Klaus Iohannis a fost acord cu declasificarea, la solicitarea institutiilor emitente, a informatiilor prezentate de SRI, SIE, STS si Ministerul Afacerilor Interne, in sedinta din 28 noiembrie a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Documentele declasificate scot la iveala mai multe amanunte legate de campania electorala a candidatului Calin Georgescu, scrie stirileprotv.ro.
SRI precizeaza faptul ca Georgescu Calin a declarat la Autoritatea Electorala Romana ”zero lei buget de campanie electorala”, respectiv ca nu a cheltuit nicio suma.
Cu toate acestea, a fost identificat un utilizator al acestei retele, care ”a realizat donatii de peste un milion de euro”.
”Datele detinute au relevat implicarea contului de TikTok „bogpr”, utilizat de cetateanul roman Bogdan PEsCHIR, in finantarea promovarii lui Calin GEORGESCU la nivelul platformei de socializare.
Acesta, utilizand contul „bogpr” a realizat donatii pe TikTok de peste un milion de euro. Dupa ce a devenit subiect de dezbatere publica, implicarea „bogpr“ in finantarea promovarii lui Calin GEORGESCU la nivelul platformei a fost confirmata inclusiv de reprezentantii TikTok in dialogul cu autoritatile romane in data de 28.11.2024.
Acestia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr“ si au mentionat ca acesta a efectuat plati in valoare de 381.000 de dolari, in perioada 24.10-24.11.2024, catre utilizatori ai unor conturi de TikTok implicati in promovarea candidatului Calin GEORGESCU, inclusiv dupa data incheierii campaniei electorale. Acestea reprezinta incalcari ale politicilor TikTok si ale legislatiei electorale romane.
Bogdan PESCHIR afiseaza un nivel de trai care nu corespunde activitatilor derulate prin intermediul companiei detinute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, infiintata in anul 2021. Anterior infiintarii societatii, acesta a lucrat, ca programator in cadrul unor entitati (GLOBAYA FINTECH SRL si BITXATM TECHNOLOGY SRL, ambele din Brasov) care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor si sunt detinute, printre altii, de Gabriel PRODaNESCU (persoana care este si cetatean al Africii de Sud, unde a emigrat in 1995).
De asemenea, finantarea influencerilor TikTok a fost asigurata prin platforma FameUp (dedicata monetizarii activitatilor de promovare in mediul online), la nivelul careia a fost publicata oportunitatea de reclama, alaturi de descrieri bine definite. Una dintre metodele de atragere la colaborare a influencerilor romani pentru promovarea candidaturii lui Calin GEORGESCU a fost contactarea pe e-mail a acestora de firma FA Agency, de origine sud-africana, care oferea suma de 1.000 de euro pentru distribuirea unui videoclip realizat de acestia.”
SRI: Atacatori cibernetici au compromis un server de harti
”Aceste postari au fost efectuate dupa ce in data de 19.11.2024, un incident cibernetic a targetat si a afectat infrastructura IT&C a AEP, in urma caruia atacatori cibernetici au compromis un server de harti (gis.registrulelectoral.ro), conectat atat in exterior, la internet, cat si la reteaua interna a AEP.
In context, a fost identificat un numar ridicat de atacuri cibernetice1 (peste 85.000), care au vizat exploatarea vulnerabilitatilor existente la nivelul sistemelor informatice de suport pentru procesul electoral, in vederea obtinerii accesului la datele din sistemele informatice, alterarii integritatii acestora, schimbarii continutului prezentat publicului larg si indisponibilizarii infrastructurii.
Atacurile in cauza au continuat intr-un mod sustinut, inclusiv in ziua alegerilor si in noaptea post alegeri (25.11.2024). Pentru lansarea atacurilor au fost utilizate sisteme informatice din peste 33 de tari, folosind metode de anonimizare avansate pentru a ingreuna procesul de atribuire.”
Mai jos puteti consulta documentele declasificate de CSAT miercuri dupa-amiaza.
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informatii Externe
Document CSAT Serviciul Roman de Informatii I
Document CSAT Serviciu Roman de Informatii II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicatii Speciale
UPDATE: Procurorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie incep cercetarile
Dupa declasificatea mai multor documente de catre CSAT care vizeaza campania de pe TikTok a lui Calin Georgescu, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) anunta ca analizeaza ”elementele de natura sa determine declansarea unei investigatii penale”.
Reprezentantii institutiei spun ca la procurori nu au ajuns inca documentele desecretizate.
„Pentru o corectă informare a cetățenilor și având în vedere solicitările formulate de reprezentanți ai mass-media referitoare la declarații publice și comunicate de presă potrivit cărora au fost transmise către instituția noastră sesizări având ca obiect verificarea unor aspecte de natură a influența corectitudinea procesului electoral, facem următoarele precizări:
Consilul Suprem de Apărare a Țării a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție doar Hotărârea adoptată de membrii CSAT în ședința din data de 28 noiembrie 2024, fără documentele care au fost desecretizate în cursul zilei de astăzi.
În acest sens, menționăm că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a primit, până la această dată, nicio sesizare sau informare din partea autorităților publice cu atribuții în desfășurarea procesului electoral, a organelor de politie sau a altor instituții.
Totodată, precizăm că în noul context, al desecretizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT, PÎCCJ analizează în acest moment elementele de natură să determine declanșarea unei investigații penale, infracțiunile față de care se vor face cercetări și structura de parchet competentă.
De asemenea, cu privire la declarațiile publice potrivit cărora Autoritatea Electorală Permanentă a transmis o sesizare PÎCCJ prin care a semnalat aspecte referitoare la modul de desfășurare a procesului electoral, precizăm că AEP nu a depus o astfel de sesizare, ci doar a redirecționat către instituția noastră, în data de 29 noiembrie 2024, o petiție a unei persoane fizice.„, au transmis reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.