TIMISOARA. Sediul Primariei Timisoara este calcat pentru a doua oara in numai o saptamana de catre procurorii si politistii Directiei Nationale Anticoruptie.
CITESTE SI: EXCLUSIV! DNA la Primaria Timisoara! Ce cauta procurorii si politistii anticoruptie? FOTO!
Daca in 21 octombrie, DNA a trecut pe la cabinetul primarului Nicolae Robu si a solicitat mai multe documente legate de finantarea, de la bugetul local, a clubului de fotbal, de asta data procurorii anticoruptie vor sa vada acte privind schimbul de terenuri intre Primaria Timisoara si proprietarii acvariului care a fost in Piata Operei, precum si alte inscrisuri.
Primarul Nicolae Robu tocmai pleca din birou in momentul sosirii anchetatorilor in cladirea de pe bulevardul C D Loga.
Una dintre promisiunile electorale ale primarului Nicolae Robu a fost cea legata de demolarea cladirii de sticla din centrul Timisoarei. In noiembrie 2012, Consiliul Local vota pentru cedarea din patrimoniul municipalitatii a 3 terenuri in schimbul acvariului din Piata Operei.
Daca doua dintre ele erau ale Primariei Timisoara, al treilea avea o situatie juridica neclara si trebuia ca Guvernul sa dea o ordonanta prin care sa fie trecut in patrimoniul municipalitatii pentru ca si el sa ajunga la proprietarii cladirii de sticla. Guvernul insa n-a catadicsit nici pana azi sa faca acest lucru. Intre timp insa, acvariul din centru a fost pus la pamant si un altul s-a ridicat in Piata 700.
Proprietatile imobiliare, primite de proprietarii cladirii din centru, insumeaza peste 8000 de metri patrati: un teren de 3.230 de metri patrati aflat la intersectia Calea Bogdanestilor cu Cetatii, un altul de 1.253 metri patrati in zona Pietei 700, si inca unul pe str. Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in suprafata de 3.600 metri patrati. Acesta din urma insa reprezinta cuiul lui Pepelea.
Municipalitatea asteapta inca dupa o hotarare de guvern pentru unul din cele 3 terenuri deja primite de proprietarii Acvariului, pentru ca schimbul sa fie facut complet.
Protocolul initial era valabil insa doar 90 de zile. Cum Guvernul n-a catadicsit sa rezolve problema inca, speriat, Executivul Primariei Timisoara s-a gandit sa ii acorde in mai multe randuri un timp mai lung si sa modifice hotararea ca sa prelungeasca termenul “pentru insusirea protocolului privind schimbul de imobile intre Municipiul Timisoara, pe de o parte si SC Art SRL si SC Al Fer Crom Design SRL pe de alta parte si aprobarea schimbului intre Municipiul Timisoara, pe de o parte si SC Art SRL si SC Al Fer Crom Design SRL pe de alta parte”. Daca nu s-ar fi marit temenul, schimbul devenea nul, iar Acvariul din centrul Timisoarei ar fi putut reaparea in Piata Operei.
Anchetatorii anticoruptie au solicitat si documente legate de niste contracte care apar intr-o lista de nereguli consemnate de Curtea de Conturi intr-un raport intocmit dupa un control la Primaria Timisoara.
Acestea vizeaza serviciile de intretinere spatii verzi, respectiv constructii si reparatii drumuri.
„Sunt lucruri firesti, daca exista sesizari, exista plangeri, DNA trebuie sa-si faca datoria. Este vorba despre acel control al Curtii de Conturi referitor la spatiile verzi si la schimbul intre subpasaj si cele trei terenuri. Acum s-au purtat primele discutii cu reprezentantii directiilor de specialitate. Nu stiu daca au cerut documente, ca eu am plecat. Eu am fost aici cand au venit dansii, numai ca am plecat pe teren, am fost pe santiere. Eu, dupa cate stiu, n-ar putea sa se reproseze nimic primariei. S-a lucrat la tarife mult mai mici decat tarifele de altadata, a fost o licitatie la care a castigat oferta cu pretul cel mai scazut. Mai departe nu stiu, eu am spus-o in repetate randuri ca raspund numai de mine, daca altii nu sunt corecti sa dea socoteala. Dar pana la proba contrara, eu presupun ca toata lumea a fost corecta„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul Nicolae Robu in aceasta dimineata.
Intrebat ce anume vor sa stie anchetatorii DNA despre contractele pentru spatii verzi si schimbul de terenuri pentru Acvariu, primarul Nicolae Robu a facut trimitere la analiza auditorilor de la Curtea de Conturi.
„Eu sper ca nimeni nu a gresit, dar, daca a gresit, atunci fiecare trebuie sa incaseze exact ceea ce merita pentru eventualele greseli comise. Cu privire la spatiile verzi, ceea ce a scris o auditoare de la Curtea de Conturi este de-a dreptul aberant. Ea pretindea sa platim lucrarile efectuate dupa alte reguli decat cele care au fost la licitatie. Noi platim volum de lucrari, pentru ca asta ne intereseaza, cantitatea si calitate pe lucrari facute. Or, ni se imputa un prejudiciu ca am fi platit lucrarile care, dupa socotelile dansei, n-ar fi putut fi facute, ca nu erau destui angajati la firma sa le faca. Noi nu platim ore/om, noi platim lucrari facute efectiv. Daca firma lucreaza mecanizat sau lucreaza cu ajutoare de la alte firme, prin subcontractare, e problema ei. Dar nu de asa ceva este preocupat DNA, din cate am inteles eu. Vrea sa verificate legalitatea tuturor relatiilor care au avut loc intre primarie si acele firme, de la licitatii la legalitatea platilor facute efectiv. Nu am discutat detalii cu procurorii DNA, mi-au spus ca doresc sa stea de vorba cu persoanele care au avut atributii si ca o sa ceara anumite documente in functie de discutiile respective. Dupa care eu m-am retras, dansii au ramas cu directorii respectivi si nu stiu la ce concluzii s-a ajuns. Nu stiu daca numai contractele cu Tradecomia si Rogera sunt vizate, dar cred ca da. Se ancheteaza legalitatea schimbului de proprietati subpasaj Piata Victoriei – cele trei terenuri. Nu a fost pentru acvariu, a fost subpasaj – terenuri. Am avut toate garantiile, toate avizele, nu face nimeni lucrurile fara sa existe aviz de legalitate. Se ancheteaza, lucrurile se vor clarifica, eu imi doresc sa se clarifice lucrurile cat mai repede. Eu sunt foarte relaxat, pentru ca le cer tuturor sa aiba grija sa nu se intample ceva ilegal. Iar daca face cineva ceva ilegal fara stirea mea, pentru ca nu poti sa stii toate aspectele care intervin, sa dea socoteala. Eu garantez doar pentru mine„, a spus Robu.