TIMISOARA. Eveniment deosebit, vineri dupa amiaza, la Colegiul National CD Loga din Timisoara.
Zeci de elevi, impreuna cu dascaliii lor, si-au dat mana si au pus la cale primul eveniment din cadrul unui parteneriat intre cinci scoli din judet. Astfel, cei de la Colegiul CD Loga, Liceul Nikolaus Lenau, Liceul Dositei Obradovici, Scoala Gimnaziala Cenei si Liceul Sfintii Kiril si Metodii din Dudestii Vechi au pus la punct un adevarat spectacol, menit sa promoveze multiculturalitatea din Banat, in anul Centenarului.
Programul a inceput cu un colind romanesc si o suita de dansuri romanesti interpretate de grupul de elevi de la Scoala Gimnaziala Cenei, coordonati de prof. Monica Urban. Apoi a intrat in scena grupul de la Dudestii Vechi, coordonat de prof. Berceanu Iancu si instruit de referentul cultural Pavel Velciov. Scoala Gimnaziala Cenei a facut deliciul spectatorilor prin paleta variata de dansuri populare sarbesti si maghiare. Coordonatori au fost profesorii Petrovici Gyongy si Subin Bogdana.
Gazdele au continuat spectacolul cu mai multe momente artistice. Pe scena au urcat, pe rand, corul „Canticum Novum” -coordonat de prof. Otniel Truica, ansamblu de dansuri traditionale „Mladitele Banatului”- coordonat de prof. Isabela Samfiescu, asistata de coregrafii Brandusa si Nicolae Stanescu de la Ansamblul „Timisul”, dar si solistii Anamaria Steflea, Raul Balmez, Roxana Suharu si Andra Uza.
Spectacoluul a continuat cu momentul prezentat de Liceul Nikolaus Lenau, care a participat la eveniment cu Ansamblul folcloric german „Banater rosmarein” – coordonat de prof. Lapugean Andreea.
Elevii de la „Dositej Obradovic” au interpetat dansuri traditionale sarbesti, coordonati de profesorii Jupunschi Vera si Peianov Slavena.
Asociatia Culturala „Traditii, Identitate si Succes”, in colaborare cu Muzeul Canepii, au realizat o parada a costumelor populare romanesti autentice, din toate zonele etnofolclorice ale tarii, sub coordonarea Leontinei Prodan si a lui Alexandru Pop.
Finalul evenimentului a fost unul la fel de special ca intreg spectacolul. Mai multe perechi de elevi au prezentat costume stilizate, folosite in ansamblurile corale, straie autentice de mire si mireasa din Ardeal, Zona Sibiului si Tara Zarandului, dat si straie de dac, aidoma celor de pe Columna lui Traian.
Evenimentul face parte din proiectul educational Diversitate si dialog intercultural din Banat, la Centenarul Marii Uniri, proiect ce isi propune promovarea traditiilor culturale si a comunicarii intre elevii din scoli diferite, etnii diferite si medii diferite, dezvoltarea cooperarii si colaborarii intre cadrele didactice din scoli diferite si trezirea interesului pentru cunoasterea culturii comunitatilor din zona Banatului.