Opinia Timisoarei

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara, Gheorghe Noditi: „Daca banii din coplata ajung si la medici atunci totul e bine”

Are 58 de ani, este casatorit si are doi copii. Este Medic primar in chirurgie plastică si reconstructiva, doctor in stiinte medicale cu prima teza de doctorat din Romania care a avut ca si subiect reconstructia de san. Este director al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara din noiembrie 2010.

____________________________________________________________________________

Directorul Spitalului Judetean de Urgenta Timisoara, Gheorghe Noditi

Zilele acestea ati primit reconfirmarea ca Spitalul Judetean este o unitate spitaliceasca de prim rang. Ce inseamna acest lucru?

Categoria intai in clasificarea facuta de Ministerul Sanatatii pentru spitalele din Romania reprezinta cel mai inalt grad de performata medicala care poate fi intalnit in tara. Vom fi reevaluati la sfarsitul anului 2012.

Dar ce inseamna toate acestea pentru pacient?

Aceste opt spitale din categoria intai au ramas sub coordonarea Ministerului Sanatatii. Este un lucru benefic pentru ca in primul rand finantarea pentru aceste spitale va fi la un alt nivel. In al doilea rand aceste spitale au prioritate la dotarea cu tehnica medicala. Dovada sta si faptul ca anul trecut am beneficiat de nenumarate investitii. Avem un nou tomograf de ultima generatie, am reutilat o serie de sali de operatie si o sa se finalizeze anul acesta clinica de terapie intensiva care va fi una de top, asa cum trebuie sa fie o astfel de clinica intr-un spital european.

Ce datorii aveti in momentul de fata?

In momentul de fata suntem undeva la 35 de milioane de lei. Am mai redus cuantumul datoriilor, mai ales dintre cele vechi, istorice… Daca nu o faceam riscam sa fim dati in judecata de furnizori si puteau fi blocata finantarea.

Discutam cu cei de la Casa de asigurari si imi spuneau ca Judeteanul e ca un sac fara fund… Bugetul Casei creste de la an la an, anul trecut Timisul a avut cel mai mare buget de dupa revolutie, la fel si suma de contract cu Judeteanul si in loc sa scada si datoriile dvs cresc. Cum se explica acest lucru?

Este, cred eu, o intelegere gresita a ceea ce inseamna consumul. Haideti sa va dau un exemplu sa inteleaga fiecare. Luam un caz obisnuit sa spunem, o urgenta, care vine cu leziune si osoase si de parti moi. Pacientul acesta sta in spital si trei saptamani pana e rezolvat. Ziua de spitalizare in Judetean costa cam 200 de lei. Deci in doua saptamani cu acest paciet se consuma 4000 de lei. Aici vorbim doar despre costurile privind cazarea si masa. La aceasta suma se adauga materiale sanitare, medicamentele si alte consumabile  necesare interventiilor chirugicale. In final poate cu acest pacient ajungem sa consumam 9 mii lei. Valaorea punctului care se calculeaza pentru astfel de cazuri, pe baza caruia primim noi decontarea de la casa este undeva la 14 milioane de lei. Aceasta suma se inmulteste cu un indice de complexitate medicala (ICM) al cazului.  Ca eu sa ajung sa pot deconta toata suma cheltuita cu acest pacient ar trebui sa am un ICM de aproape 8. Asa ceva nu exista! Cel mai mare pe care il pot avea este de 3,5. Adica eu pot deconta maxim pentru acest pacient suma de 5.000 de lei. Restul de 4.000 de lei reprezinta o cheltuiala care nu poate fi decontata… Asa se aduna datoriile…

Pe de alta parte exista si cazuri care nu sunt la fel de costisitoare… Nu cheltuiti pentru toti pacientii dumneavoastra 9 mii de lei. Nu ar trebui sa se compenseze cele doua situatii?

Sunt putine cazurile unde nu se fac cheltuieli mari. Este vorba despre cazurile cu internari de o zi… Dar acestea nici nu au un ICM mare asa ca suma decontata de la casa nu este mare. In plus, 35-40% dintre pacientii nostri vin din alte judete.

Pai banii nu urmaresc pacientul? Casele din judetele acelea nu vireza banii pentru cheltuiala facuta cu acesti pacienti?

Nimeni nu stie… Noi, in fucntie de ICM-ul cazului respectiv primim de la casa de asigurari din Timis suma cuvenita. Daca cele doua case se deconteaza intre ele asta nu stiu.

De anul acesta se introduce coplata pentru serviciile medicale in Romania. Orice vizita la medic ne va face sa scoatem bani din buzunare?

Coplata e normal sa apara. Asta e parerea mea. Ea poate fi inlocuita cu asigurari medicale private. Poate aceasta ideea ar fi si mai buna decat introducerea coplatii. Coplata, la prima vedere, te face sa te simti nu stiu cum, parca esti obligat sa dai bani. In schimb o asigurare privata e o chestiune pe care omul si-o doreste. In medicina exista medicamente originale si medicamente generice. Cele generice poate sunt mai putin eficiente sau poate dozele trebuie calculate altfel. In situatia in care un pacient are nevoie de medicament, doctorul ii spune ca are medicamentul generic, dar cel original e mai bun dar si mai scump. La fel se intampla si cu materialele sanitare si cu multe altele – una e o placa de titan si alta una de otel, ma refer aici la afectiuni osoase. Astfel ca, daca pacientul vrea sa beneficieze de cea mai buna calitate trebuie sa achite aceasta coplata. Acest sistem este folosit si in situatia in care un pacient vrea sa fie consultat si operat de un anume specialist trebuie sa platesca. Acest lucru se practica si in strainatate.

Totul ar fi minunat daca banii din coplata ar ajunge la specialistul respectiv. Din cate am inteles eu banii din coplata vor ajunge la oala comuna a bugetului de sanatate…

Din cate stiu eu inca nu s-a discutat concret ce si cum va fi. Eu vorbeam in principiu…

Oricum se da spaga la medic. Macar in felul acesta se legalizeaza…

Aveti dreptate. Eu cred ca pana la urma asta se si vrea. Daca banii din coplata ajung si la medici atunci totul e bine. Dar daca ajung la oala comuna a bugetului sanatatii, atunci aceasta coplata nu mai e coplata ci taxa a sistemului sanitar. Eu cred ca in felul acesta nu va fi acceptata de nimeni.  O sa vedem pentru ca inca nimic nu e stabilit exact.

Pe internet circula multe opinii in legatura cu aceasta coplata. Va citesc o astfel de opinie a unei doamne de 30 de ani: „Sunt de acord cu coplata, dar daca in decursul fiecarui an calendaristic nu am apelat la serviciile medicale sumele retinute pentru plata CAS  sa-mi fie returnate in procent de cel putin 60%. Restul  de 40 % sa ramana in fondul CNAS in semn de solidaritate cu cei ce nu platesc CAS pentru ca nu realizeaza venituri si beneficiaza de asistenta medicala.’’ Cum comentati?

Nu stiu ce sa zic. Doamna respectiva ar trebui sa se gandeasca la faptul ca acum probabil nu are probleme medicale avand 30 de ani. Dar o sa ajunga la o vreme in care probabil va avea probleme de sanatate care vor impune foarte multe cheltuieli.

Care este cea mai mare problema pe care o are Spitalul Judetean in prezent?

Dupa subfinantare, e plecarea oamenilor. Avem un deficit de 164 de persoane. Adica medici asistente si brancardieri . Ca numar e foarte mult, pentru ca sunt unele sectii cu sensibilitate ridicata, unde se pot intampla tragedii. Ca sa angajam altii ar trebui sa respectam regula aceea de a da 7 oameni afara ca sa poti angaja unul. Daca faceam asa desfiintam unele sectii si nu am vrut.  Am descoperit insa o portita: cei care au plecat nu au plecat cu demisie ci si-au luat concediu fara plata. Astfle am putu sa angajam oameni pe perioada determinata in locul lor. Dar probleme sunt si la aceste cazuri pentru ca nu prea vine lumea sa se angajeze. Pai cum sa vina? La un salariu de 800 de lei pentru o asistenta sau de 600 pentru un brancardier? Ei banii astia ii castiga afara intr-o saptamana.

Exit mobile version