul lui august, 34 de scoli aveau probleme cu instalatia de incalzire, 18 in Timisoara. Am adus aceasta informatie la cunostinta si autoritatilor publice locale. O configurare exacta o vom avea maine. Contextul e delicat si in fiecare zi directorii raporteaza probleme si referitor la COVID, si la incalzire„, a declarat inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Timis Marin Popescu.
Va reamintim, prima scoala care si-a inchis portile din cauza frigului din clase, dar si a situatiei epidemiologice, a fost Colegiul Grigore Moisil.
„A fost intrunit astazi consiliul de administratie in sedinta. Am avut mai multe aspecte de discutat. Sunt 24 de clase care functioneaza in regim online din cauza situatiei epidemiologice si un alt aspect, temperatura scazuta inregistrata in ultimele doua zile in salile de clasa din cauza lipsei de alimentare cu agent termic. La noi acolo in zona se fac lucrari la reteaua de alimentare si cele doua cladiri de pe strada Ghirlandei si Balcescu nu au caldura… Am luat in considerare si prognoza meteo. Noi dimineata deschidem toate geamurile pentru aerisire, temperaturile peste noapte sunt scazute in salile de clasa de asemenea si, discutand toate aceste aspecte, am luat aceasta decizie. In corpul de cladire Gheorghe Doja avem caldura si, de asemenea, si pe strada Alunis, unde functioneaza 4 clase pregatitoare. Acolo avem centrala proprie, nu e o problema, dar Consiliul de Administratie a luat hotararea ca la nivelul liceului pentru toate cele 70 de clase sa intram cu activitate desfasurata online…
In fiecare cladire avem clase care functioneaza deja online pentru ca au elevi confirmati deja pozitiv pentru COVID. Am dezbatut toate aceste situatii si asa am ajuns la hotararea pe care am luat-o. Am discutat si cu cei de la COLTERM. Ei spun ca aceasta lucrare se deruleaza pe fonduri europene si ca nu depinde de ei si nu cunosc termenul de finalizare. Noi speram sa termine lucrarea pana in 25, dar vom vedea si o decizie o vom lua atunci. Speram sa nu fim in aceasta situatie„, a declarat marti pentru opiniatimisoarei.ro, Cerasela Bociu, director al Liceului Teoretic Grigore Moisil.
Primarul Timisoarei Dominic Fritz se plange ca e scumpa incalzirea si asteapta solutii de la Guvernul Ciolos si chiar de la PSD
Primarul Timisoarei Dominic Fritz a reactionat abia miercuri dimineata si a transmis presei un comunicat in care da vina pe preturile la combustibil. Edilul vorbeste despre ‘o furtuna perfecta globala de care Timisoara nu se poate proteja fara solutii nationale‘.
„Stiu ca nimeni nu vrea sa auda vesti proaste legate de Colterm, dar e important sa intelegem in ce situatie suntem. Am pornit incalzirea in Timisoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/ora. Intr-o singura saptamana, pretul total al gazului (molecula, transport, distributie si acciza) a crescut de la 550 la 833 lei MW/ora, dupa ce, de la inceputul anului, crescuse deja de 4 ori. Aceasta explozie de preturi este fara precedent si nimeni nu-i poate face fata, singur. Consecintele pentru fiecare consumator sunt imediate, si din pacate Colterm nu face exceptie. Astazi costurile pe zi sunt in jur de 2 milioane de lei pe zi. Un milion de Euro la doua zile! In decembrie, ianuarie si februarie ne asteptam la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, in jur de 100 de milioane de lei pe luna. LUNAR! Si asta daca preturile raman la nivelul de astazi.
De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON incheie cu compania Colterm contracte pe o singura zi si cu plata in avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulati ca datorie in ultimii ani. Am inceput sa platim datoriile istorice si am ajuns sa fim la zi si cu plata facturilor curente. In total 132 de milioane de lei a platit municipiul catre Colterm de la inceputul anului, cat platim pentru curatenie, reparatia strazilor si intretinerea spatiilor verzi la un loc. Municipiul si-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm catre furnizorul de gaz si 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligatii parafate, dar niciodata onorate pana acum. Dar acest lucru inca nu a restabilit increderea furnizorului de gaz. Plata zilnica, in avans, inseamna ca societatea Colterm este direct bransata la bugetul local si Primaria este sub presiunea: daca nu platim, se opreste caldura in oras, inclusiv in spitale si scoli. (…)
Stiu ca in Parlament se discuta, la initiativa PSD, despre o plafonare a pretului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Ciolos, a lansat si alte solutii: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subventionarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru ca sunt salvatoare pentru orase, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investitii si pentru cetateni.
Fac un apel la partidele parlamentare sa gaseasca un consens in jurul acestor solutii si sa le promoveze de urgenta prin Parlament. Fara solutii nationale, Timisoara nu se va putea proteja impotriva acestei furtuni perfecte in economia globala„, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Recent, consilierul local Roxana Iliescu a atras atentia ca administratia Fritz ar fi mintit si ca nu exista stocuri de carbune si nici contracte incheiate pentru achizitia de combustibil. Detalii, mai jos.