TIMISOARA. 4 dintre cele 8 persoane duse la audieri la DIICOT, luni, dupa descinderile politistilor de la Combaterea Crimei Organizate si a jandarmilor de la trupele speciale de interventie, la sediul NIS Petrol din Timisoara, sunt acuzate de divulgarea de informatii secrete privind rezervele minerale ale Romaniei catre firma mama din Serbia.
„Cu privire la 4 dintre persoanele conduse la audieri (cetateni straini si romani), procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara au formulat acuzatii sub aspectul comiterii infractiunilor de divulgarea informatiilor secrete de serviciu sau nepublice si transfer neautorizat de date informatice, retinandu-se ca, in calitate angajati ai unei filiale a unei companii multinationale (avand responsabilitati de natura manageriala sau de alta natura in cadrul firmei ori, dimpotriva, neavand autorizarea necesara desfasurarii anumitor operatiuni in cadrul acestei firme), au eludat normele metodologice pentru aplicarea Legii petrolului, respectiv procedurile impuse de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale si au transmis date nedestinate publicitatii privind fondul de resurse (rezerve minerale) din Romania catre firma din acelasi consortiu din Serbia„, transmit reprezentantii DIICOT.
Cercetarile sunt continuate de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara.
Va reamintim, politistii de la Combaterea Crimei Organizate din Timisoara si jandarmii de la Trupele Speciale de Interventie, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au facut luni mai multe perchezitii, printre care unele la sediile NIS Petrol din Timisoara si Bucuresti, companie sarba, controlata de grupul rusesc Gazprom Neft.
Anchetatorii spuneau ca cerceteaza o posibila scurgere de informatii neautorizate, legate de prospectiunile in zacamintele de titei si gaze facute incepand din anul 2014, in judetul Timis.
Ancheta in acest dosar ar fi beneficiat de sprijinul SRI si SIE.
VIDEO: George Stefanita
Conform unor surse, in Bucuresti au fost vizate locuintele a doi angajati ai NIS Petrol, responsabilul cu securitatea sistemului IT pe Romania si un inginer specializat in calculatoare, iar la Timisoara, perchezitiile s-au facut in biroul sefulului securitatii IT din sucursala si al unui coleg tot din acelasi departament. De asemenea, s-au facut verificari si la locuintele celor doi din oras.
Cei doi angajati NIS Petrol din Bucuresti au fost audiati prin sistemul de videoconferinta, in timp ce reprezentantii companiei din Timisoara, intre care mai multi martori ingineri si geologi cetateni moldoveni, au fost audiati la DIICOT Timisoara.
VIDEO: George Stefanita
***
Va reamintim, in anul 2014, NIS Petrol a inceput prospectarea geofizica 3D pentru petrol si gaze naturale in mai multe zone din judetul Timis, din aria localitatilor Cenad, Dudestii Vechi, Valcani, Beba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comlosul Mare, Gottlob si Sannicolau Mare. Reprezentantii NIS Petrol anuntau pe atunci prospectarea fara explozibil, folosind vibrarea controlata produsa de un sistem hidraulic.
Primaria din Dudestii Vechi emisese un certificat de urbanism companiei in vederea construirii primei sonde de explorare a petrolului si gazelor, sonda care urma sa fie amplasata la nici un kilometru de casele localnicilor.
Potrivit documentului iscalit de primarul de la acea vreme, Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol si gaze naturale urma sa fie facut la o adancime de 2500 m pe un teren extravilan in suprafata de peste 2000 mp pentru care compania a obtinut drept de trecere pentru 15 ani.
Pe atunci, insa, oamenii din mai multe localitati au impiedicat finalizarea acestei operatiuni dupa ce au organizat proteste fata de actiunile companiei NIS Petrol.
CITESTE SI: S-a iesit din nou in strada, la Dudestii Vechi. Localnici au marsaluit impotriva montarii sondelor!
CITESTE SI: Protest in strada! Locuitorii din Dudestii Vechi, in mars, impotriva sondelor!
***
Conform wall-street, Compania sarba NIS Petrol are o retea de peste 500 de facilitati printre care se numara statii de alimentare, benzinarii si depozite petroliere. Cateva dintre tarile in care mai este prezenta compania sunt Bulgaria, Ungaria, Belgia si Rusia. Pachetul majoritar de actiuni din cadrul firmei este detinut de catre Gazprom Neft. Statiile de distributie a carburantilor din Romania se afla in Arad, Timisoara, Oradea si Sibiu. Benzinariile pe care firma le detine in Romania sunt alimentate de la rafinaria Pancevo din Serbia si de la Petrom.