Opinia Timisoarei

Doi ani de mandat PNL la Consiliul Judetean Timis. Administratia Nica a continuat proiectele mostenite. Maternitatea noua si extinderea UPU de la Spitalul Judetean Timisoara, in linie dreapta, creste Centura Mica, se modernizeaza Aeroportul Utilitar. Largirea drumului Dumbravita – Autostrada, stadionul si Castelul Huniade, inca, in aer

TIMISOARA. In 27 septembrie se implinesc 2 ani de cand 104.508 dintre cetatenii Timisului il alegeau pe Alin Nica in fruntea Consiliului Judetean si isi puneau sperantele ca nu se va abate de la drumul european promis in campanie.

In cei doi ani de cand a fost ales presedinte al Consiliului Judetean Timis, Alin Nica nu a oprit niciun proiect din ‘greaua mostenire’ si a decis sa le continue. Chiar a finalizat o parte dintre cele preluate de la fosta administratie si a adaugat si cateva proprii.

Daca in privinta drumurilor, cu o singura exceptie, lucrurile s-au miscat, au ramas inca in impas noul stadion si reabilitarea Castelului Huniade. Arena isi asteapta ordinul de demolare de la Bucuresti, iar cea mai veche cladire din Timisoara banii pentru renovare.

Drumuri. Primele doua proiecte finalizate in cei doi ani de mandat au fost largirea la patru benzi de circulatie a drumului Timisoara – Mosnita Noua si extinderea si modernizarea celui spre Aeroport.

In ceea ce priveste largirea drumului Dumbravita – Giarmata – Autostrada, acest proiect s-a impotmolit. Pentru ca a lucrat de mantuiala, dupa mai multe pasuiri, CJT a reziliat contractul cu firma care pornise santierul, iar acum Consiliul Judetean Timis lucreaza la revizuirea proiectului tehnic, dupa ce a tocmit o firma de consultanta care sa stabileasca ce a mai ramas de facut pe al doilea tronson, de la centura pana la autostrada. Reprezentantii CJ Timis spun ca preconizeaza sa semneze contractul de executie pana la finalul acestui an cu o noua firma. Aceasta si pentru a nu se pierde banii europeni pentru sosea.

CITESTE SI: Momentul in care se va redeschide santierul pentru largirea la 4 benzi a drumului Timisoara – Dumbravita – Autostrada Vestului

Un alt drum modernizat este cel care leaga Peciu Nou de Foeni. Cand Alin Nica a preluat mandatul de presedinte al Consiliului Judetean, lucrarile erau aproape de finalizare. Drumul a fost modernizat si largit pentru realizarea unei platforme cu o latime de 8 metri, din care sase metri parte carosabila si doi metri latime acostamente. Pentru acest drum au fost atrase fonduri europene prin Programul Operational Regional, de catre Consiliul Judetean Timis.

Pana cand va fi gata centura mare, se apropie de finalizare Centura Mica din jurul Timisoarei. Consiliul Judetean Timis trece la exproprierile pentru segmentul de drum Sag-Sanmihaiu Roman, care va completa Centura Mica, sau Centura Alternativa a Timisoarei, pentru trafic usor, foarte utila soferilor in lipsa unei centuri mari in jurul orasului. Mai mult, CJT a depus proiect pentru acest tronson si primeste 21 de milioane de lei prin programul national Anghel Saligny.

CITESTE SI: Pana cand va fi gata centura mare, se apropie de finalizare Centura Mica din jurul Timisoarei. Consiliul Judetean primeste 21 de milioane de lei pentru inca un drum prin Anghel Saligny

In acest moment, lucrarile intre Dudestii Noi si Sacalaz sunt aproape gata, cu exceptia unui podet. Mai raman asfaltarea tronsonului Sag – Sanmihaiu Roman si realizarea segmentului Giroc – Mosnita Noua, acum in proiectare.
Odata incheiate si acestea, Centura Mica va fi completa. Asta intrucat Sanandrei – Cerneteaz – Giarmata si Ianova reprezinta un tronson de pe care pot prelua traficul Centura de Nord, respectiv noua descarcare de pe Autostrada Vestului la Sanandrei.

Spitalul Judetean Timisoara – Consiliul Judetean Timis face o serie de investitii in infrastructura unitatii medicale. Unul priveste extinderea Unitatii de Primiri Urgente. Cladirea este ridicata, acum se lucreaza la finisaje si urmeaza sa se achizitioneze si aparatura necesara, pentru care s-a realizat deja licitatia. Cu o intarziere de cateva luni, in scurt timp, parterul ar putea deveni functional si va putea trata primii pacienti.

CITESTE SI: Cea mai moderna Unitate de Primiri Urgente din vestul Romaniei, gata in toamna, la Timisoara. Primele echipamente medicale ar putea sosi in octombrie. Foto

Maternitatea noua Bega – Noua maternitate a Spitalului Judetean Timisoara este in lucru. Contractul a fost semnat de fostul presedinte al CJT, Calin Dobra si este dus la bun sfarsit de actualul lider CJT, Alin Nica. Ritmul este unul bun, astfel ca acum s-a ajuns la etajul al patrulea al viitoarei unitati sanitare. Aici urmeaza sa se mute actuala Maternitate Bega.

CITESTE SI: Noua maternitate care se construieste langa Spitalul Judetean Timisoara a ajuns la etajul IV 

De asemenea, actuala administratie a decis sa cumpere si o centrala termica pentru Spitalul Judetean, avand in vedere problemele din iarna trecuta legate de incalzire in Timisoara. A fost lansata licitatia.

Un alt proiect mai vechi, finalizat dupa 4 ani de la demarare, il reprezinta modernizarea ultimei sectii a Spitalului Judetean care mai era de realizat, cea de Urologie, astfel ca se poate relua transplantul renal.

CITESTE SI: Transplantul de rinichi se reia la Timisoara. S-a incheiat modernizarea Sectiei de Urologie a Spitalului Judetean, ultima ramasa de renovat. Foto

Stadionul ”Dan Paltinisanu” – Primul proiect de modernizare a actualului stadion ”Dan Paltinisanu” a fost prezentat in 2010 de fostul lider al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc. Urmatorul presedinte, Titu Bojin, a anuntat ca proiectul nu este unul actual si ca trebuie… imbunatatit. Epopeea stadionului a continuat in mandatul de lider al CJT al lui Calin Dobra care a anuntat demolarea stadionului si chiar a hotarat sa inchida o tribuna care risca sa se surpe. Actualul presedinte al Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a luat decizia de a inchide tot stadionul batran si subred, a organizat o licitatie, iar acum sunt evaluate cele 10 oferte depuse ca sa fie desemnata o firma care sa faca documentatia pentru a pune la pamant arena in locul careia se va ridica cea noua cu 30.000 de locuri. Banii necesari atat demolarii, cat si ridicarii acestui obiectiv, evaluat la 120 de milioane de euro, vin de la Compania Nationala de Investitii care de aproape 2 ani nu reuseste sa termine Studiul de Fezabilitate. Mai mult, pentru demolarea actualei arene este nevoie de o hotarare de guvern, care nu mai vine.

CITESTE SI: Bataie pe documentatia pentru demolarea stadionului Dan Paltinisanu, la Timisoara. 10 firme vor sa faca proiectarea pentru a pune la pamant arena in locul careia se va ridica cea noua cu 30.000 de locuri 

Centrul de legume si fructe de la Tomnatic – Contractul pentru proiectarea, executia si dotarea centrului de legume si fructe de la Tomnatic a fost semnat in octombrie 2020. Centrul trebuia sa fie realizat in 23 de luni, de la obtinerea autorizatiei de constructie. In august 2021, autoritatile judetene anuntau ca nu s-au obtinut toate avizele necesare pentru eliberarea acestei autorizatii. In martie anul acesta CJ Timis anunta ca lucrarile la acest obiectiv vor porni, iar pentru inceput a fost amenajat un sens giratoriu din care sa se ajunga cu usurinta la viitorul centru de colectare.

Castelul Huniade – Primele lucrari, cele de consolidare, au inceput din anul 2006. Tot de atunci, Castelul este inchis. Intre timp, Consiliul Judetean Timis a avut mai multi sefi care s-au straduit, fara sorti de izbanda, insa, sa atraga bani pentru lucrarile de renovare necesare.

Fiind vorba de sume foarte mari inclusiv pentru studii, in 2019, Institutul National al Patrimoniului a anuntat ca va face el prima documentatie. Dupa licitatie, contractul a fost iscalit in mai 2020, iar documentatia a fost predata Consiliului Judetean abia in februarie 2022. Alin Nica a organizat licitatia pentru gasirea unei firme si a si dat  ordinul pentru proiectarea viitoarelor lucrari.

Deocamdata, insa, nu sunt bani pentru reabilitarea efectiva a Castelului, desi s-au pus sperante in PNRR. Institutul National al Patrimoniului vorbea de aproximativ 50 de milioane de euro.

CITESTE SI: In 7 luni trebuie sa fie gata planul pentru punerea in valoare a celei mai vechi cladiri din Timisoara. Avem proiectant pentru lucrarile de reabilitare la Castelul Huniade

Conacul Foeni – Un alt proiect mostenit de la fosta administratie si dus mai departe este reabilitarea fostei resedinte nobiliare a familiei Mocioni. Lucrarile sunt inca in desfasurare cu fonduri norvegiene.

Odata refacut conacul, acesta ar putea adaposti un muzeu dedicat memoriei familiei Mocioni, biblioteca comunala, dar si spatii pentru evenimente culturale si ateliere pentru redescoperirea mestesugurilor traditionale.

CITESTE SI: O multime de schelete scoase la lumina in timpul sapaturilor de la Foeni. Ce alte descoperiri au facut arheologii. Foto 

Punct muzeal Parta – Un alt proiect ce va fi dus la bun sfarsit este realizarea unui punct muzeal la Parta. Acesta va adaposti o replica a unicului sanctuar neolitic din Romania, vechi de 6.000 de ani. CJ Timis promite ca acesta va fi gata la finalul anului. Muzeul se ridica cu fonduri printr-un program transfontalier Romania – Serbia.

Administratia Nica a implementat sau e pe cale sa realizeze si cateva proiecte proprii pentru care a inceput deja demersurile.

In aceasta jumatate de mandat, pentru prima data in istorie, judetul Timis a avut buget participativ, atat anul trecut, cat si in acest an. Cetatenii au optat la prima editie, din 2021, pentru o pista de biciclete pe traseul Timisoara – Dumbravita – Giarmata, iar proiectarea este in lucru, dar si pentru o statie de autobuz la Foeni, care a fost realizata rapid, in vreme ce Oraselul Sigurantei de la Lugoj mai asteapta.

In ceea ce priveste Bugetul Participativ 2022, locuitorii au ales construirea unui parc tematic cu judetul Timis in miniatura, ce va fi amenajat la Mosnita, respectiv amenajarea unui centru de recuperare pentru copiii dependenti de droguri si un adapost pentru caini, care urmeaza sa intre in etapa documentatiilor.

Tot la capitolul noutati se afla eforturile de revitalizare a Muzeului Satului Banatean din Timisoara unde au fost organizate in premiera Parcul Craciunului si Parcul Primaverii, evenimentele de sarbatori care au atras zeci de mii de oameni.

 

Locatia generoasa de la Padurea Verde ar putea fi un punct de atractie pentru evenimentele ce vor fi organizate in 2023 cand Timisoara va fi Capitala Culturala a Europei.

De asemenea, Consiliul Judetean Timis a reusit, in sfarsit, sa preia in administrare pista de biciclete de pe malul Begai, care leaga Romania de Serbia. Trebuie, insa, sa construiasca si un punct de trecere a frontierei permanent la Otelec, atat pentru biciclisti, cat si pentru cei care vor alege sa treaca in tara vecina cu vaporasul. In weekendul trecut, printr-un punct temporar, vreme de doua zile, timisenii, dar si sarbii dornici sa pedaleze au putut trece in premiera, pe doua roti, dintr-o tara in alta.

Alin Nica si-a propus sa revitalizeze si Aerodromul Cioca, astfel ca a reusit sa cumpere cladirile ce apartineau Primariei Timisoara, aceasta dupa ce in vechiul mandat atat Calin Dobra (CJT), cat si Nicolae Robu (PMT) isi diputau aceasta chestiune. Dobra nu a vrut sa cedeze terenul, Robu nu a vrut sa cedeze cladirile.

 

Aeroportul Utilitar va fi complet modernizat, va avea pista noua, va oferi zboruri de agrement si cursuri de pilotaj, dar se vor face si amenajari noi pentru a putea gazdui festivaluri de anvergura, mai ales ca Flight Festival, care s-a tinut mai multe editii aici, s-a bucurat de un mare succes.

CITESTE SI: Aerodromul Cioca din Timisoara, pregatit sa gazduiasca mari festivaluri. Vom avea si o scoala de pilotaj de drone

Bazine de inot – Fostul lider al CJT, Calin Dobra, a anuntat ca intentioneaza sa construiasca bazine de inot ce vor fi folosite in scop didactic in toate orasele, cu exceptia municipiilor, din judetul Timis. Primul, si de altfel singurul, oras care a raspuns acestei initiative a fost Jimbolia.

Constructia bazinului de la Jimbolia a inceput in actualul mandat al lui Alin Nica.

Mai trebuie menționat ca Alin Nica continua investitiile la scolile speciale din subordinea CJ Timis, dar si la casele de tip familial care se construiesc cu bani europeni.

Exit mobile version