TIMISOARA. Procesul dintre Primaria Timisoara si Curtea de Conturi, pe tema finantarii echipei Poli condusa de Marian Iancu, pentru care instanta a pronuntat deja sentinta, ar putea lua o intorsatura neasteptata.
Recent, va anuntam ca municipalitatea a pierdut procesul la Curtea de Apel Timisoara, judecatorii dand dreptate unui raport al Curtii de Conturi, care sustine ca 31 de milioane de lei, adica aproape 7 milioane de euro, din bugetul orasului, au ajuns ilegal in conturile echipei Politehnica 1921 Stiinta Timisoara, patronata la acea vreme de Marian Iancu, dupa un vot dat de Consiliul local din fosta adiministratie.
Pana la urma, reprezentantii Primariei Timisoara au contestat raportul Curtii de Conturi la Tribunalul Timis. Magistratii au respins contestatia municipalitatii si primaria a facut o noua contestatie la Curtea de Apel Timisoara, dar a pierdut procesul in luna aprilie.
Juristii din primarie nu se lasa si cauta orice chichita pentru a aduce mingea in terenul municipalitatii. Potrivit primarului Nicolae Robu, secretarul Ioan Cojocari, cel care a aparat primaria in procesul desfasurat la Curtea de Apel, a scos la iveala un document care spune ca asocierea este… corecta. Document care apartine tot Curtii de Conturi.
„Suntem in posesia unui document de la Curtea de Conturi, cred ca din 2010, care reprezinta un raspuns de la Directia Juridica Nationala a Curtii de Conturi, in care se spune foarte clar ca asocierea respectiva dintre Consiliul Local Timisoara si SC Politehnica Stiinta 1921 & Invest este corecta. Mai exact, in acesta scrie ca <<asocierea nu este frauduloasa>>”, a dezvaluit edilul Timisoarei.
Situatia este acum si mai neclara, pentru ca in prima faza inspectorii Curtii de Conturi ar sustine, potrivit acestui document, ca finantarea ar fi corecta, iar apoi spun ca este ilegala, ca firma lui Marian Iancu avea profit. Conducerea Primariei Timisoara o tine una si buna, ca vina nu ar mai apartine consilierilor locali si fostei administratii, ci celor care au avizat de legalitate hotararea, mai exact Prefecturii Timis, care nu ar fi spus ca este ilegala.
„Mi se pare ca asa ceva nu este in regula, eu cred ca trebuie sa se lucreze institutional. Daca o institutie precum Curtea de Conturi stabileste un lucru, cred ca trebuie sa fie consecventa cu ea insasi. De asemenea, daca Institutia Prefectului nu se sesizeaza ca o hotarare de consiliu local sau judetean este ilegala, atunci acea hotarare produce efecte si nu cred ca mai este raspunderea celui care o initiaza, respectiv o aproba. Acela este momentul la care ar trebui sa se preintampine producerea de efecte prin hotarari ilegale”, a explicat Nicolae Robu.
Edilul-sef sustine ca juristii primariei inca studiaza documentul pentru a pregati o reactie.
„Nu stiu sa spun ce vom face, se pare ca exista o modalitate. Juristii studiaza si pregatesc o anumita reactie, ei isi definitiveaza punctul de vedere. Am inteles ca abia acum s-a intrat in posesia acestui act, este din 2010. Nu stiu amanunte. Secretarul Ioan Cojocari mi l-a prezentat. Nu stiu de unde, dar dansul s-a prezentat la mine”, a conchis primarul Nicolae Robu.
Inspectorii Curtii de Conturi sustin ca banii ar trebui sa ajunga inapoi la primarie, pentru ca nu puteau fi dati unei firme private ce facea profit si nu avea scop lucrativ. Ar putea fi buni de plata atat Marian Iancu, cat si consilierii locali care au aprobat alocarea sumelor uriase, dar si conducerea primariei din acea perioada (n.r. Administratia Ciuhandu). La acea vreme, secretarul municipalitatii, Ioan Cojocari, spunea ca banii ar trebui inapoiati de firma lui Marian Iancu, aflata in insolventa. Momentan nu se stie insa care este procedura.