Toti distribuitorii de energie electrica din Romania se vor implica in protejarea berzelor albe, cu ajutorul aplicatiei de telefon mobil – „Uite, Barza!”. Proiectul de numarare a berzelor albe a inceput in urma cu 2 ani.
Din 2017, aplicatia furnizeaza date despre numarul de berze care cuibaresc in Romania si asigura date vitale pentru protejarea acestor pasari.
„Este prima noastra aplicatie mobila de citizen science si are un dublu scop. Aplicatia ne ajuta sa facem inventarul cuiburilor de berze si sa sporim gradul de protectie al acestei specii. Ma bucur ca incepand din anul acesta, datele preluate cu ajutorul aplicatiei ajung la toti distribuitorii de energie electrica din tara, pentru a pune astfel in siguranta berzele care cuibaresc in zonele de retea electrica. Astfel, distribuitorii de energie electrica vor avea acces la informatiile inscrise de utilizatori la nivelul intregii tari, putand astfel sa protejeze populatia de berze albe.”, a declarat Ovidiu Bufnila, coordonatorul echipei de comunicare de la Societatea Ornitologica Romana.
Din 2017, de cand SOR a lansat aplicatia, „Uite, Barza!” a avut peste 9.000 de utilizatori si a ajuns in 2018 pe locul al saselea in Top 10 aplicatii de calatorii.
Cum se numara berzele
Orice persoana care are un smartphone poate descarca aplicatia. Cand ajunge la un cuib de barza, porneste functia de localizare si aplicatia, apoi completeaza campurile cerute – numar de pasari prezente, pe ce fel de constructie se afla cuibul, daca este sau un in pericol. Aplicatia va cere o fotografie si va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate si apoi introduse in baza de date, cu un semnal de alarma la cele care se afla in pericol. Aceste informatii sunt apoi trimise catre distribuitorii de energie electrica, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se afla in pericol de ardere sau poate afecta reteaua.
Numaratoarea de berze se realizeaza doar in perioada 25 iunie – 31 iulie. Berzele sunt numarate numai la cuib, iar puii sunt destul de mari in aceasta perioada pentru a fi observati usor. Diferenta dintre pui si pasarile adulte este simpla – puii au ciocul negru, adultii au ciocul rosu.
Combaterea incidentelor
Prima functie a aplicatiei este cea de a numara berzele si cuiburile lor. A doua functie a aplicatiei este cea de a semnala incidentele pasarilor de talie mare – electrocutari sau coliziuni care duc la cresterea mortalitatii. Cele mai multe astfel de incidente apar in migratie, cand pasarile fie se electrocuteaza, fie se izbesc de liniile de inalta tensiune si mor. Aplicatia permite preluarea datelor gps si realizarea unei fotografii cu fiecare incident. Acestea sunt introduse in baza de date a SOR, se realizeaza o harta de senzitivitate, iar distribuitorii de energie electrica pot afla cu exactitate care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de balize, pentru a evita coliziunile si electrocutarile.
Rolul aplicatiei
9.352 de romani au descarcat pana acum aplicatia „Uite, Barza” si au contribuit la numararea populatiei de berze albe din Romania, in cei doi ani de cand se desfasoara proiectul de numarare a berzelor albe, implementat de Societatea Ornitologica Romana cu sprijinul companiilor Enel din Romania. in Romania, sunt pana acum 5.400 de cuiburi de barza alba. Cele mai surprinzatoare semnalari au fost cele doua cuiburi de barza care se regasesc in Bucuresti, primele de acest gen de pana acum din Capitala.
„Este clar ca proiectele de citizen science functioneaza foarte bine si in Romania. Mai ales daca vorbim despre barza alba, probabil cea mai cunoscuta specie de pasare salbatica de la noi”, a mai spus Ovidiu Bufnila.
Extremele cuibaritului berzelor albe
Pe harta aplicatiei se observa foarte usor ca berzele albe cuibaresc in toata tara, mai putin in zonele muntoase. Statistica furnizata de aplicatia „Uite, Barza!” arata si care sunt extremele. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat in judetul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasa altitudine se afla in comuna Sfantu Gheorghe din judetul Tulcea.
Dintre cele inregistrate, cel mai nordic cuib este in localitatea Radauti-Prut din judetul Botosani, iar cel mai sudic se afla la Zimnicea, in judetul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, judetul Timis, iar cel mai estic se afla in satul comuna Sfantu Gheorghe, in judetul Tulcea.
Solutiile sunt suprainaltarea cuiburilor existente, cu ajutorul suportilor metalici, izolarea liniilor si amplasarea de balize pentru a evita coliziunea pasarilor cu liniile electrice. Din 2010 şi pana in prezent, companiile de distributie in Romania au instalat pe stalpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barza si peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea pasarilor şi reducerea intreruperilor cauzate de acestea.