Opinia Timisoarei

DNA Timisoara are in vizor un „tun” cu cereale de peste 7 milioane de euro


TIMISOARA. Procurorii anticoruptie din Timisoara au in vizor o frauda de proportii cu cereale, ale carei ramificatii fac legatura, dupa cum se contureaza pe masura ce avanseaza ancheta, intre afacerile „la negru” din vestul tarii si lumea politica.

Pionul principal in jurul caruia graviteaza „tunul” cu cereale evaluat la peste 7 milioane de euro este Cristian Dumitru Popa, 33 de ani, din  Sanandrei, dar si doi cetateni sarbi, Radmilo M., 57 de ani, si Slavita P., 38 de ani, care sunt acuzati de evaziune fiscala. in aceasta afacere mai apare, meteoric, si ginerele unui important politician local, care se pare ca a tinut lucrurile sub control pe relatia Romania – Serbia.

Este vorba despre ginerele de etnie sarba a unui fost politician si om de afaceri din Timisoara, care i-a introdus in afacerea cu cereale pe cei doi cetateni straini. Dupa cum se deruleaza ancheta DNA, cu siguranta vom asista la una dintre cele mai mari evaziuni fiscale in afacerile cu cereale din vestul tarii. Acest Cristian Popa, fiul fostului contabil de la IAS Sanandrei, este convins ca si-a asigurat toate protectiile si ca nu i se poate intampla nimic. Din afacerea cu cereale si-a construit o vila in localitatea Mailat, dupa Vinga, si si-a achizitionat un Bentley, un Porche si alte limuzine de lux. Schema afacerii este simpla, se achizitioneaza cereale de la persoane fizice, in cazul lui – porumb, se emit facturi pe firme pirat, se recupereaza TVA-ul, apoi firma este bagata in insolventa si se inchide cercul”, ne-a explicat unul dintre fostii parteneri de afaceri ai „regelui porumbului” din vestul tarii, care a fost, la randul lui, „tepuit” cu peste 150.000 de euro.

Firmele pe care s-a lucrat, Cargo Pro Cereal si Cargo Pro Cereal Company au fost fie bagate in insolventa, fie cesionate la partenerii sarbi. De altfel, dupa cum apare in buletinul insolventelor, Cargo Pro Cereal Company a fost declarata in insolventa de catre Tribunalul Timis in februarie 2010, data de la s-au suspendat toate actiunile judiciare sau extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului sau bunurilor sale. Datorita prejudiciului urias care se profileaza, solutionarea acestui dosar a fost declinata catre DNA. Conform cercetarilor preliminare ale politistilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, in perioada 2010 – 2011, societatea comerciala la care cei trei erau asociati nu a evidentiat veniturile din vanzari de cereale, in valoare totala de 7.589.363 lei cu consecinta fiscala de diminuare a obligatiilor fiscale privind impozitul pe profit cu suma de 1.214.298 lei si T.V.A.-ul cu suma de 1.821.447 lei.

De asemenea, societatea si-a diminuat profitul impozabil cu suma de 8.809.780 lei si a dedus T.V.A-ul necuvenit in suma de 2.114.437 lei, in conditiile in care documentele nu indeplinesc conditiile legale, acestea provenind de la un contribuabil declarat de Agentia Nationala de Administrare Fiscala ca fiind inactiv.

In ciuda incercarilor noastre, nu am reusit sa aflam si opinia afaceristului Cristi Popa despre invinuirile ce i se aduc. in cazul in care va fi gasit vinovat, „regele porumbului” va trebui sa repare prejudiciul creat bugetului de stat si risca pana la trei ani de inchisoare sau amenda.

Exit mobile version