TIMISOARA. O parte dintre centrele medicale de permanenta din Timis ar putea fi inchise in viitor, din cauza numarului scazut de pacienti care apeleaza la ele si a costurilor ridicate.
In prezent, in judet, sunt operationale 47 de centre medicale de permanenta, dintre care 17 sunt in Timisoara. Cabinetele sunt deschise timp de 17 ore, de luni pana vineri, si de 24 de ore in zilele de weekend, dar si de sarbatori.
Avand in vedere costurile ridicate, aproape 7 milioane de euro pe an, dar si numarul scazut al oamenilor care sunt consultati, prefectul Mihai Ritivoiu vrea mai putine asemenea cabinete in viitor.
„Fiecare centru ne costa 15.360 de lei pe saptamana si 61.440 de lei pe luna. 47 de centre ori 61.440 de lei, ne costa 2.887.000 pe luna, adica 570.000 de euro, iar pe 12 luni inseamna 34.652 de lei, respectiv 6.930.000 de euro.
Am luat indicatorii si m-am uitat la fiecare centru cate interventii, cate situatii de urgenta avem, de cate ori a fost chemata ambulanta. In Timisoara numarul mediu de pacienti consultati zilnic este de 4, in Lugoj de 3, si in periurbanul Timisoarei este de 6. Numarul total de pacienti pentru care s-a solicitat ambulanta este de 110.
Deci pentru 100 oameni dusi cu ambulanta, pe periurban 18, noi cheltuim niste milioane de euro pe an. Nu exista nicio legatura intre numarul de pacienti tratati si sumele de bani decontate, se plateste la ora, fie ca e sau nu de lucru. Eu salut aceasta initiativa veche de 20 de ani si implementarea ei in niste zone rurale, cum ar fi Buzias, care nu are nici spital si care ar trebui sa aiba o permanenta. Dar sa tii in Timisoara si in periurban 22 de centre de permanenta cand avem doua urgente la Spitalul Judetean si la Municipal, mie unul mi se pare nefiresc„, spune Mihai Ritivoiu.
Prefectul de Timis precizeaza ca, deocamdata, niciun asemenea cabinet nu va fi inchis, dar o decizie se va lua dupa ce vor fi facute mai multe verificari.
„Voi dispune azi un control extins la aceste centre, unde o echipa mixta formata din reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, Casa de Asigurari de Sanatate si Prefecturii sa verifice raportarile, activitatea, calitatea serviciilor, realizarea actului medical in timpul acelor ore si prezenta fizica a pacientului. Sunt anumite centre care au 2 pacienti pe zi in Timisoara, iar o cheltuiala din aceasta pe luna mi se pare neadecvata. Nu vom lua nicio decizie deocamdata. Dupa o consultare cu DSP si Casa de Asigurari vom vedea ce centre tinem, ce inchidem, poate si niste modalitati in care sa propunem o modificare legislativa in care aceste centre sa fie platite la numar de pacienti tratati„, a completat prefectul.
Un asemenea control a fost facut marti seara in mai multe centre de permanenta din Timisoara. Intr-unul dintre acestea a fost descoperit un aparat de sterilizare nefunctional, iar in altul s-au gasit medicamente expirate.